Et minnevolum dokumenterer det fantastiske arbeidet utført av Salaam Baalak Trust med å rehabilitere gatebarn

0
43

Mine fantasier er ildfluer, flekker av levende lys som blinker i mørket
Av Sujata Raghavan
Salaam Baalak Trust
156 sider
minneutgave

Min Fancies is Fireflies, Specks of Living Light Twinkling in the Dark 'My Fancies are Fireflies, Specks of Living Light Twinkling in the Dark' er virkelig en hjertevarm bok av Salaam Baalak Trusts 35 år med arbeid med å redde gatebarn og løpske barn og gjenoppbygge liv. Sett opp i 1988, etter utgivelsen av Mira Nairs prisbelønte film Salaam Bombay!, begynte arbeidet med bare tre ansatte og 25 barn på balkongen til Ground Reserve Police ved New Delhi Railway Station. I dag støtter den 9000 barn årlig i Delhi og hovedstadsregionen gjennom 17 sentre og 270 ansatte.

Titelen på boken og sitatene i den er fra Rabindranath Tagores dikt fra 1928 Fireflies.
De gjenspeiler Trusts ånd og livet til barna som varsler en ny daggry. Grunnleggere, Sanjoy Roy og Praveen Nair, Miras mor, hadde en visjon om å hjelpe disse barnas drømmer til å gå i oppfyllelse. De var enkle drømmer om «varme om natten; et varmt tilberedt måltid; noen til å kle et sår og holde en hånd når det gjør vondt”. De mer utfordrende var å gi dem utdanning, jobber, fire vegger i et hjem og en fremtid. Som 18-åring var barna voksne og måtte være klare til å møte verden, selv om det alltid var tilliten å henvende seg til når de ble møtt med problemer i den store verden!

Teksten til Sujata Raghavan er stemningsfull og ekstremt lesbar. Hun forteller deg historier om livene deres, reisen deres til Indias hovedstad, livet på en jernbanestasjon, å komme inn i narkotika, bli mobbet, finne ly i hjemmene til SBT, finne mennesker som føler med dem og gir retning til livene deres. Ikke alle er gode på akademikere, så etter utdanning, som er et must for alle SBT-barn, finner de livsgleden og levebrødet innen kunst, drama, film, musikk, sport og fotografi. Mange av dem har kommet tilbake for å tjene alma mater!

Mange av SBT-barna har utmerket seg i kunsten. Chhota Salim spilte hovedrollen i den Oscar-nominerte kortfilmen, Little Terrorist (2004), Om Singh var hovedpersonen i Gali Guleiyan (2017), Pankaj spilte hovedrollen i musikalen, Zangoora på Kingdom of Dreams, Sajda har nettopp avsluttet opptakene til en major. ny film. Vicky Roy, hvis fotografier sammen med fotografiene av Pankaj vekker denne boken til live, var en av de fire fotografene som ble valgt ut av Maybach Foundation til å ta opp gjenoppbyggingen av World Trade Center i New York i 2008. Haran er en etablert kommersiell og kunstfotograf .

Boken forteller deg om det fantastiske personalet som la grunnlaget for denne unike NGO– dens vekst, av uselvisk kjærlighet, av tjeneste! Ytterst godt dokumentert er også givernes og næringslivets rolle og hvordan midler samles inn. Rollen til politimennene som henter barna og bringer dem til Salaam Baalak tas frem, og rollen til barnevernskomiteene som barnet blir presentert for før det flyttes inn i et hjem. Å gjenopprette et barn til familien kan være problematisk, selv i tilfeller der barnet, lei av livet på gata, ønsker å reise hjem.
Det er den fantastiske historien om 10 år gamle Saleem av Bijnor som hadde havnet i et slagsmål på skolen sin og fryktet konsekvenser, bestemte seg for å gjemme seg en stund i en av lastebilene nær en dalmølle og sovnet. Da lastebilen stoppet, var den nær Agra, og han visste at han var fortapt og foreldrene hans ville ikke vite hvor de skulle lete etter ham. Det var templet i alle disse tegningene som fikk krisesenterkoordinatoren til å undersøke hjemmet sitt. Saleem forteller til slutt historien sin og hvordan det var et tempel og dalmøller i nærheten av hjemmet hans som gjør det mulig for koordinatoren å nå ham hjem. Papirark, fargestifter og blyanter hadde gitt barnet rom til å uttrykke seg— avsløre noe som hadde ligget i dvale i ham i årevis! Det er helt klart forskjellige måter å nå et barn på.

Les også

En idyllisk bakkestasjon, et dobbeltmord og en pensjonert politimann — Stephen Alte…

Salman Rushdie skal fortelle om sin opprivende knivstikking på scenen i ny …

Time Shelter, en historie om en magisk klinikk for Alzheimerspasienter, vinner …

21 år gammel ung voksen forfatter får 7-sifret bokavtale

Like innsiktsfull er utviklingen av psykisk helseprogram ved SBT. Dårlig oppførsel hos barn tas ikke for pålydende, men mønsteret som er observert, årsaken dykket ned i og forholdene analysert.
Dette er en må lese bok for frivillige organisasjoner som jobber med barn, de som prøver å samle inn penger og de som leter etter dedikerte arbeidere som kan bygge nye institusjoner!

Usha Rai er en veteranjournalist