Fysiska vs digitala spel: Ska du köpa fysiska spel?

0
62
Corbin Davenport/How-To Geek

Många videospel är nu tillgängliga som ett digitalt köp eller fysiskt media, och allt fler spel är bara tillgänglig digitalt. Är det vettigt att köpa fysiska spel längre?

PC-spel distribueras nu nästan uteslutande via Steam, EA, Epic Games, GOG och andra digitala butiker, delvis för att de flesta datorer inte har skivenheter längre. Men den fysiska kontra digitala debatten rasar fortfarande i spelkonsolvärlden. De flesta större spelsläpp på konsoler finns i båda formaten, men många nisch- och indietitlar är det inte. Vissa utgivare hoppar också över ett fysiskt alternativ som en kostnadsbesparing, som för Alan Wake 2.

Begreppet “äga” ett spel i fysiskt format har också försämrats under åren. De flesta fysiska spel fungerar som licensnycklar som fortfarande behöver checka in då och då med en fjärrserver. Om du inte köper ett PC-spel utan DRM (som spel från GOG), eller fysiska spel för äldre konsoler, äger du inte riktigt dina egna spel.

För de spel som är tillgänglig i båda formaten—och om din valbara spelplattform ger dig möjligheten (förlåt, Xbox Series S-ägare)—är frågan om att köpa en digital eller fysisk kopia komplicerad.

The Case for Digital

Det finns en anledning till att digitala nedladdningar nu är standard för speldistribution, snarare än bara ett alternativ. Du behöver inte gå till en butik (även om många av dem kommer att sälja de digitala koderna) eller vänta på att en skiva eller kassett ska levereras. Du köper bara spelet och du kan spela det så snart det är klart att laddat ned. Du behöver i allmänhet inte oroa dig för att förlora åtkomst till spelet, om inte någon stjäl din inloggningsinformation — det är mer sannolikt att du glömmer en Nintendo Switch-kassett på ett flygplan eller tappar koll på ett PS5-spel när du flyttar till ett nytt hem.

Digitala spel är dock inte bara ersättningar för enstaka köp. Publishers ökar alltmer spelprenumerationer, som Game Pass Ultimate och EA Play, som erbjuder obegränsad tillgång till en samling digitala spel till en baskostnad per månad. Du kanske himlar med ögonen vid tanken på ännu ett månadsabonnemang, men de kan vara ett utmärkt alternativ för vissa människor — speciellt när många förlag släpper enskilda spel som börjar på $70.

Spelprenumerationer som Game Pass blir mer populära. Microsoft

Digitala spel får också ibland fler rabatter än fysiska spel, särskilt efter de första månaderna av lanseringen. Detta beror dock på exakt utgivare och plattform — till exempel är rabatter av alla slag på Nintendo-spel sällsynta.

Det finns även speltillgänglighet att överväga. Många spel kan fortfarande vara spelbara långt efter att produktionskörningen på fysiska kopior har avslutats men kan fortfarande vara tillgängliga digitalt. Detta är särskilt användbart på plattformar som PS5 och Xbox Series X, där bakåtkompatibiliteten sträcker sig längre tillbaka än tillgången på nya skivor.

Personligen har jag börjat uppskatta digitala nedladdningar på de flesta plattformar. Jag köpte en Xbox Series X tidigare i år, med avsikten att jag skulle kunna ta ett och annat rabatterat eller begagnat skivspel vid sidan av mina digitala inköp. Skivenheten har dock hittills uteslutande använts för Blu-ray-filmer. Game Pass Ultimate-prenumerationen inkluderar många av de spel jag är intresserad av, och jag har köpt andra på min önskelista eftersom jag får meddelanden om rabatter.

Minskande avkastning

Digitala spel är mer tillgängliga, ibland billigare och potentiellt ett mycket bättre värde om de du vill ha kombineras i en prenumerationstjänst. Samtidigt har fysiska spel blivit värre med tiden. Många skiv- och kassettbaserade spel kräver att ytterligare filer laddas ner för att kunna spelas, antingen som “dag ett-uppdateringar” eller som efterföljande patchar, vilket eliminerar fördelen med att inte vänta på nedladdningar som tidigare fanns med fysiska spel. Fysiska spel kräver ibland också att en del (eller alla) av spelets data kopieras till internminnet, så du sparar inget internminne genom att köpa skivspel.

Så, är fysiska spel fortfarande meningsfullt att köpa? Tja, det beror på plattformen och användningsfallet. Jag köpte många av mina Nintendo Switch-spel som fysiska kassetter, delvis för att Nintendos infrastruktur för onlinespel inte är bra, men också för att Nintendos förstapartsspel vanligtvis har ett anständigt andrahandsvärde. Alternativet att sälja dina spel är fortfarande exklusivt för fysiska kopior, även om du förmodligen inte kommer i närheten av att få tillbaka dina pengar på enskilda försäljningar eller byten — speciellt om du säljer spelen online och behöver ta hänsyn till fraktkostnaden.

Med den fysiska kassetten kan du dela Mario Kart 8 Deluxe med en vän. Hannah Stryker/How-To Geek

Den starkaste fördelen med fysiska spel vid denna tidpunkt kan vara möjligheten att dela dina spel med vänner och familj. Om du har en betydande annan eller familjemedlem som använder samma spelplattform som du (eller om du delar samma konsol), kan du spara mycket pengar genom att köpa bara en kopia istället för flera kopior samtidigt som du kan spara filer och annan data. förbli helt separat.

Mycket av efterfrågan på fysiska spel vid denna tidpunkt är inte baserad på praktiska egenskaper utan på insamlingsmöjligheter. För vissa människor finns det inget roligare än att ha en hel hylla (eller flera hyllor) fylld med dina favoritspel, som visas i den verkliga världen istället för en konsolmeny. Det kanske inte spelar någon roll att fysiska spel har få fördelar jämfört med digitala kopior.

För de flesta är det förmodligen mest meningsfullt att utöka din spelsamling genom digitala kopior, men det finns fortfarande vissa fall där fysiska kopior är suveräna. Oavsett vad du gör, se till att du låser dina spelplattformskonton med tvåfaktorsautentisering.

LÄS NÄSTA

  • › Vad du bör (och inte bör) koppla ur eller stänga av när du åker på semester
  • › 5 sätt att se om din telefon avlyssnas
  • › Uppdatera iTunes på Windows nu för att åtgärda ett säkerhetsfel
  • › 6 sätt som vår teknik är bättre än Star Trek
  • › 10 Kodi-funktioner du bör använda
  • › Hur man lägger till en genväg till i stort sett vad som helst på Android