“Förväntade mig inte att kvalificera, att ta sig till topp 10 var en överraskning”, säger UPSC CSE AIR 9 Kanika Goyal

0
43

Du föddes med vingar. Du är inte avsedd för att krypa, så gör det inte.

Du har vingar. Lär dig att använda dem och flyg”

Poeten Rumis ord höll Kanika Goyal igång när hon knäckte Civil Services examen 2022. När hon kvalificerade provet på sitt andra försök sa 23-åringen att hon inte trodde sina ögon när hon såg sitt namn på nionde plats i UPSC Civil Services 2022 meritlista.

< p>“Jag var inte ens säker på att kvalificera mig, så att se mitt namn på plats 9 var otroligt. Jag kollade flera gånger för att säkerställa att det inte var något fel. Det var bara mina föräldrar’ välsignelser som gav mig så anmärkningsvärda resultat”, sa topparen.

UPSC-resultat 2022 | Historik, det högsta antalet kvinnor som kommer att gå in i indiska offentliga tjänster

Goyal är född och uppvuxen i Haryanas Kaithal-distrikt och är ett enda barn till sina föräldrar. Medan hennes pappa Lakhmichand Goyal är en livsmedelsleverantör, är hennes mamma Neelam Goyal en hemmafru.

Kanika ville bli IAS-officer redan från barndomen och formade sin akademiska karriär kring samma dröm. “Det var i klass 7 när jag introducerades för en IAS-officer och precis i det ögonblicket bestämde jag mig för att fortsätta med civila tjänster i framtiden. I klass 12 valde jag att humaniora skulle sätta en konkret bas för förberedelser för civila myndigheter med tanke på att provet har fler konstrelaterade ämnen”, sa topparen.

Goyal tog examen i statsvetenskap (H) från Lady Shri Ram College, Delhi University och sedan förberedde sig för Civil Services-examen.

UPSC-resultat 2022 | Rank 3, Uma Harathi säger: “Gruppstudier med mina vänner hjälpte mig”

“I mitt första försök kvalificerade jag mig till preliminärerna men fick färre poäng i huvudet valfritt, vilket också var mitt examensämne. Detta kom som ett bakslag eftersom jag förväntade mig att göra det bättre med tanke på att jag tog examen i samma sak. Därför lade jag mer vikt vid valfri genomgång 2022 och jag hoppas att jag klarade mig bra”, sa Goyal.

Annons

Topparen hävdar att hon inte följde ett fastställt studieschema utan snarare schemalagt andra aktiviteter under sin dag. ”Istället för att ställa in antalet timmar att studera. Jag ställer in hur mycket tid jag kommer att lägga på sömn, för mat och fritidsaktiviteter. Resten ägnade jag åt att bara plugga. Detta hjälpte mig att knäcka prelimer och main. För personlighetstestomgången gav jag låtsasintervjuer under Unacademys sista mile låtsasintervju som hjälpte mig att svara på frågor med tillförsikt på intervjudagen,” delade Goyal.

Läs även

NEET UG 2023: NTA utfärdar OMR-svarsformulär; utmaningsfönstret öppnas snart

JEE Advanced 2023 Live Updates: Check tentamensanalys- Mathematics was toug…

CUET PG 2023: Examen ombokad till 60 kurser; checklista

Toppers& #039; Tips: 'CUET UG hjälpte mig att få inträde på DU's Miranda House,' s…

Genom att dela sina tips med aspiranterna som nu förbereder sig eller inte kunde kvalificera sig för proven, sa Goyal: “Jag tror att varje bakslag och misslyckande är ett språngbräda. Det är nödvändigt att göra en aspirant ödmjuk inför resan och den tjänst de söker. Var bara konsekvent och utöva smart arbete”, sa hon.

© IE Online Media Services Pvt Ltd