Etter CJIs intervensjon, forblir SC Allahabad HC-ordren for å søke svar på voldtektsofferets “manglik”-status

0
35

Høyesterett opphevet lørdag en ordre fra Allahabad High Court, som ba Lucknow University's astrologiavdeling om å se på horoskopet til en kvinne for å bekrefte påstanden fra en mann som hun hadde anklaget for å ha voldtatt henne. løftet om ekteskap. Mannen har hevdet at han trakk seg etter å ha fått vite om “problemer” i horoskopet hennes – at hun er “manglik”.

En benk med dommere Sudhanshu Dhulia og Pankaj Mithal, som tok suo motu kjennskap til 23. mai rekkefølgen av en enkelt benk av HC, holdt rekkefølgen og ba HC om å avgjøre det på egne fordeler. Høyesterett grep inn etter at sjefsjef i India D Y Chandrachud tok saken til etterretning.

“På dette stadiet sier vi ingenting om sakens realitet, bortsett fra at av hensyn til rettferdigheten må driften og virkningen av denne ordren så langt den gir anvisninger til avdelingslederen (astrologiavdelingen), Lucknow University bli stanset…I mellomtiden skal driften og virkningen av ordren datert 23. mai 2023 vedtatt av High Court of Judicature ved Allahabad High Court (Lucknow Bench) bli stanset,” sa benken i sin ordre.

Høyesteretten sa at selv om den respekterer partenes følelser om astrologi og astronomi, var det som skjedde “helt ute av kontekst” og involverte spørsmål om personvern osv.

Selv om Høyesterett har sommerferie , den spesielle benken i denne forbindelse ble satt opp etter instruksjoner fra sjefsjef Chandrachud, som for tiden er utenlands. CJI tok kjennskap til rapportene i denne forbindelse og ga tidlig lørdag morgen beskjed om at det skulle settes opp en benk umiddelbart for å vurdere det.

Den høyesterettskjennelse kom mens man hørte mannens bønn om kausjon.< /p>

Da han møtte opp for senteret, sa generaladvokat Tushar Mehta at ordren er “urovekkende” og oppfordret retten til å stoppe den.

Annonse

Han sa til benken: “Astrologi er en vitenskap. Om en person skal bestemme seg basert på manglik eller ikke i ekteskap, er det ingen som stiller spørsmål ved. Det eneste spørsmålet er når du underholder en søknad fra et rettsforum, kan dette være en vurdering?

Advokaten som dukket opp for den klagende kvinnen informerte benken om at HC-ordren ” skjedde med samtykke fra begge parter, og retten ba om sakkyndig bevis i henhold til seksjon 45 i bevisloven”. Han påpekte også at universiteter nå gir grader i emnet astrologi, og det er en vitenskap.

“Men dette var helt ute av kontekst,” sa dommer Dhulia, med henvisning til HC-ordren. «Hva har dette med emnet å gjøre?… Det involverer så mange andre funksjoner; retten til privatliv er blitt forstyrret. Vi ønsker ikke å utdype – det er så mange andre aspekter.» Dommeren sa: «Vi utfordrer ikke noe. Vi er kun på temaet i denne sammenhengen.»

Annonse

Fornærmede påpekte at det ble hevdet at ekteskapet ikke kan fullføres siden kvinnen er manglik, noe som noen mener er ugunstig for ekteskap. «Det er derfor retten beordret. Det er ikke ute av kontekst. Det var saken for retten,” sa advokaten.

Dommer Dhulia sa imidlertid: “Vi ønsker ikke å gå sammen med deg om dette faktum om hva som er relevansen til disse aspektene, hva astronomi har å gjøre, hva astrologi har å gjøre, ingenting. Det har vi ingenting om. Vi respekterer følelsene dine når det gjelder dette aspektet. Vi er bare opptatt av dette emnet som knytter seg til det spørsmålet.»

S-G Mehta sa mens han avgjorde saken, at den kompetente domstolen ikke kan undersøke noe slikt.

Klagerens advokat sa at klageren hadde anført at ekteskapet ikke kan fullføres. «Halve delen av seremonien var unnagjort. Etter det trakk de seg tilbake på spørsmålet om manglik. Dette ble argumentert,» sa han.

Les også

Amit Shah møter team av brytere, de ber om tidlig ladeseddel

Broen over Ganga «kollapser», Bihar sier planlagt riving

Rootårsaken til Odisha-togulykken, ansvarlige identifisert: Jernbane …

Odisha-togtragedie Høydepunkter: Jernbanedepartementet søker CBI-etterforskning av…

Justice Mithal sa: “Vi har stanset ordren og tillatt retten å avgjøre kausjon søknad på dens realitet. Vi forstår ikke hvorfor denne astrologirapporten er etterspurt.»