Wat u wel (en niet mag) loskoppelen of uitschakelen wanneer u op vakantie gaat

0
41
Jason Fitzpatrick/How-To Geek

Van geld besparen op uw elektriciteitsrekening tot het beschermen van gevoelige elektronica tegen schade, er zijn genoeg goede redenen om de stekker uit het stopcontact te halen als je op vakantie gaat. Dit is wat u moet afsluiten, wat u niet moet doen en wanneer.

Inhoudsopgave

Waarom dingen loskoppelen en uitschakelen als u op vakantie bent?
Deze dingen loskoppelen of uitschakelen als u weggaat
Tv's, gameconsoles en kabeldozen
Computers en verwante accessoires
Niet-kritieke slimme apparaten voor thuisgebruik
Acculaders
De watervoorziening van uw waterhuishouden
Koppel deze dingen niet los en schakel ze niet uit
Wi-Fi-routers en modems
Kritieke Smart Home-apparatuur en monitoren
Stroomonderbrekers
HVAC-systemen
Sump-pompen en zuiveringssystemen
Waterverwarmers

Waarom de stekker uit het stopcontact halen en alles uitzetten als u ’ Bent u op vakantie?

Je vraagt ​​je misschien af ​​waarom iemand de moeite zou nemen als je nog nooit iets hebt losgekoppeld of aan je apparaten hebt gerommeld voor een vakantie. Er zijn drie goede redenen om de stekker uit het stopcontact te halen of bepaalde dingen in huis uit te schakelen terwijl je weg bent.

Ten eerste de lage inzet. U bespaart geld. Zelfs met verbeteringen in de energie-efficiëntie door de jaren heen, is het stand-by stroomverbruik van veel apparaten in onze huizen verrassend hoog. Waarom zou u geld uitgeven om uw huis in een kant-en-klare staat te houden als u honderden kilometers ver weg bent om van uw vakantie te genieten?

Naast het besparen van geld, zijn niet-aangesloten apparaten beschermd tegen stroompieken. U bent niet thuis om stroomuitval op te vangen en uw huis te beheren, dus u kunt het beste van tevoren voorzorgsmaatregelen nemen. En de beste voorzorgsmaatregel die u kunt nemen om uw elektronica en apparaten te beschermen tegen stroomuitval, is door ze los te koppelen.

Ten slotte beheert u proactief het kleine (maar altijd aanwezige) risico dat er tijdens uw afwezigheid iets catastrofaal misgaat. Als een bepaald apparaat in brand vliegt of een sanitair armatuur uiteindelijk gaat lekken, kunnen die dingen beter gebeuren als je thuis bent en ze meteen kunt afhandelen dan wanneer je de stad uit bent.

< p>Laten we, met dat in gedachten, eens kijken naar een aantal dingen die je moet loskoppelen en uitschakelen als je de stad uit bent, en een aantal dingen die je aan moet laten staan.

Maar voordat we erin springen, een korte notitie. Miljoenen mensen gaan elk jaar op vakantie zonder ooit iets los te koppelen of uit te zetten, en ze komen terug in huizen die intact zijn zonder brand, overstroming of gefrituurde elektronica, dus we willen zeker niet bang zijn voor de materie. Het volgende advies is echter gemakkelijk te volgen en stapelt het kaartspel in uw voordeel op om ongelukken en schade te voorkomen.

Koppel deze dingen los of schakel ze uit als u 8217;ll Be Gone

Voor het grootste deel kunt u zonder problemen bijna alles in uw huis loskoppelen voordat u op vakantie gaat. En als u erg voorzichtig bent met het vermijden van stroompieken of ongelukken, is er niets mis met een alles-alle-dingen-aanpak van het probleem (op een paar uitzonderingen na bespreken we in het volgende gedeelte.) Maar laten we een aantal belangrijke dingen benadrukken die u moet loskoppelen of uitschakelen voordat u eropuit trekt.

Tv's, gameconsoles en kabelboxen

Het zal je verbazen hoeveel energie je home media center verbruikt in de stand-bymodus. Maar gedurende de dagen dat u op vakantie bent, is het grotere doel niet om geld te besparen door de stekker uit het stopcontact te halen, maar om dure elektronica te beschermen tegen schade. Niemand wil thuiskomen van vakantie om erachter te komen dat ze hun tv en al het andere eraan moeten vervangen.

Dus voordat je op pad gaat, koppel je je tv, gameconsoles, mediaspelers en streaming-apparaten en je kabel- of satellietdecoder los. We raden gewoonlijk niet aan om uw kabel- of satellietdecoder los te koppelen (omdat het zo lang duurt om op te starten en weer volledig operationeel te worden). Maar het is geen probleem om een ​​paar keer per jaar te wachten op de lange herstarttijd wanneer u terugkeert van vakantie.

