Wonen in de periferie: de genegeerde industriële woningen van Delhi

0
35

'At Home in Delhi' is een vijfdelige serie die Delhi verder onderzoekt dan zijn monumentale architectuur, waarbij de alledaagse structuren die de stad uniek maken onder de loep worden genomen. De serie gaat in op de geschiedenis, het ontwerp en de betekenis van de verschillende gebouwen die Delhi maken en hoe ze de culturele, sociale en economische krachten weerspiegelen die spelen. Beginnend met de eeuwenoude haveli's, gaat de serie verder met art-decowoningen, DDA-woningen, industriële woningen en tot slot moderne woningen.

Elk jaar migreren miljoenen Indiërs van plattelandsgebieden naar steden op zoek naar mogelijkheden om in hun levensonderhoud te voorzien, en dragen hoop en dromen van een betere toekomst met zich mee. Ook de familie van Arun Kumar behoort tot hen. Het was in 1967 toen de familie van Kumar besloot om van Bulandshahr in Uttar Pradesh naar Delhi te verhuizen om in de industriële sector te werken die een regelmatig inkomen beloofde.

“Mijn vader werkte in DCM (Delhi Lakenfabrieken). Ik herinner me de tijd dat de molen stopte – in de jaren 2000. Maar we mochten deze flats van de regering kopen', zegt de 51-jarige Kumar, verwijzend naar het huis in de wijk Karampura in West-Delhi dat aan zijn vader in huur werd gegeven door het Arbeidsdepartement van de regering van Delhi.

>

Kumar rijdt in een auto-riksja en woont in deze eenkamerflat met zijn vrouw en zoon. De kleine kamer heeft een koelkast, een tv en een bed. Onder het bed liggen een paar opgerolde matrassen. 'S Nachts worden deze matrassen uitgerold zodat het gezin van drie kan slapen. Het huis heeft een kleine achtertuin die is bedekt met een groene glasvezelplaat. De ruimte wordt gebruikt als badkamer.

“De meeste mensen (die in deze laan wonen) kwamen hier toen ze in de molen werkten, maar nu is iemand chauffeur, iemand bewaker. De huizen zijn extreem klein, hoewel we nu veel meer apparatuur hebben… Het is zwaar. Mijn kind wil nu een andere kamer, maar wat kunnen we doen', zegt Kumar. Er klinkt wanhoop in zijn stem.

Kumars woorden vinden niet alleen weerklank bij zijn buren, maar ook bij de meeste werknemers in de informele sector die jaren geleden naar de stad zijn verhuisd in de hoop de levensstandaard te verbeteren. Er zijn naar schatting 4,92 miljoen informele werknemers in Delhi, meer dan 80 procent van het totale personeelsbestand van de stad, en toch leven ze in de marge. Met bouwvallige woningen en ontoereikende sociale zekerheid zijn ze vaak overgeleverd aan de genade van ondernemers of het constant veranderende industriële beleid.

De evolutie van de industriegebieden van Delhi

< p>Delhi is de thuisbasis van verschillende kleine en middelgrote industrieën, zoals onder andere kant-en-klare kledingstukken, papier en papierproducten, rubber- en plasticproducten, elektrische machines, reparatiediensten en auto-uitrusting. Sinds de jaren vijftig is de nationale hoofdstad getuige geweest van een verschuiving in het industriebeleid, waardoor industriële vestigingen en hun werknemers gedwongen werden naar de buitenwijken van de stad te migreren. Deze drang om industrieën te verplaatsen heeft het stedelijke landschap van Delhi een nieuwe vorm gegeven, waardoor er een sterke visuele kloof is ontstaan ​​- de welvarende hoogbouw aan de ene kant en vervallen en armoedige industriële kolonies aan de andere kant.

Advertentie

Ten tijde van de onafhankelijkheid waren er twee grote industriële gebieden in Delhi: Okhla en Najafgarh. Ze huisvestten voornamelijk kleine en middelgrote industrieën, met gedeelde fysieke infrastructuur. Het primaire doel van deze landgoederen was om ondernemers te stimuleren zich bezig te houden met kleinschalige productie en om collectieve associatie voor efficiënte productiesystemen aan te moedigen. De vloeiende beweging van arbeid van het ene bedrijf naar het andere creëerde een gunstige omgeving voor industrieën in de buurt. In de jaren zestig had Delhi het grootste aantal kleinschalige industrieën van het land.

