Varför är så många kroppar outtagna i Manipur? Sju familjer har några svar

0
41

Nästan en månad sedan etniska sammandrabbningar bröt ut i Manipur den 3 maj och lämnade minst 75 människor döda, undviker stängningen dussintals familjer eftersom flera kroppar förblir outtagna i sjukhusbårhus – från familjer som antar att deras anhöriga är döda men har inte kunnat resa till sjukhus över hela den stridsdrabbade staten och bekräfta, till andra som väntar på instruktioner från “ledarna” innan de kan göra anspråk på kropparna av sina nära och kära.

Indien Express hade tidigare rapporteratatt alla 19 kroppar som tagits in av säkerhetspersonal sedan sammandrabbningarnas början förblir outtagna i bårhuset till Jawaharlal Nehru Institute of Medical Sciences (JNIMS) i Imphal East och ett ospecificerat antal vid Regional Institute of Medical Sciences i Imphal West. På distriktssjukhuset i Churachandpur, ett av de värst drabbade distrikten, ligger alla 24 kroppar som fördes till bårhuset oupptagna.

Dallamthang, 50

Invånaren i Churachandpur var ambulansförare för en civilsamhällesorganisation och hade den 3 maj åkt till Imphal för att hämta en patient från flygplatsen. Medan han var på väg tillbaka hade våld redan brutit ut i gränsområdet till distrikten Churachandpur och Bishnupur.

Sa hans fru Vungneiniang: ”När de nådde Moirang (Bishnupur-distriktet) attackerades ambulansen och de sökte sin tillflykt till polisstationen. På kvällen den 4 maj ringde han och pratade med mig. Han var fortfarande kvar. Den 5 maj på morgonen fick vi ett samtal från en vän på polisstationen som berättade att stationen hade blivit attackerad och att han inte fanns längre.”

Även i Premium | Ökande protester, sprut av våld, sen polisreaktion – vad gick fel i Manipur

All information som familjen har fått hittills är från tredje part. Familjen säger att några dagar senare släpptes ambulansen till Kangvei, vid gränsen mellan de två distrikten, av några Meitei Pangals (muslimer), som har relativt fri passage mellan områden som domineras av olika samhällen. De berättade för familjen att Dallamthang’s kropp ligger i bårhuset på Regional Institute of Medical Sciences i Imphal West.

“Men det finns inget sätt för oss att bekräfta detta. Vi kan uppenbarligen inte åka till Imphal för att se – ingen från vårt samhälle (av Kukis) kan åka dit efter allt som har hänt. Vi har inte heller någon där som kan gå och kolla efter oss”, sa Vungneiniang.

Imphal: Däck bränns och byggmaterial staplades upp mitt på vägen av demonstranter under en protest, i Imphal, måndagen den 29 maj 2023. Beväpnade Kuki-militanter inledde koordinerade attacker i alla riktningar på söndagen där två personer var dödade och 12 skadades i olika incidenter, uppger polisen. (PTI Photo)

Dallamnthang hade inte haft med sig sin plånbok den dagen, och hans Aadhaar-kort – hans primära identitetsbevis – ligger hemma.

Olivia Lhingneithiem, 23

Annons

Olivia, vars familj kommer från byn Hkhopibung i bergsdistriktet Kangpokpi, hade bott i Imphal det senaste året och arbetat på en biltvättsbutik.

Hennes mamma Kimkhohat sa det när hon ringde sin dotter kl. Den 5 maj togs emot den av en okänd kvinna, som påstås ha talat “hotande” på manipuri. När hon försökte ringa igen sa hon att telefonen var avstängd.

“Omkring en vecka senare informerade några Meitei-poliser några stamledare i Churachandpur att hon hade dött, och vi fick veta genom dem. Vi har fått veta att det finns någon på JNIMS, som också har kollat ​​och sagt att hennes kropp finns där, säger Kimkhohat.

Annons

Hon sa att hon har antagit att hennes dotter är död och inte har hjärta att fortsätta trycka på för mer information eller tydlighet. “Jag har lämnat det i händerna på stamledarna och förhoppningsvis får vi tillbaka hennes kropp”, sa hon.

Florence Nengpichong Hangsing, 26

Florence är från samma by som Olivia och båda bodde och arbetade tillsammans i Imphal.

“Eftersom de alltid var tillsammans och hennes telefon var avstängd, antog vi att de var tillsammans och stod inför samma situation.” sa hennes far Paotinthang.

Missa inte | Express View on Manipur violence: Inte domstolens jobb

“Båda av dem arbetade i en butik som ägdes av en Meitei. Några personer som brukade arbeta i butiken kontaktade ägaren och han berättade att de var på JNIMS sjukhus. De berättade att ägaren åkte till sjukhuset och upptäckte att Olivia och Florence var döda. Men vi kan inte själva gå och bekräfta detta eller föra hem henne”, sa han.

Kamminlun Khongsai, 36

Kamminlun var bosatt i Churachandpur där han arbetade som privatchaufför. Den 3 maj gick han med i Tribal Solidarity Rally i hans distrikt som senare eskalerade till våld. Hans familj säger att han i efterdyningarna av demonstrationen greps av polisen och fördes till Moirangs polisstation.

