Vad du bör (och inte bör) koppla ur eller stänga av när du åker på semester

0
46
Jason Fitzpatrick/How-To Geek

Från att spara pengar på din elräkning till att skydda känslig elektronik från skador, det finns massor av bra skäl att koppla ur saker när du åker på semester. Här är vad du bör stänga av, vad du inte bör och när.

Innehållsförteckning

Varför koppla ur och stänga av saker när du är på semester?
Koppla ur eller stäng av dessa saker om du är borta
TV-apparater, spelkonsoler och kabelboxar
Datorer och relaterade tillbehör
Icke-kritisk smart hemutrustning
Batteriladdare
Ditt vattenhuss vattenförsörjning
Koppla inte ur eller stäng inte av dessa saker
Wi-Fi-routrar och modem
Kritisk utrustning och monitorer för smarta hem
Strömbrytare
HVAC-system
Sump Pumps and Abatement Systems
Vattenvärmare

Varför koppla ur och stänga av saker när du’ är du på semester?

Du kanske undrar varför någon skulle bry sig om du aldrig har kopplat ur något eller pillat med dina apparater innan en semester. Det finns tre goda skäl att koppla ur eller stänga av vissa saker i ditt hem när du är borta.

För det första, anledningen till låga insatser. Du sparar pengar. Även med förbättringar av energieffektiviteten genom åren är strömförbrukningen i standbyläge för många enheter runt om i våra hem förvånansvärt hög. Varför spendera pengar på att hålla ditt hem i ett färdigt tillstånd när du är hundratals mil bort och njuter av din semester?

Förutom att spara pengar är urkopplade enheter säkra från strömstörningar. Du kommer inte att vara hemma för att hantera strömavbrott och sköta ditt hem, så det är bäst att vidta försiktighetsåtgärder i förväg. Och den enskilt bästa försiktighetsåtgärden du kan vidta för att skydda din elektronik och apparater från strömavbrott är att koppla ur dem.

Slutligen hanterar du proaktivt den lilla (men alltid närvarande) risken att något kommer att gå katastrofalt fel när du är borta. Om en viss apparat kommer att brinna eller om en VVS-armatur kommer att läcka så småningom, är det bättre att dessa saker händer när du är hemma och omedelbart kan hantera dem än när du är utanför stan.

< p>Så med det i åtanke, låt oss titta på några saker du bör koppla ur och stänga av när du är utanför stan—och några saker att lämna på.

Men innan vi hoppar in, en snabb notering. Miljontals människor åker på semester varje år utan att någonsin koppla ur någonting eller stänga av något, och de kommer tillbaka till hem som är intakta utan några bränder, översvämningar eller friterad elektronik, så vi vill verkligen inte vara rädda om materia. Följande råd är dock lätta att följa och staplar kortleken till din fördel för att undvika missöden och skador.

Koppla ur eller stäng av dessa saker om du' 8217;ll Be Gone

För det mesta kan du koppla ur nästan allt i ditt hem innan du går på semester utan problem. Och om du är mycket försiktig med att undvika strömstörningar eller olyckor, är det inget fel med att koppla bort alla saker till problemet (med några få undantag kommer vi att diskutera i nästa avsnitt.) Men låt oss lyfta fram några viktiga saker du bör koppla ur eller stänga av innan du går ut.

TV-apparater, spelkonsoler och kabelboxar

Du skulle bli förvånad över hur mycket energi ditt hemmediacenter förbrukar i standbyläge. Men under dagarna du är borta på semester är det större målet inte att spara pengar genom att koppla ur utan att skydda dyr elektronik från skador. Ingen vill återvända från semestern för att få reda på att de behöver byta ut sin TV och allt annat som är kopplat till den.

Så innan du ger dig ut, koppla ur din TV, spelkonsoler, mediaspelare och streamingenheter och din kabel- eller satellitbox. Vi rekommenderar vanligtvis inte att du kopplar ur din kabel- eller satellitbox (eftersom de tar så lång tid att starta upp och bli fullt funktionsdugliga igen). Men det är ingen stor sak att vänta ut den långa omstartstiden några gånger om året när du kommer tillbaka från semestern.

