Wat de stille Modi Govt niet krijgt: iedereen gelooft de worstelaars, iedereen wil actie

0
51

“Dit is niet zoals een andere eis”, zei een worstelcoach in het dorp Chhara in het Jhajjar-district van Haryana. “Yeh humari izzat aur maan samman ki ladai hai…Iske liye kuch bhi ho sakta hai.”

De beelden op 28 mei van de protesterende worstelaars die rondgeduwd, gesleept, mishandeld worden , en gearresteerd door de politie had gestoord – en boos — velen door het hele land. Nog verontrustender was de inhoud van de FIR's door zeven vrouwelijke worstelaars, waaronder een minderjarige, waarvan werd gerapporteerd in The Indian Express, dat ze naar verluidt waren misbruikt, seksueel lastiggevallen, ongepast aangeraakt en seksuele gunsten van hen waren gevraagd door het hoofd van de Wrestling Foundation of India, Brij Bhushan Saran Singh, ook een BJP-parlementslid.

Moet lezen | Eisen voor seksuele gunsten, minstens 10 gevallen van molestering beschreven in 2 FIR's tegen Brij Bhushan

Ironisch genoeg is de dharna van de worstelaars in een stroomversnelling gekomen nadat de politie van Delhi hen dwong Jantar Mantar te verlaten.

Om een ​​idee te krijgen hoe dit buiten de grenzen van de hoofdstad weergalmt, reed ik naar Haryana, stopte in verschillende dorpen, sprak met degenen die verzameld waren in theewinkels langs de weg, bezocht worstelende akhada's voor mannen en vrouwen, sprak met sarpanches van zowel Jat -gedomineerde en “gemengde” dorpen, bewoond door andere gemeenschappen dan Jats.

Beveiligingspersoneel houdt worstelaars Vinesh Phogat en Sangeeta Phogat vast tijdens worstelaarsprotestmars richting nieuw parlementsgebouw, in New Delhi, zondag 28 mei 2023. (Expressfoto door Amit Mehra)

Twee dingen klinken luid en duidelijk.

p>

Er is niemand, niet één stem, Jat of niet Jat, pro-congres of BJP-sympathiek, die niet om “onmiddellijke actie” tegen beschuldigde Brij Bhushan Singh vroeg.

Mening | Terwijl de worstelaars van India aan de oevers van de Ganges staan, laten we onze hoofden laten hangen in schaamte

“We willen dat Brij Bhushan Singh onmiddellijk wordt gearresteerd”, zeiden de jonge vrouwelijke worstelaars in het dorp Chhara — “nahin toh aagey jaakar humare saath kya hoga.” Dat deden de mannelijke worstelaars in een nabijgelegen akhara ook.

Advertentie

“Hij zou op zijn minst uit zijn functies moeten worden ontheven voor een onafhankelijk onderzoek dat al moeilijk genoeg is gezien zijn financiële macht en het feit dat hij een Bahubali is”, zei de sarpanch van een niet-Jat-dorp in het district Gurgaon. en hij was een Yadav.

Het tweede dat me opviel was dit: ik heb niemand ontmoet die niet in het verhaal van de worstelaars geloofde.

In Premium | Geconfronteerd met intimidatie FIR's, Brij Bhushan: wetten ter bescherming van vrouwen die worden misbruikt

Het is niet mogelijk, zeiden ze, voor zoveel vrouwen om zo'n ernstige beschuldiging te uiten die hen “badnami” kan bezorgen zonder dat er “enige waarheid” zit in wat ze zeggen. Ze zeiden tenslotte dat dit iconische figuren zijn die lauweren voor het land hebben behaald en die weinig winnen door “samen te zweren” tegen Brij Bhushan Singh.

Advertentie

Natuurlijk zal de aflevering zijn politieke gevolgen hebben als er een jaar later verkiezingen worden gehouden voor de Lok Sabha en iets later in 2024 voor de Algemene Vergadering. Zoals het nu is, staat de BJP-regering onder leiding van ML Khattar op een achterstand.

De volksopstand tegen de verkrachting in Delhi in 2012 was over het algemeen een stedelijk fenomeen. Maar de Sakshi-Vinesh-Bajrang-agitatie kan zijn gevolgen hebben in zowel stedelijke als landelijke gebieden. Zoals een ex-militair in Gurgaon zei: “Nirbhaya leidde tot de ophanging van de beklaagde; hier heb je hem niet eens gearresteerd, ondanks schadelijke FIR's.”

Als het een parlementslid van de oppositie was geweest, zou hij nu geschorst en in de gevangenis gezet zijn, zeiden velen in Haryana.

Don&#039 ;t mevrouw | Worstelaars beweren bedreigingen en financiële prikkels aan zeven vrouwen, waaronder de familie van de minderjarige, om klachten tegen Brij Bhushan Sharan Singh in te trekken

Waarom geen actie ondernemen tegen Brij Bhushan Singh?

Ze waagden zelf een gok – omdat UP voor BJP (80 Lok Sabha-stoelen) belangrijker is dan Haryana (10 Lok Sabha-stoelen). Het UP vs Haryana-raadsel – worstelaar na worstelaar vertelde me hoe Brij Bhushan Singh in de loop der jaren heeft geprobeerd Haryana's bijdrage aan het worstelen te bagatelliseren – heeft ervoor gezorgd dat de kwestie niet alleen gaat over de veiligheid van vrouwen, maar ook doordrenkt is met een subnationalisme dat kan bewijzen om emotioneler te zijn dan de BJP misschien had verwacht.