Computers en verwante accessoires

Als u terugkeert van vakantie om een ​​stroomstoot te vinden die is vernietigd, is je tv slecht, als je terugkeert om te ontdekken dat je computer en alles erop is uitgeschakeld, is het veel erger. (Geen tijd zoals het heden om ervoor te zorgen dat u een goede back-up van uw computer maakt.)

Koppel voordat u op vakantie gaat uw computers, monitoren, printers en andere gerelateerde apparatuur los van de muur. Het is niet schadelijk voor uw computer om deze losgekoppeld te laten, en het zal hem beschermen tegen eventuele stroomstoringen tijdens uw afwezigheid.

Niet-kritieke slimme apparaten voor thuisgebruik

De meeste slimme huizen zijn een mix tussen kritieke apparatuur (zoals beveiligingscamera's of slimme rookmelders) en niet-kritieke apparatuur (zoals slimme luidsprekers of slimme sfeerverlichting).

Alle niet-kritieke smarthome-apparaten in uw huis, vooral degenen die zijn aangesloten op gewone stopcontacten en niet zijn beschermd door een overspanningsbeveiliging.

Batterijladers

De populariteit van door lithium-ion aangedreven gereedschappen voor gebruik in en om het huis is in de loop der jaren enorm gestegen. Veel mensen hebben steelstofzuigers, elektrisch gereedschap en zelfs hele gazon- en tuinplatforms die worden aangedreven door batterijen met een hoge capaciteit.

Als algemene regel geldt dat u dergelijke batterijen alleen in de lader moet laten om ze op te laden. Maar het is extra belangrijk om te voorkomen dat je ze aan de oplader laat als je niet thuis bent. Moderne batterijen en opladers hebben robuuste ingebouwde beveiligingen, maar een defecte lithium-ionbatterij is een ramp in wording. Het laatste wat u wilt als u op vakantie bent, is dat de accu van uw grasmaaier uw huis platbrandt.

De watervoorziening van uw waterhuis

Ergens in uw huis is er een punt waar het water het pand binnenkomt en zich vertakt om uw gootstenen, douches, enzovoort te voorzien. Wanneer u langer dan een dag van huis bent, is het verstandig om de hoofdkraan van de watertoevoer dicht te draaien.

Door dit te doen, blijven eventuele lekken die kunnen voortvloeien uit een gebarsten afdichting, een defecte boiler of andere problemen, beperkt tot alleen het water in het lekkende apparaat (en de kleine hoeveelheid water die achterblijft in de leiding die het apparaat voedt). Als de tank van uw boiler uiteindelijk barst wanneer u weg bent, is het afsluiten van de toevoer het verschil tussen thuiskomen met een grote plas op de vloer of grote waterschade.

Koppel deze dingen niet los of schakel ze niet uit

De meeste dingen in ons huis zijn niet kritiek (vooral als we er niet zijn om ervan te genieten). Of onze tv en kabelbox klaar zijn voor gebruik als we niet thuis zijn, maakt niet uit, en het maakt ook niet uit of onze computer automatisch updates downloadt terwijl we weg zijn.

< p>Als het uw doel is om het risico op elektrische schade, overstroming en dergelijke te minimaliseren, zijn de enige dingen die u aangesloten of ingeschakeld moet laten als u weg bent, over het algemeen de dingen die essentieel zijn voor uw gezondheid. de “gezondheid” van het huis, of uw vermogen om het huis te bewaken terwijl u weg bent. Sommige dingen in die categorie liggen voor de hand. Niemand haalt de stekker uit een volle koelkast voordat ze op vakantie gaan of zet de pomp van hun aquarium uit. Maar sommige dingen liggen echter minder voor de hand.

Wi-Fi-routers en -modems

Het omdraaien van je wifi-router en -modem bespaart niet veel energie, en we raden mensen aan hun router en modem de hele tijd aan laten staan.

Wat nog belangrijker is, is dat het afsluiten van de netwerkverbinding met je huis je afsnijdt van alle smart home-apparatuur die je in huis hebt. Dat betekent geen melding van je slimme thermostaat als het bijvoorbeeld misgaat. En zelfs als uw modem en netwerk actief zijn, kan dit een eenvoudige manier zijn om te controleren of uw stroom is ingeschakeld. Dat biedt gemoedsrust als u een melding krijgt van uw elektriciteitsbedrijf dat een storm de stroom in uw buurt heeft uitgeschakeld en u overweegt vroeg naar huis te gaan om het probleem op te lossen.

Kritieke Smart Home-apparatuur en monitoren

Als een smart home-apparaat een functie heeft die nuttig voor je is terwijl je niet thuis bent, laat het dan aangesloten.

