Wat kun je verwachten van het campusleven bij IIT? Voormalig directeur van IIT Kanpur legt uit

0
53

(A Lesson from IIT is een wekelijkse column van een IIT-faculteitslid over leren, wetenschap en technologie op de campus en daarbuiten. De column verschijnt elke vrijdag)

Indranil Manna

Engineering is een van de meest populaire disciplines onder de jeugd in India. Deze neiging komt grotendeels voort uit de aantrekkelijke carrièremogelijkheden die het veld met zich meebrengt. De cijfers getuigen van de populariteit ervan: bijna 10 lakh-studenten legden het Joint Entrance Examination (JEE) af om toegang te krijgen tot de beste technische instellingen, wat ongeveer 60% is van de studenten die dit jaar in CBSE Class 12 of Higher Secondary examen verschenen.< /p>

Slechts 25% van deze studenten stapt over naar de volgende, en moeilijkere horde van JEE Advanced. Het is bekend dat de JEE-examens (Main and Advanced) een van de zwaarste toelatingstoetsen zijn voor studenten.

Hoewel je redenen hebt om je opgetogen te voelen nadat je bent toegelaten tot een BTech-programma in een IIT, is het niet ongebruikelijk dat sommige studenten al snel ongelukkig en gefrustreerd raken. Dit kan gebeuren als je geen plaats krijgt in de informatica, als je cijfers op een gegeven moment kelderen, of als je later geen baan krijgt aangeboden met hetzelfde CTC (salarispakket) als wat een ander zou hebben gekregen.

Maar om dit te voorkomen, is het voor elke leerling en betrokken ouder belangrijk om elke illusie te mijden, geen onrealistische verwachtingen te koesteren en duidelijk te zijn over iemands neiging, geschiktheid en toekomstige droom – wat wil iemand zijn, wat zal iemand behagen? meest, wat is de moeite waard en wat niet?

Lees ook | JEE Advanced 2023: Waarom is het belangrijk om naar de reguliere school te gaan voor toekomstige IITianen?

Kan de CTC alleen de ultieme bevrediging bieden? Weten we genoeg over hoe het is om een ​​4-jarig BTech-programma succesvol af te ronden in een IIT?

Het leven in een typisch technisch RUG-programma is extreem snel, veeleisend, competitief en inspannend. Deze druk haalt het beste uit een individu. In feite klagen de slimme en gefocuste mensen nooit over belasting of moeilijkheidsgraad.

Advertentie

Het onderwerp, de leraar, de context, de presentatie, de stijl en het niveau van complexiteit kunnen elk uur veranderen bij elke nieuwe lezing, tutorial of sessie .

Voordat men het beseft, verschijnen er met regelmatige tussenpozen klassentoetsen, verrassingsquizzen, seminarpresentaties, ingeleverde opdrachten en semesterexamens.

Iedereen die IIT binnenkomt, is een buitengewoon getalenteerd individu met praktisch gelijke mate van intellectuele capaciteiten. Het is heel belangrijk dat men goed presteert en elke dag constant verbetert en improviseert.

Advertentie

Aangezien iedereen in de buurt even scherp en enthousiast is, zal elke ernstige afleiding of gebrek aan aandacht of focus ongetwijfeld een negatieve invloed hebben op cijfers en vooruitgang, wat op zijn beurt toekomstige carrièrevooruitzichten, waaronder werk of hogere studies, ernstig kan belemmeren. Men kan het zich dus niet veroorloven om onoplettend en foutief te zijn, anders verpest men de felbegeerde kans die men voor zichzelf heeft verdiend door zich te kwalificeren via JEE.

Maar het leven in een IIT is niet alleen werk en geen spel. Elke afdeling heeft een studentenvereniging bovenop tientallen activiteitenclubs en wedstrijden voor studenten, meerdere jaarlijkse festivals, hackathons, sportbijeenkomsten en periodieke seminars.

Het belangrijkste is het hostelleven met vrienden uit het hele land met diverse taalkundige, culturele en sociaal-economische achtergrond maakt het leven echt spannend, plezierig en leerzaam.

In feite leer je meer van vrienden dan van een docent of leerboeken. De enorme pool van succesvolle en iconische IIT-alumni verspreid over de hele wereld in de academische wereld, onderzoeksorganisaties, overheid en industrie is een andere grote bron van inspiratie, aanmoediging, ideeën en loopbaangroei. Het helpt altijd om relaties met hen op te bouwen.

Lees ook | Tijdens de IIT-workshop delen experts inzichten over de geestelijke gezondheid van studenten

IIT's zijn niet alleen beroemd als onderwijsinstellingen, maar ook vanwege hun bijdrage aan onderzoek in het technische domein. Terwijl je bij een IIT bent, zal het je ten goede komen als je je overgeeft aan een bepaald niveau van onderzoeksactiviteit, hetzij door middel van een scriptie, een kort project of een UG/PG-scriptie. Aangezien de kennis zich steeds verder uitbreidt, is het voor elke jonge professional ook een goed idee om direct na zijn afstuderen of later na een onderbreking van de dienst een hogere graad te behalen.

Advertentie

Veel IIT's streven routinematig naar zeer aantrekkelijke internationale samenwerkingen, waaronder uitwisseling van studenten en wetenschappers, zomerstages, joint degree-programma's en bezoekmogelijkheden. Om al deze voorzieningen en kansen te benutten, is het belangrijk dat elke student de juiste articulatie-, begrips- en communicatievaardigheden verwerft. Deze zachte vaardigheden geven je eigenlijk een voorsprong op een ander in een interview of groepsdiscussie.

Alle IIT's hebben studentenactiviteitengroepen die onder meer debat, onvoorbereide spraak, rapportage, webontwerp en programmeren promoten. Dergelijke mogelijkheden zijn er in overvloed, maar tijd en reikwijdte zijn beperkt. Hoe hard men ook probeert, de dag zal nog geen minuut langer zijn dan de gebruikelijke lengte van 24 uur. Het is dus absoluut belangrijk dat studenten in een IIT ook leren prioriteiten te stellen en de essentie te selecteren. Engineering biedt meerdere oplossingen, niet-uniek, elke andere dag brengt een nieuwe uitdaging en kans, het is aan ons hoe goed we ze in ons voordeel omarmen.

Lees ook

RBSE 10e resultaat 2023 Link: Resultaatlink actief, controleer scores op rajeduboa. ..

Maharashtra Board SSC 10e Resultaten 2023 Live: 151 studenten scoorden 100%, r…

Maharashtra SSC 10e resultaat 2023 (uit): Websites om resultaten te controleren op mahr…

Maharashtra 10e SSC-resultaat 2023: controleer het resultaat op mahresult.nic.in, sscre. ..Advertentie

(De schrijver is de vice-kanselier van BIT Mesra, president van INAE, voormalig directeur van IIT Kanpur en professor aan IIT Kharagpur (op retentierecht))

© The Indian Express (P) Ltd