WhatsApp-zwendeloproepen: Center vertelt het platform om details van telco's in te dienen

0
55

Nadat miljoenen Indiërs vorige maand een golf van oplichtingsoproepen ontvingen op WhatsApp – waarvan sommigen werden opgelicht – heeft de regering van de Unie het berichtenbedrijf opgedragen een rapport in te dienen met details over de telecomaanbieders die waren voornamelijk gebruikt om frauduleuze accounts aan te maken, heeft The Indian Express vernomen.

“Nadat het IT-ministerie op de hoogte was gebracht hoe mensen uit India telefoonnummers uit het buitenland gebruikten om WhatsApp-accounts aan te maken voor het plegen van cyberfraude , hebben we hen gevraagd een rapport te delen over telecomaanbieders waarvan deze nummers afkomstig waren”, zei een hoge regeringsfunctionaris die om anonimiteit vroeg.

Lees ook | WhatsApp voegt chatvergrendelingsfunctie toe om privégesprekken te beveiligen

Het is duidelijk dat zodra WhatsApp het rapport deelt met het IT-ministerie, het actie kan ondernemen tegen de telefoonnummers van die telecomaanbieders. WhatsApp heeft ermee ingestemd het rapport te delen met de overheid, zo is vernomen. Veel landen hebben geen strikte ken-uw-klant-normen voor het uitgeven van telefoonnummers aan gebruikers.

WhatsApp weigerde commentaar te geven en zei dat het “geen input had om te delen”.

Nadat het platform was misbruikt door fraudeurs, wat de regering ertoe aanzette een bericht naar het bedrijf te sturen, zei WhatsApp dat het zijn systemen voor kunstmatige intelligentie en machine learning (AI/ML) had opgevoerd om internationale zwendeloproepen met ten minste 50 procent te verminderen. Het aantal zwendeloproepen is sindsdien verminderd.

Staatsminister voor IT Rajeev Chandrasekhar had eerder tegen The Indian Express gezegd dat het IT-ministerie zal samenwerken met de Telecom-afdeling om ervoor te zorgen dat platforms die dergelijke gekloonde nummers genereren, worden geblokkeerd in de land.

Op 13 mei berichtte The Indian Express – na gesprekken met mensen die betrokken waren bij de zwendeloproepen – over het proces waarmee mensen vanuit India zelf gemakkelijk telefoonnummers konden aanmaken vanuit elk buitenlands rechtsgebied.

Advertentie

Uit het onderzoek was gebleken dat deze zwendel een industrie is waarin miljoenen dollars worden verdiend, waar fraudeurs internationale nummers in handen krijgen, grotendeels op drie manieren: gratis toegankelijke websites die virtuele telefoonnummers van elk land genereren; platforms die dergelijke nummers creëren tegen een vergoeding die wordt betaald via cryptocurrency; en een bloeiend ecosysteem van mensen op platforms zoals Telegram en eBay die zulke aantallen genereren.

Cyberbeveiligingsexperts en oplichters onthulden dat een kleine betaling van ongeveer Rs 500 in Bitcoin of Ethereum de potentiële oplichter een WhatsApp-account oplevert met een telefoonnummer uit een buitenlands rechtsgebied. Een van de oplichters verwees deze correspondent naar een platform genaamd smscodes.io, waarmee telefoonnummers uit onder andere de VS en het VK, Polen, de Filippijnen, Indonesië en Mali konden worden aangemaakt.

>

Naast het aanmaken van een telefoonnummer genereerde de app ook de OTP die nodig is om het zakelijke account op WhatsApp aan te maken.

Advertentie

Een andere route die fraudeurs nemen om deze nummers te bemachtigen, is door ze te kopen bij een van de honderden dealers op platforms zoals Telegram en eBay. Uit het onderzoek bleek dat een internationaal nummer kan worden gekocht voor ongeveer Rs 100, waarbij de prijs verder daalt voor aankopen in bulk.

Reageren op bevindingen van het onderzoek van The Indian Express naar het creëren van mobiele nummers in buitenlandse jurisdicties door fraudeurs in India, zei IT-minister Ashwini Vaishnaw vorige maand dat het centrum vastbesloten is “harde stappen” te nemen om cyberfraude te beteugelen.

Lees ook

ChatGPT Plus te prijzig? 6 websites die u gratis toegang geven tot GPT-4

Garmin Instinct 2X Tactical Solar: een geweldige metgezel voor buiten

Met Xiaomi's MIUI 14 kun je je telefoon op een leuke nieuwe manier aanpassen

Tot ziens, Cortana: de levendige stemassistent van Microsoft verlaat binnenkort Windows

Desgevraagd Of de regering wist van deze oplichters die in India actief zijn, zei Vaishnaw: “Je hebt helemaal gelijk. Dit is één grote sector waar we zoveel aandacht aan besteden dat we alles wat fraude kan veroorzaken, moeten proberen te stoppen. Dit kan enkele zeer harde stappen vereisen, maar de regering is vastbesloten om die harde stappen te nemen”.

© The Indian Express (P) Ltd.