Advertentie Beveiligingspersoneel houdt worstelaar Sakshi Malik vast tijdens worstelaars’ protestmars naar het nieuwe parlementsgebouw, in New Delhi, zondag 28 mei 2023. (Expressfoto door Amit Mehra)

Het uitblijven van actie door de regering is des te tragischer omdat het diepe ongerustheid heeft veroorzaakt bij de ouders van ontluikende worstelaars in Haryana.

Een akhada-trainer zei: “Minstens 20 voogden van meisjes hebben me verteld: 'We kunnen dit soort risico's niet nemen met onze dochters…..Thoda thoda dar lagne laga hai.'” De angst is dat ze ze ofwel zullen trekken stoppen met worstelen of overgaan op andere sporten.

Advertentie Lees ook | Brij Bhushan bood aan supplementen voor me te kopen als ik toegaf aan seksuele avances: worstelaar

Dit, terwijl de medaillewinnende vrouwelijke worstelaars een sociale transformatie vertegenwoordigden die zelfs 20 jaar geleden onvoorstelbaar was – in een staat met de slechtste geslachtsverhouding in het land in 2011 (830 vrouwen tegen 1000 mannen), een staat die bekend werd om eerwraak toen meisjes gingen uit de pas bij de keuze van hun huwelijkspartners.

Maar tegenwoordig, in plaats van hun meisjes te beperken tot het zitten voor de “choolha”, moedigt familie na familie hen aan om hogere studies te doen, solliciteer voor overheidsdiensten, en gaan een sport als worstelen beoefenen, ook al moeten ze door mannen worden opgeleid – en streven ernaar hun stempel op het wereldtoneel te drukken.

Advertentie

Vinesh en Sakshi zijn symbolen van die verandering. Tranen stroomden toen ze naar Haridwar gingen om hun medailles onder te dompelen in de Ganga — dit is nu in gevaar. Gelukkig hielden ze zich in.

In Premium | Express View on worstelaarsprotest: blind oog, doof oor

Ondanks de schade die haar beleid van drift aanricht, doet de regerende partij — zelfs toen het de moties voor het instellen van een commissie doornam, heeft het echt niet gehandeld. Het is jammer dat de BJP elke afwijkende stem ziet als een samenzwering om het te delegitimeren.

In 1998, toen de leider van de Bharatiya Kisan-unie, Mahendra Singh Tikait, op een dharna had gezeten tegen de stijging van de kunstmestprijzen, had premier Atal Bihari Vajpayee onmiddellijk zijn minister van Landbouw Som Pal gestuurd om met Tikait in gesprek te gaan. Vajpayee zei tegen Som Pal: “Asantosh barhta hai toh phir aasani se rukta nahin,”.

Brij Bhushan Singh is ongetwijfeld een machtige Rajput-leider in UP en is al 28 jaar een Lok Sabha-parlementslid. Hij zat in de Samajwadi-partij en trad in 2014 toe tot de BJP – en zou de uitkomst kunnen beïnvloeden in een half dozijn Lok Sabha-kiesdistricten, tot aan de grens met Ayodhya.

Redactie | Express View on WFI protest: Regering moet haar stilzwijgen doorbreken

En de Ram mandir is een belangrijk pronkstuk in de strategie van de BJP met zijn inauguratie in januari 2024 in de aanloop naar de algemene verkiezingen. Er wordt gezegd dat de BJP Brij Bhushan Singh meer nodig heeft dan de BJP. Er zijn natuurlijk mensen binnen de partij die geloven dat hij zal moeten worden opgeofferd, maar het partijkoper wil het doen, nadat ze hem hebben laten zien dat ze er alles aan hebben gedaan om hem te redden.

De vraag rijst dan: kan de populaire en almachtige premier worden gegijzeld door een parlementslid, ook al is hij misschien een Bahubali, invloedrijk in 5-6 kiesdistricten en uit de cruciale staat Uttar Pradesh, die de premier tot zijn karmabhoomi heeft gemaakt? ?

Vooral als er naast UP nog een machtige achterban is: vrouwen, vrouwen, vrouwen. Geen enkele partij kan het zich tegenwoordig veroorloven te vergeten dat vrouwen in opkomst zijn als een nieuwe kaste in India.

Vergeet echter even die opkomende realiteit. Het lot van partijen zal eb en vloed zijn, politieke leiders zullen komen en gaan. Maar India kan nooit een zelfverzekerde, toekomstgerichte natie worden, tenzij de vrouwen met opgeheven hoofd kunnen lopen – en in veiligheid.

Het is Narendra Modi die sporters had aangemoedigd door zijn verschillende “Mann ki baats”; hij nam contact op met het terneergeslagen Indiase dameshockeyteam toen ze verloren op de Olympische Spelen van Tokio in 2021, en zei dat ze moesten “stoppen met huilen … India is trots op je”. Vrouwen in het hele land hebben massaal op hem gestemd.

Waarom dan nu deze stilte, Pradhan Mantriji?

Lees ook

Podiumfluisteringen van Rajasthan BJP: Enter Vasundhara Raje

< img src="https://images.indianexpress.com/2023/06/Brender-Singh.jpg?resize=450,250" />'BJP wil niets zeggen, en Brij ook niet Bhushan geef het op… Misschien is het idee t…

Wat staat MVA te wachten? Een LS bypoll bevat enkele aanwijzingen

Te midden van groeiende kloof , geen BJP-aanwezigheid bij de sterfdag van Gopinath Munde ev…

(Neerja Chowdhury, bijdragende redacteur, The Indian Express, heeft verslag gedaan van de laatste 10 Lok Sabha-verkiezingen)