Datorer och relaterade tillbehör

Om du kommer tillbaka från semestern att hitta ett strömavbrott nuked din TV är dålig, återvänder för att upptäcka att den tog ut din dator och allt på den är mycket värre. (Ingen tid som nu för att säkerställa att du säkerhetskopierar din dator ordentligt.)

Innan du ger dig ut på semestern, koppla bort dina datorer, bildskärmar, skrivare och annan relaterad utrustning från väggen. Det kommer inte att skada din dator att låta den vara urkopplad, och den skyddar den från alla strömhändelser i din frånvaro.

Icke-kritisk smart hemutrustning

De flesta smarta hem är en blandning mellan kritisk utrustning (som säkerhetskameror eller smarta rökdetektorer) och icke-kritisk utrustning (som smarta högtalare eller smart stämningsbelysning).

Du bör koppla ur alla icke-kritiska smarta hemenheter i din hus, särskilt de som är anslutna till vanliga uttag och inte skyddas av ett överspänningsskydd.

Batteriladdare

Populariteten för litiumjondrivna verktyg för användning i och runt huset har skjutit i höjden under åren. Många människor har stavdammsugare, elverktyg och till och med hela gräsmatta och trädgårdsplattformar som drivs av batterier med hög kapacitet.

Som en allmän regel bör du bara lämna sådana batterier på laddaren bara för att ladda dem. Men det är extra viktigt att undvika att lämna dem på laddaren när du är borta från hemmet. Moderna batterier och laddare har robusta skydd inbyggda, men ett litiumjonbatteri är en katastrof i vardande. Det sista du vill ha på semestern är att ditt gräsklipparbatteri bränner ner ditt hus.

Ditt vattenhuss vattenförsörjning

Någonstans i ditt hem finns det en poäng där vattnet kommer in i lokalerna och förgrenar sig för att förse dina handfat, duschar och så vidare. När du är borta från hemmet i mer än en dag är det klokt att stänga av huvudventilen för vattentillförseln.

Genom att göra det begränsas alla läckor som kan uppstå från en sprucken tätning, en trasig varmvattenberedare eller andra problem till bara vattnet i den läckande enheten (och den lilla mängd vatten som finns kvar i ledningen som förser enheten). Om din varmvattenberedares tank äntligen spricker när du är borta, är det att stänga av matningen skillnaden mellan att komma hem till en stor pöl på golvet eller omfattande vattenskador.

Koppla inte ur eller stäng av dessa saker

Det mesta i våra hem är inte kritiska (särskilt när vi inte är där för att njuta av dem). Huruvida vår TV och kabelbox är redo att användas när vi inte är hemma spelar ingen roll, inte heller spelar det någon roll om vår dator automatiskt laddar ner uppdateringar medan vi är borta.

< p>Som en allmän regel, om ditt mål är att minimera risken för elektriska skador, översvämningar och sådant, är det enda du bör lämna inkopplat eller påslaget när du är borta de saker som är avgörande för din hälsa, “hälsan” av hemmet, eller din förmåga att övervaka hemmet när du är borta. Vissa saker i den kategorin är uppenbara. Ingen kopplar ur ett fullt kylskåp innan de ger sig av på semester eller stänger av pumpen till sin akvarium. Men vissa saker är dock mindre uppenbara.

Wi-Fi-routrar och modem

Att vända din Wi-Fi-router och modem sparar inte mycket ström, och vi rekommenderar människor hålla deras router och modem påslagna hela tiden.

Ännu viktigare är att när du stänger av nätverkslänken till ditt hem avbryts du från alla smarta hemutrustningar du kan ha inuti. Det betyder ingen varning från din smarta termostat om det till exempel går snett. Och även att ha ditt modem och nätverk uppe och aktiverat kan fungera som ett enkelt sätt att kontrollera om strömmen är på. Det ger dig sinnesfrid om du får en varning från ditt elbolag om att en storm slog ut strömmen till ditt grannskap, och du funderar på att gå hem tidigt för att ta itu med det.

Kritisk smart hemutrustning och bildskärmar

Om en smart hemutrustning har en funktion som är användbar för dig när du är borta från hemmet, låt den vara inkopplad.