Karampura (Express-foto)

De autoriteiten erkenden de behoefte aan beter uitgeruste industrieterreinen, ontstopping van de stad en beheersing van de vervuiling en gaven opdracht tot een verplaatsingsbevel om de verschuiving van industrieën naar de grensgebieden te vergemakkelijken. Dit kwam tot uiting in het Masterplan voor 1962 en het bevel van het Hooggerechtshof van 1996, waarin werd bepaald dat alle vervuilende industrieën naar andere steden moesten worden verplaatst. Dit leidde tot de ontwikkeling van industriële gebieden in Patparganj, Bawana, Jhilmil, Narela en Badli.

In haar paper Migration and Informalisation: Underlying Processes, verdeelt Sumangala Damodaran, universitair hoofddocent aan de School of Development Studies, Ambedkar University, de industriële gebieden van Delhi in twee grote categorieën: oudere industrieterreinen, ontstaan ​​tijdens de vroege fasen van de planning van de stad, en nieuwere industrieterreinen die de 'schonere en groenere' versie van de stad. De eerste had vervuilende industrieën die zich bezighielden met materialen zoals rubber, auto-onderdelen, het smelten van ijzer, tl-lampen, enz. En werden eind jaren negentig en begin jaren 2000 verplaatst. De nieuwe bedrijventerreinen waren gepland voor schone industrieën zoals IT en IT-enabled Services (ITeS).

Advertentie

In 2015 had Delhi 28 geplande bedrijventerreinen en vier fabriekscomplexen met meerdere verdiepingen. Eenentwintig hiervan vallen onder Delhi Development Authority (DDA) en de overige 11 vallen onder de Delhi State Industrial and Infrastructure Development Corporation Ltd. (DSIIDC) en Department of Industries (DI). Deze industrieën trekken samen met andere banen in de informele sector een groot aantal migranten aan.

Het leven op het industrieterrein van Karampura

Karampura valt onder de grotere Najafgarh Industrial Area en heeft residentiële, commerciële, industriële, educatieve en uitgaansgelegenheden.

Dr. Rohit Negi, directeur van het Centre For Community Knowledge, Ambedkar University, zegt dat Karampura ooit een bloeiend industriegebied was. “Als we teruggaan in de tijd, zou dit gebied tegen de jaren zeventig een bloeiend industriegebied zijn geweest. De grootste was de Delhi Laken en General Mills, opgericht in 1889. De industrieën zouden huisvesting voor de arbeiders nodig hebben, en sommige grotere, zoals DCM, zouden de arbeiders binnen hun gebouwen huisvesten. Deze verbindingen waren als zelfstandige zones met productie, huisvesting, scholing, winkels voor dagelijkse behoeften en zelfs open terrein voor festivals.”

Met de toename van het aantal industrieën en de toestroom van migrerende want de huisvestingsinfrastructuur nam toe en hieruit ontstond het wooncomplex Karampura, waar flats werden gegeven aan fabrieksarbeiders op huur en later op lange termijn door het Arbeidsdepartement van de regering van Delhi.

Dit waren eenkamerappartementen met een keuken en een gedeelde badkamer voor zes woningen. Eind jaren zeventig kregen arbeiders de mogelijkheid om flats te kopen. Degenen die deze flats kochten, begonnen te investeren in hun upgrade en onderhoud. Tegen de jaren negentig, toen de waarde van land steeg, begonnen mensen delen van het erf af te schermen.

Advertentie Karampura (Express-foto)

In 2002 (naar aanleiding van het bevel van het Hooggerechtshof uit 1996) trokken de industrieën weg en gebruikte de Delhi Development Authority (DDA) het land om een ​​districtspark aan te leggen. Eigen grond van de DCM is verkocht aan vastgoedontwikkelaar DLF.

Tegen de jaren 2000 veranderde het buurtkarakter. Nieuwe commerciële activiteiten zoals autowerkplaatsen en feestzalen kwamen op en onder de bewoners bevonden zich nu informele arbeiders, kleinschalige ondernemers en studenten. Gemeenschappelijke ruimtes werden ook geprivatiseerd en de meeste gezinnen voegden kamers in de achtertuin toe. De enige overblijfselen van het industriële verleden van het gebied zijn de kantoren van vakbonden zoals de Rashtriya General Mazdoor Union.

Advertentie

“Tot de molens hier waren, waren we tenminste verzekerd van een baan in de buurt. Maar sinds de nieuwe winkels en feestzalen er zijn, zijn er geen banen voor ons. We kennen geen Engels of computers. De meesten van ons werken in hoogbouw als huishoudelijke hulp. Je kunt zelf het verschil zien tussen hun huizen en die van ons”, zegt de 47-jarige Sunita terwijl ze vertelt over de moeilijkheden waarmee halfgeschoolde arbeiders te maken hebben.