Annons

“Sen kväll den 4 maj ringde någon oss från polisstationen och frågade om vi kunde gå och hämta honom. Men vi sa att det var omöjligt mitt i allt kaos. Dagen efter ringde någon som påstod sig vara från polisstationen och sa att han inte finns längre. Men vi vet inte ens om den personen verkligen var från polisen”, sa hans mamma Phaljakim.

Imphal: Människor försöker släcka en brand som bröt ut under sammandrabbningar mellan väpnade grupper och säkerhetsstyrkor, i Manipur, söndagen den 28 maj 2023. (PTI Photo)

“Vi har hört att kroppen finns i Imphal. Vi väntar för att se om situationen blir bättre, sedan kan vi gå och se själva”, sa hon.

Jamkhogin Baite, 36

Annons

Jamkhogin, en före detta löjtnant i den indiska armén som valde frivillig pension förra året, dog i Churachandpur natten till den 3 maj. Hans kropp har legat i bårhuset på Churachandpur District Hospital sedan dess. Hans familj säger att han blev skjuten när han hade åkt till en ort i Meitei i staden den natten.

Nästa morgon hittade familjen hans kropp vid bårhuset. De säger att de har blivit uppmanade att inte ta kroppen därifrån av Indigenous Tribal Leaders’ Forum.

Annons

“De har inte tillåtit någon att ta kropparna förrän vi har fått våra krav från centralregeringen, och jag tror att det är rätt beslut”, sa hans syster Helamboi Baite.

Khaijamang Haokip, 40< /strong>

Khaijamangs kropp har legat i bårhuset på Churachandpur District Hospital sedan den 5 maj. Hans familj bodde i byn Nomjang i distriktet, och hans son Seilen Ngam säger att när våldet väl bröt ut, mor och senare lämnade han byn medan hans far stannade kvar för att försvara deras samhälle.

Den 5 maj fick de information om att Khaijamang hade blivit skjuten. Medan hans kropp fördes till bårhuset senare samma dag, har den funnits där sedan dess.

Seilen säger att han inte helt förstår anledningen till att den fortfarande förvaras i bårhuset. “Jag vet inte så tydligt men ledarna säger att alla stamfolk kommer att begravas tillsammans. Personligen vill jag begrava honom så snart som möjligt men det är inte i min kontroll”, sa han.

Han sa att familjen skulle besöka bårhuset varje dag i början, men har slutat gå dit nu .

Alex Jamgouhang Baite, 19

Alex, en förstaårsstudent vid Churachandpur College, och hans kusin Jamkhogin dog i våldet den 3 maj. Hans far Rambo Vaiphe sa att även om han fick reda på dödsfallet vid midnatt, har han fortfarande inte sett sin sons kropp, som ligger i bårhuset på Churachandpur District Hospital.

Rambo var i Delhi vid den tiden — där han arbetade som säkerhetsvakt efter sin pensionering från BSF — och nådde bara staden den 13 maj och reste genom Guwahati och Aizawl. När han kom fram hade kroppen packats och han fick inte se den, men hans fru och äldre son hade redan identifierat den tidigare.

“Vi vill ha en separat administration och tills vi gör det” Om jag inte förstår det, tar vi inte bort hans kropp. Vi kommer inte att ta kroppen förrän stammarna får vad de vill ha eftersom han dog för sitt samhälle”, sa Rambo och tillade att han inte tänker återvända till Delhi förrän problemet är löst och hans son är begravd.

***

Det finns också familjer som inte har någon aning om var deras nära och kära kan vara, även om de fruktar det värsta. Familjen till Atom Samarendra, 47, en Imphal West-baserad statsanställd, har letat efter honom sedan han försvann tillsammans med sin vän Y Kirankumar den 6 maj.

Båda hade lämnat Samarendras hem runt 10.30. är i hans bil. Medan det senaste samtalet som han ringde var klockan 16.24, var den sista platsen som familjen kunde hitta genom att spåra hans telefon klockan 16.35 vid byn Saheibung, som ligger vid foten längs gränsen till Kangpokpi-distriktet.

Läs också | Mardröm för säkerhetsstyrkor i Manipur: vapen och ammunition i händerna på skurkar

“Vi närmade oss säkerhetsstyrkorna nästa dag och några av våra släktingar anslöt sig också till sökteamet den 7 maj men kunde inte nå platsen på grund av blockad av Kuki-folk”, sa hans far Meghajit Singh.

Familjen sa att de har lämnat in ett klagomål om försvunnen personer, sammankallat en gemensam aktionskommitté för att hitta dem och har lämnat in flera memorandum till myndigheterna för en masssökningsoperation. Deras ansträngningar har även innefattat besök på sjukhus som JNIMS och RIMS men de har inte fått någon information där heller.

Läs även

Coromandel Express-olycka Liveuppdateringar: Dödssiffran i Odisha tågtrag…

SC stannar vid HC:s order och söker svar på våldtäktsoffrets ' mangliks status

Möjligt signaleringsfel kan ha orsakat Odisha tågtragedi

2 Indien-brottare, 1 toppdomare, 1 delstatstränare: 4 vittnen som bekräftar

“Vi kommer inte att sluta förrän vi hittar dem men hittills har vi inte ens kunnat komma åt deras senaste plats”, sa han .