RELATERATSå här använder du ditt smarta hem för att lura inbrottstjuvar

Smarta lampor som efterliknar boende i hemmet för säkerhet faller i den kategorin, men smarta lampor som bara är en del av din Twitch-strömningsinstallation är inte det (och du kan koppla ur dem tillsammans med din spelrigg). Allt som har med ditt smarta säkerhetssystem att göra är naturligtvis också avgörande.

Även saker som luftkvalitetsmonitorer är användbara när du är borta. Du kanske har köpt dem för att berätta hur hälsosam (eller inte) din inomhusluftkvalitet var, med betoning på kvaliteten medan du bor (och eventuellt också arbetar) i ditt hem. Men en varning om att ett visst mått som partiklar eller fukt inte visas när du är borta är en bra anledning att ringa en granne för att undersöka det.

Circuit Breakers

Snarare än att koppla ur saker har vissa människor för vana att slå av några av sina strömbrytare innan de ger sig av på semester. Det finns dock några problem med det tillvägagångssättet. Först och främst, om du inte vet exakt vad som finns på en viss krets, riskerar du alltid att stänga av något du inte vill stänga av.

Under åren har jag sett så många hem där kretspanelens etikett säger något i stil med “Main Floor Half Bath” eller “Kök,” men den kretsen är också kopplad till uttagen i någon av garageväggarna eller något sådant. Så du kanske tror att du tar en genväg för att undvika att koppla ur all elektronik i hålan, men du stänger också oavsiktligt av frysboxen i garaget.

VVS-system

h3>

Det kan tyckas som om ditt värme- och kylsystem existerar enbart för din personliga komfort, men det finns också för att skydda ditt hem.

Justera temperaturintervallet för att spara pengar istället för att stänga av ugnen eller AC medan du är utanför stan. Du kan ställa tillbaka din termostat på vintern, med rimliga skäl, för att undvika att hålla en tom hem toasty. Och du kan skruva upp termostaten på sommaren för att sänka dina AC-kostnader. Men att låta dem vara på, med justering, säkerställer att HVAC-systemet håller ditt hem stabilt medan du är borta.

Sumppumpar och reningssystem

Alla system som sprutar ut vatten, avfall, gammal luft eller något annat från ditt hem ska alltid vara inkopplat, inga frågor. Om du inte vet vad något gör, bör det förbli inkopplat tills du räknar ut det.

Detta är också ett starkt argument mot flip-the-breakers-metoden att stänga av saker och ting. Strömbrytarens etikett kan säga “Rec Room Outlets” men glöm inte att nämna att krypgrundssumppumpen är på samma krets.

Vattenvärmare

Om du bara är borta i några dagar är det förmodligen inte värt att pilla med din varmvattenberedare alls. Du bör skippa att stänga av din varmvattenberedare för längre resor och istället sätta den i semesterläge. Det håller värmaren igång (och vattnet i ett säkert temperaturområde).

Förutom vattensäkerhetsproblem, kan en helt avstängning av varmvattenberedaren utsätta den för temperaturpåfrestningar som kan orsaka läckor. Det finns en punkt i varje varmvattenberedares liv när den hålls samman av förkalkning och spindelväv, och att komma tillbaka från semestern för att ta reda på att din varmvattenberedare nu läcker är inget roligt välkommen hem närvarande.

The Best Home Security Systems of 2023 Bästa hemsäkerhetssystemet totalt sett SimpliSafe trådlösa hemsäkerhetssystem Amazon

319,99 $
$399,99 Spara 20 %

Best Budget Home Security System SimpliSafe 5-delat trådlöst hemsäkerhetssystem Amazon

159,99 USD
199,99 USD Spara 20 %

Bästa DIY-säkerhetssystem för hemmets ringlarm i 8 delar Amazon

249,99 USD
 

Bästa professionella hemsäkerhetssystem Vivint Home Security Handla nu Bästa smarta hemkompatibla säkerhetssystem Abode Home Security Kit Amazon

279,00 USD
 

LÄS NÄSTA

  • › 10 Kodi-funktioner du bör använda
  • › Uppdatera iTunes på Windows nu för att åtgärda ett säkerhetsfel
  • › Hur du testar och byter ut ditt CMOS-batteri
  • › 6 sätt som vår teknik är bättre än Star Trek
  • › Vad hände med tv-apparater med två bilder?
  • › 5 sätt att se om din telefon avlyssnas