GERELATEERDHier leest u hoe u uw Smart Home kunt gebruiken om inbrekers voor de gek te houden

Slimme lampen die de bezetting van een huis nabootsen voor veiligheid vallen in die categorie, maar slimme lampen die slechts deel uitmaken van je Twitch-streamingconfiguratie zijn dat niet (en je kunt ze samen met je game-installatie loskoppelen). Alles wat met uw slimme beveiligingssysteem te maken heeft, is natuurlijk ook van cruciaal belang.

Zelfs zaken als luchtkwaliteitsmonitors zijn handig terwijl u weg bent. Je hebt ze misschien gekocht om je te vertellen hoe gezond (of niet) je binnenluchtkwaliteit was, met de nadruk op de kwaliteit terwijl je in je huis woont (en mogelijk ook werkt). Maar een waarschuwing dat een bepaalde statistiek zoals deeltjes of vocht buiten de hitlijsten valt terwijl u weg bent, is een goede reden om uw buren te bellen voor onderzoek.

Stroomonderbrekers

In plaats van dan dingen los te koppelen, hebben sommige mensen de gewoonte om een ​​aantal van hun stroomonderbrekers uit te schakelen voordat ze op vakantie gaan. Er zijn echter enkele problemen met die aanpak. Ten eerste, tenzij je precies weet wat er op een bepaald circuit staat, loop je altijd het risico iets uit te schakelen dat je niet wilt uitschakelen.

In de loop der jaren heb ik zoveel huizen gezien waar het label van het schakelpaneel iets zegt als “Hoofdverdieping half bad” of “Keuken,” maar dat circuit is ook aangesloten op de stopcontacten in een van de garagemuren of zoiets. Dus je zou kunnen denken dat je een kortere weg neemt om te voorkomen dat alle elektronica in de studeerkamer wordt losgekoppeld, maar je zet ook per ongeluk de diepvrieskist in de garage uit.

HVAC-systemen

h3>

Het lijkt misschien alsof uw verwarmings- en koelsysteem alleen bestaat voor uw persoonlijk comfort, maar het bestaat ook om uw huis te beschermen.

Pas het temperatuurbereik aan om geld te besparen in plaats van de oven of airconditioning uit te schakelen terwijl u de stad uit bent. U kunt uw thermostaat in de winter redelijkerwijs terugzetten om te voorkomen dat een leeg huis warm blijft. En je kunt in de zomer de thermostaat hoger zetten om je aircokosten te verlagen. Maar als u ze aan laat, met afstelling, zorgt u ervoor dat het HVAC-systeem uw huis stabiel houdt terwijl u weg bent.

Sump-pompen en reductiesystemen

Elk systeem dat water, afval, muffe lucht of iets anders uit uw huis afvoert, moet altijd aangesloten blijven, zonder vragen te stellen. Als je niet weet wat iets doet, moet het aangesloten blijven totdat je het doorhebt.

Dit is ook een sterk argument tegen de flip-the-breakers-methode om dingen uit te schakelen. Op het label van de stroomonderbreker staat misschien “Rec Room Outlets” maar vergeet niet te vermelden dat de kruipruimtepomp zich op hetzelfde circuit bevindt.

Boilers

Als je maar een paar dagen weg bent, is het waarschijnlijk helemaal niet de moeite waard om aan je boiler te prutsen. Voor langere reizen moet u uw boiler niet uitschakelen en in plaats daarvan in de vakantiemodus zetten. Zo blijft de verwarming werken (en het water binnen een veilig temperatuurbereik).

Naast zorgen over de waterveiligheid kan het volledig uitschakelen van de boiler hem blootstellen aan temperatuurstress die lekken kan veroorzaken. Er is een punt in het leven van elke boiler dat het bij elkaar wordt gehouden door verkalking en spinnenwebben, en als je terugkomt van vakantie om erachter te komen dat je boiler nu lekt, is dat geen leuk welkom thuis aanwezig.

The Best Home Security Systems of 2023 Beste algemene beveiligingssysteem voor thuis SimpliSafe draadloos beveiligingssysteem voor thuis Amazon

$ 319,99
$399.99 Bespaar 20%

Beste budget beveiligingssysteem voor thuis SimpliSafe 5-delig draadloos beveiligingssysteem voor thuis Amazon

$159.99
$199.99 Bespaar 20%

Beste DIY Home Security System Ring Alarm 8-delige kit Amazon

$249.99
 

Beste professionele beveiligingssysteem voor thuis Vivint Home Security Shop nu Beste Smart Home-compatibel beveiligingssysteem Home Security Kit Amazon

$279.00
 

LEES VOLGENDE

  • › 10 Kodi-functies die u zou moeten gebruiken
  • › Update iTunes nu op Windows om een ​​beveiligingsfout te verhelpen
  • › Hoe u uw CMOS-batterij kunt testen en vervangen
  • › 6 manieren waarop onze technologie beter is dan die van Star Trek’s
  • › Wat is er gebeurd met tweebeeld-tv's?
  • › 5 manieren om te zien of uw telefoon wordt afgeluisterd