WhatsApp-bedrägerisamtal: Center säger till plattformen att skicka in information om telekom

0
65

Efter att miljontals indier mottog en ström av bedrägerisamtal på WhatsApp förra månaden – där några av dem blev lurade – har unionens regering uppmanat meddelandeföretaget att skicka in en rapport som beskriver de telekomoperatörer som var The Indian Express har fått veta att det huvudsakligen används för att skapa bedrägliga konton.

“Efter att IT-ministeriet informerades om hur personer från Indien använde telefonnummer från främmande länder för att skapa WhatsApp-konton för att begå cyberbedrägerier , har vi bett dem att dela en rapport om telekomoperatörer som dessa nummer härrörde från”, sa en högre regeringstjänsteman och bad om anonymitet.

Läs även | WhatsApp lägger till chattlåsfunktion för att skydda privata konversationer

Det är underförstått att när WhatsApp delar rapporten med IT-ministeriet kan det vidta åtgärder mot dessa teleoperatörers telefonnummer. WhatsApp har gått med på att dela rapporten med regeringen, är det lärt. Många länder har inte stränga känner din-kund-normer för att utfärda telefonnummer till användare.

WhatsApp avböjde att kommentera och sa att det inte hade någon input att dela.

Efter att plattformen missbrukats av bedragare, vilket fick regeringen att skicka ett meddelande till företaget, sa WhatsApp att de utökade sina system för artificiell intelligens och maskininlärning (AI/ML) för att minska internationella bedrägerisamtal med minst 50 procent. Bedrägerisamtal har minskat sedan dess.

IT-minister Rajeev Chandrasekhar hade tidigare sagt till The Indian Express att IT-ministeriet kommer att samarbeta med telekomavdelningen för att säkerställa att plattformar som genererar sådana klonade nummer blockeras i land.

Den 13 maj hade The Indian Express rapporterat – efter samtal med personer inblandade i bluffsamtalen – om processen genom vilken människor enkelt kunde skapa telefonnummer från vilken utländsk jurisdiktion som helst från själva Indien.

Annons

Undersökningen hade avslöjat att denna bluff är en mångmiljonindustri där bedragare får tag på internationella nummer, till stor del på tre sätt: fri tillgång till webbplatser som genererar virtuella telefonnummer från vilket land som helst; plattformar som skapar sådana nummer för en avgift som betalas via kryptovaluta; och ett blomstrande ekosystem av människor på plattformar som Telegram och eBay som genererar sådana siffror.

Cybersäkerhetsexperter och bedragare avslöjade att en liten betalning på runt 500 Rs i Bitcoin eller Ethereum ger den potentiella bedragaren ett WhatsApp-konto med ett telefonnummer från vilken utländsk jurisdiktion som helst. En av bedragarna riktade denna korrespondent till en plattform som heter smscodes.io, genom vilken telefonnummer från ett antal länder, inklusive USA och Storbritannien, Polen, Filippinerna, Indonesien och Mali, bland andra, kunde skapas.

Förutom att skapa ett telefonnummer genererade appen också den OTP som behövdes för att skapa företagskontot på WhatsApp.

Annons

En annan väg som bedragare tar för att få dessa nummer är att köpa dem från en av hundratals återförsäljare på plattformar som Telegram och eBay. Undersökningen avslöjade att ett internationellt nummer kan köpas för cirka 100 Rs, med priset sjunkande ytterligare för inköp som görs i bulk.

Reagerar på resultaten av Indian Express-undersökningen om skapandet av mobilnummer i utländsk jurisdiktion. av bedragare i Indien sa IT-minister Ashwini Vaishnaw förra månaden att centret är fast beslutna att vidta “hårda åtgärder” för att stävja cyberbedrägerier.

Läs även

ChatGPT Plus för dyr? 6 webbplatser som låter dig komma åt GPT-4 gratis

Garmin Instinct 2X Tactical Solar: En fantastisk följeslagare för utomhusbruk

Xiaomis MIUI 14 låter dig anpassa din telefon på ett roligt nytt sätt

Adjö, Cortana: Microsofts livliga röstassistent lämnar snart Windows

När du blir tillfrågad om regeringen kände till dessa bedragare som verkar i Indien, sa Vaishnaw: “Du har helt rätt. Det här är en stor sektor som vi lägger så mycket fokus på att allt som kan skapa bedrägerier, vi måste försöka stoppa det. Detta kan kräva några mycket hårda åtgärder, men regeringen är fast besluten att vidta dessa hårda steg.”

© The Indian Express (P) Ltd