Leven in de marge >

Dr. Tanya Chaudhary, Associate Fellow bij Institute for Human Development, haalt het voorbeeld aan van Narela, een industrieel cluster aan de grens van Delhi met Sonipat, om de precaire omstandigheden te benadrukken van de arbeiders die leven in een “eeuwigdurende cyclus van onzekerheid, nood en ontheemding in een megastad”.

Advertentie

Narela werd in het Masterplan van 1962 opgevat als een plek voor industriële en bevolkingsdecentralisatie. Maar ondanks de lage grondprijzen, verhuisden industrieën niet naar Narela, waardoor arbeiders, die hier woonpercelen kregen toegewezen als onderdeel van de hervestigingsactie, een lange en moeilijke reis moesten maken. Dit had grote gevolgen voor vrouwen, van wie velen ofwel hun vorige baan moesten opgeven of laagbetaalde banen in de buurt moesten aannemen.

Chaudhary betoogt dat de verplaatsing van werknemers van het stadscentrum naar de marges het gevolg was van “elite activisme van de middenklasse, verenigd met planningsbeleid”.

Damodaran vertelt ondertussen over het contrast in de leefomstandigheden van de 'oude' en 'nieuwe' industriegebieden. Wazirpur, ontwikkeld in 1966 onder het tweede Masterplan voor Delhi, wordt gedomineerd door staalproductie-eenheden, waarvan de meeste informeel zijn. Het gebied bestaat uit vervallen arbeiderswoningen verweven met industriële productieruimtes, die lijken op een 'industriële basti'. Werknemers slagen er echter soms nog steeds in om hun jhuggis te bezitten, wat hun “opwaartse mobiliteit” aangeeft.

In Patparganj Industrial Area, in de jaren 1990 opgericht als een van de locaties voor verhuizing, zijn de huizen voor arbeiders ontworpen als slaapzalen met gedeelde voorzieningen in nabijgelegen stedelijke dorpen zoals Ghazipur. De arbeiders blijven overgeleverd aan de genade van landheren en hebben geen enkele hoop op een huis.

De veranderende skyline van de stad

Naarmate de bevolking toenam en huisvesting een acuut probleem werd, wendde de stad zich tot particuliere vastgoedontwikkelaars. Het masterplan van Delhi werd in 2013 gewijzigd en de hoogtebeperkingen werden geliberaliseerd, waardoor ontwikkelaars hoge woonprojecten konden bouwen en arbeiders gedwongen werden te verhuizen naar ongeautoriseerde nederzettingen.

De negenentwintigjarige Rajiv die in een logistiek magazijn werkt en met zijn gezin in een gehuurde kamer in Karampura woont, vat de benarde situatie van arbeiders samen. “Ik ben het met je eens dat er hier geen open ruimtes zijn waar mijn kinderen kunnen spelen. Je kunt ook zien hoe krap deze kamer is. Maar we hebben geen keus”, zegt hij.

In zijn dorp heeft hij een groot huis met een groot stuk landbouwgrond. Maar landbouw is volgens hem geen betrouwbare bron van inkomsten. “En als we in Delhi werken, krijgen we respect in het dorp. Ik stuur ze foto's van mij in mijn uniform en ze zijn trots”, zegt hij. “Ik hoop dat we hier op een dag kunnen vertrekken en in een huis met een balkon kunnen wonen”.

Lees ook

Dit is wat gebeurde in Kedarnath, en de rest van Uttarakhand, in 2013

Hoe Bengaals een officiële taal werd in Sierra Leone

Van Kohinoor tot godin Annapurna, waarom sommige gestolen voorwerpen terugkeren en ot…

In de ontdekking van Shiva Linga in Vietnam, meer validatie van een 'verder India'…

Voorgestelde lezingen:

  1. Sharan Awadhendra, In de Stad, niet op zijn plaats: overlast, vervuiling en wonen in Delhi, c. 1850-2000 , Oxford, New Delhi 2014
  2. Chakravarty Surajit & Negi Rohit, Space, Planning and Everyday Contestations in Delhi, Springer New Delhi, 2016
  3. Chaudhary Tanya, Displacement and livelihood of industrial workers on the perifery of Delhi: Case study of workers in Narela Industrial Estate, Theleaflet. in mei 2022