Zwangerschapsrisico: het houdt niet op bij de geboorte. Het begint wanneer nieuwe moeders denken dat ze normaal zijn en hun leven hervatten

0
38

De tweeëndertigjarige Neeta Mishra, lerares en kersverse moeder, hervatte haar baan en kreeg op een mooie dag moeite met traplopen. Ze was verrast toen ze plotseling begon te bloeden en bloeden, waardoor ze met spoed naar het ziekenhuis moest. Er had zich een tumor gevormd uit het overgebleven weefsel van haar zwangerschap en moest worden verwijderd. De meeste vrouwen denken dat de meest uitdagende tijd van de zwangerschap zich uitstrekt tussen de bevalling en de geboorte, zonder zich te realiseren dat de periode na de geboorte de tijd is waarin ze het meest kwetsbaar is en wordt blootgesteld aan langdurige schade aan haar gezondheid.

Postpartum definieert de tijd na de bevalling waarin de anatomische en fysiologische veranderingen van de moeder terugkeren naar de niet-zwangere toestand. Het begint onmiddellijk na de bevalling van de placenta en eindigt zes weken later. Het klinische spectrum van postpartumcomplicaties is breed, complex en wordt beïnvloed door de wijze van bevalling en omvat het volgende:

1) Puerperale infecties
2) Secundaire postpartumbloeding (PPH)
3) Urinaire complicaties – urineretentie, incontinentie, urineweginfectie
4) Borstcomplicaties – falende lactatie, acute mastitis, borstabces
5) Puerperale trombo-embolische aandoeningen
6) Verloskundige verlammingen – compressieletsel van lumbosacrale plexus, iliohypogastrische en ilioinguinale letsels bij keizersnede, klapvoet
7) Endocriene aandoeningen – postpartum thyroïditis, syndroom van Sheehan
8) Kraamvrouw-psychose, postpartum-blues, depressie

Puerperale infecties:Klinische manifestaties zijn onder meer een verhoogde postpartumtemperatuur (100,4 graden F) vergezeld van koude rillingen, pijn in de onderbuik, gevoeligheid en ernstige infectie die wordt aangetoond bij biochemisch onderzoek. Vrouwen met bovenstaande symptomen moeten worden beoordeeld op endometritis. Late postpartum endometritis treedt meer dan zeven dagen na de bevalling op. Risicofactoren zijn onder meer chorioamnionitis. Endometritis vereist meestal een behandeling met intraveneuze antibiotica, waarbij het meeste bewijs het gebruik van gentamicine en clindamycine ondersteunt.

Preventie:Tijdens de bevalling moet digitaal anaal onderzoek worden vermeden. De frequentie van vaginaal onderzoek moet worden verminderd om de incidentie van retrograde infectie te verminderen. Indicaties van een keizersnede en laterale episiotomie moeten strikt worden begrepen en het management van de moeder moet worden versterkt om bloeding na de bevalling te voorkomen en de verwonding van het geboortekanaal als gevolg van de bevalling te verminderen. Tijdens het puerperium wordt aanbevolen om voldoende te slapen, de voeding te versterken en de immuniteit van het lichaam te verbeteren.

Secundaire PPH:Dit wordt gedefinieerd als significante vaginale bloeding tussen 24 uur na de bevalling tot 12 weken. Dit kan het gevolg zijn van behouden producten van conceptie (RPOC). In wezen zijn dit intra-uteriene weefsels die zich ontwikkelen na de conceptie en blijven bestaan ​​na medische en chirurgische zwangerschapsafbreking, miskraam en vaginale of keizersnede. Andere redenen zijn endometritis, pseudo-aneurysma van de baarmoederslagader, coagulopathie en zwangerschapstrofoblastische neoplasie. Bij de laatste aandoening ontwikkelt zich een tumor in de baarmoeder uit weefsel dat zich vormt na de bevruchting.

Vrouwen met secundaire PPH moeten mogelijk op de afdeling spoedeisende hulp worden onderzocht voor een snelle evaluatie, inclusief een echografie. De behandeling kan bestaan ​​uit uterotonie, baarmoedercurettage of het gebruik van antibiotica voor endometritis.

Advertentie

Trombo-embolische aandoeningen:Het risico op diepe veneuze trombose, longembolie, HELLP, vruchtwaterembolie en microangiopathieën is vijf keer hoger tijdens het puerperium dan tijdens de zwangerschap. Dergelijke patiënten moeten gedurende ten minste zes weken postpartum worden behandeld met anticoagulantia en mogelijk langer als er andere risicofactoren zijn.

Schildklieraandoeningen: Postpartum thyroïditis kan 10 procent van de vrouwen treffen tijdens het eerste jaar met vergelijkbare percentages hyperthyreoïdie en hypothyreoïdie. Deze vereisen schildklierhormoontherapie.

Postpartum psychose:De prevalentie is 1-2/1.000 bevallingen en het percentage is 100 keer hoger bij vrouwen met een bipolaire stoornis of een voorgeschiedenis van postpartum psychose. Ongeveer vier procent van de vrouwen met een postpartumpsychose pleegt kindermoord. Vrouwen met postpartumdepressie ervaren vaak comorbide obsessieve gedachten (41-57 procent), waaronder obsessieve egodystonische beelden van schade aan hun kind, met behoud van rationeel oordeel en realiteitstoetsing.

Advertentie

Preventie:Gezien het hogere risico op terugval en herhaling bij vrouwen met een bipolaire stoornis of postpartumpsychose is absoluut noodzakelijk. Het voorkomen van slaapverlies bij de bevalling kan een episode van postpartum psychose voorkomen, profylaxe is noodzakelijk. Er bestaat geen consensus over welk stemmingsstabilisator of antipsychoticum de eerste keuze zou moeten zijn om herhaling van postpartum psychose te voorkomen. Bij het selecteren van farmacotherapie moet de arts in de eerste plaats rekening houden met de geschiedenis van de patiënt van effectieve behandeling van stemmingsepisodes. Lithium is de stemmingsstabilisator met het meeste bewijs voor profylaxe van psychose. Een zorgvuldig en volledig onderzoek van elke vrouw met een postpartum stemmingsstoornis kan de aanwezigheid van psychose bepalen en kindermoord voorkomen.

Lees ook

Treadmill versus hometrainer: wat is beter om cardiovasculaire…

Kunnen mango's je bloedsuikerspiegel beïnvloeden als je je dag ermee begint? Shou…

Vitamine D nodig? De zon doet het werk, supplementen heb je niet nodig. Zelfs een …

Hoe een 68- jarige behandelde slapeloosheid door middel van deze asana's

Postpartumzorg: Het zelfzorgdomein van de moeder wordt breed gedefinieerd als het vermogen (en de bereidheid) van de moeder om zowel fysiek als emotioneel voor zichzelf te zorgen. Goede voeding, tijd voor zichzelf nemen als dat nodig is, aandacht voor hygiëne en uiterlijk, voldoende slaap, bereidheid om te delegeren en het vermogen om grenzen te stellen zijn praktische toepassingen van zelfzorg in het moederschap. Het bovenstaande moet worden gekoppeld aan voorlichting van moeders door gezondheidswerkers over de noodzaak van bezoeken na de bevalling, de noodzaak om eventuele tekenen en symptomen van afwijkingen aan te pakken, complicaties te voorkomen en normale ritmes te hervatten.