Fysieke versus digitale games: moet je fysieke games kopen?

0
44
Corbin Davenport/How-To Geek

Veel videogames zijn nu beschikbaar als digitale aankoop of als fysieke media, en steeds meer games zijn alleen digitaal beschikbaar. Heeft het nog zin om fysieke games te kopen?

PC-games worden nu bijna uitsluitend gedistribueerd via Steam, EA, Epic Games, GOG en andere digitale winkels, deels omdat de meeste computers geen schijfstations meer hebben. Het fysieke versus digitale debat woedt echter nog steeds in de gameconsolewereld. De meeste grote game-releases op consoles zijn in beide formaten beschikbaar, maar veel niche- en indietitels zijn dat niet. Sommige uitgevers slaan ook een fysieke optie over als kostenbesparende maatregel, zoals voor Alan Wake 2.

Het begrip “bezit” een game in fysiek formaat is in de loop der jaren ook achteruitgegaan. De meeste fysieke games dienen als licentiesleutels die nog steeds af en toe moeten inchecken met een externe server. Tenzij je een pc-game koopt zonder DRM (zoals games van GOG), of fysieke games voor oudere consoles, bezit je niet echt je eigen games.

Voor de games die dat wel zijn beschikbaar in beide formaten – en als je gameplatform naar keuze je de optie biedt (sorry, eigenaren van een Xbox Series S) – is de kwestie van het kopen van een digitale of fysieke kopie ingewikkeld.

De zaak voor digitaal

Er is een reden waarom digitale downloads nu de standaard zijn voor gamedistributie, in plaats van slechts een optie. U hoeft niet naar een winkel te gaan (hoewel veel van hen u de digitale codes zullen verkopen), of wachten tot een schijf of cartridge wordt afgeleverd. Je koopt gewoon de game en je kunt hem spelen zodra hij klaar is met downloaden. Over het algemeen hoef je je geen zorgen te maken dat je de toegang tot het spel kwijtraakt, tenzij iemand je inloggegevens steelt — de kans is groter dat je een Nintendo Switch-cartridge in een vliegtuig vergeet of een PS5-game uit het oog verliest wanneer je naar een nieuw huis verhuist.

Digitale games zijn echter niet alleen vervangingen voor losse aankopen. Uitgevers breiden steeds vaker game-abonnementen uit, zoals Game Pass Ultimate en EA Play, die onbeperkte toegang bieden tot een verzameling digitale games voor een vast bedrag per maand. Je zou met je ogen kunnen rollen bij de gedachte aan weer een maandelijks abonnement, maar voor sommige mensen kunnen ze een uitstekende optie zijn — vooral wanneer veel uitgevers individuele games uitbrengen die beginnen bij $ 70.

Game-abonnementen zoals Game Pass worden steeds populairder. Microsoft

Digitale games krijgen soms ook meer kortingen dan fysieke games, vooral na de eerste paar maanden van uitgave. Dit is echter afhankelijk van de exacte uitgever en het platform — kortingen van welke aard dan ook op Nintendo-games zijn bijvoorbeeld zeldzaam.

Er is ook de beschikbaarheid van games om rekening mee te houden. Veel games zijn mogelijk nog speelbaar lang nadat de productierun op fysieke exemplaren is beëindigd, maar zijn mogelijk nog steeds digitaal beschikbaar. Dit is vooral handig op platforms zoals de PS5 en Xbox Series X, waar de achterwaartse compatibiliteit verder reikt dan de beschikbaarheid van nieuwe schijven.

Persoonlijk ben ik digitale downloads op de meeste platforms gaan waarderen. Ik kocht eerder dit jaar een Xbox Series X, met de bedoeling dat ik naast mijn digitale aankopen af ​​en toe een spel met korting of een gebruikte schijf zou pakken. Het schijfstation is tot nu toe echter uitsluitend gebruikt voor Blu-ray-films. Het Game Pass Ultimate-abonnement bevat veel van de games waarin ik geïnteresseerd ben, en ik heb andere op mijn verlanglijstje gekocht terwijl ik meldingen over kortingen ontvang.

Afnemende opbrengsten

Digitale games zijn toegankelijker, soms goedkoper, en mogelijk veel voordeliger als degene die je wilt, worden gecombineerd in een abonnementsservice. Ondertussen zijn fysieke games in de loop van de tijd erger geworden. Voor veel games op schijf en cartridge moeten extra bestanden worden gedownload om te kunnen spelen, hetzij als “day one updates” of als daaropvolgende patches, waardoor het voordeel van het niet wachten op downloads die vroeger bestonden bij fysieke games, werd geëlimineerd. Fysieke games vereisen soms ook dat sommige (of alle) gamegegevens naar de interne opslag worden gekopieerd, zodat u geen interne opslag bespaart door schijfgames te kopen.

Dus, hebben fysieke games nog steeds zin om te kopen? Nou, het hangt af van het platform en de use case. Ik kocht veel van mijn Nintendo Switch-spellen als fysieke cartridges, deels omdat de online game-infrastructuur van Nintendo niet geweldig is, maar ook omdat de first-party games van Nintendo meestal een behoorlijke inruilwaarde hebben. De optie om je games door te verkopen is nog steeds exclusief voor fysieke exemplaren, hoewel je waarschijnlijk niet in de buurt komt van het terugkrijgen van je geld voor individuele verkopen of transacties — vooral als je de spellen online verkoopt en rekening moet houden met de verzendkosten.

Met de fysieke cartridge kun je Mario Kart 8 Deluxe delen met een vriend. Hannah Stryker/How-To Geek

Het grootste voordeel van fysieke games op dit moment is misschien wel de mogelijkheid om je games te delen met vrienden en familie. Als u een significant ander of familielid heeft dat hetzelfde spelplatform gebruikt als u (of u deelt dezelfde console), kan het kopen van slechts één exemplaar in plaats van meerdere exemplaren u veel geld besparen, terwijl u toch bestanden en andere gegevens kunt opslaan. blijf volledig gescheiden.

Een groot deel van de vraag naar fysieke games is op dit moment niet gebaseerd op bruikbaarheid, maar op verzamelbaarheid. Voor sommige mensen is er niets leuker dan een hele plank (of meerdere planken) gevuld te hebben met je favoriete games, weergegeven in de echte wereld in plaats van een consolemenu. Het maakt misschien niet uit dat fysieke games weinig voordelen hebben ten opzichte van digitale kopieën.

Voor de meeste mensen is het waarschijnlijk het meest logisch om je gamecollectie uit te breiden door middel van digitale kopieën, maar er zijn nog steeds gevallen waarin fysieke kopieën superieur zijn. Wat je ook doet, zorg er echter voor dat je je gameplatformaccounts vergrendelt met tweefactorauthenticatie.

LEES VOLGENDE

  • › Wat u wel (en niet mag) loskoppelen of uitschakelen als u op vakantie gaat
  • › Tot ziens, Cortana
  • › Een snelkoppeling toevoegen aan vrijwel alles op Android
  • › De beste DDR5 RAM van 2023
  • › Meerdere tussenstops optimaliseren tot een rondreis op Google Maps
  • › 5 redenen om te upgraden naar de 11e generatie Kindle Paperwhite