UPSC Key- 2 juni 2023: Lär dig om etniskt våld, Purchasing Managers Index, BRICS och Fortaleza-deklarationen

0
42

Viktiga ämnen och deras relevans i UPSC CSE-provet den 2 juni 2023. Om du missade UPSC-nyckeln 1 juni 2023 från Indian Express, läs den här

Obs:

Kära läsare,
Förberedelser för UPSC-undersökningen kräver att vi studerar flera tidningsartiklar om ett enda ämne, samtidigt som vi upplever en tidsbrist. Att täcka alla artiklar på egen hand är ganska tråkigt. Därför kommer vi med ett nytt initiativ som kallas Indian Express 360° UPSC Debate.
360° UPSC-debatten: Samkönade äktenskap i Indien – Urban elitkoncept eller integrerad rätt? täcker hela dimensionen efter att ha sålt igenom flera artiklar. Detta initiativ och de ämnen som behandlas kommer oerhört att hjälpa eleverna att förbättra sina fördjupade kunskaper och deras svarsskrivande inför det kommande huvudprovet för statsförvaltningen.

FRAMSIDA >

Rättspanel för att undersöka våld i Manipur: Shah

Kursplan:

Förundersökning: Aktuella händelser av nationell och internationell betydelse.

Huvudprov: 

• Allmänna studier II: Unionens och staternas funktioner och ansvar, frågor och utmaningar angående den federala strukturen, delegering av befogenheter och finanser upp till lokala nivåer och utmaningar däri.

• Allmänna studier III: Kopplingar mellan utveckling och spridning av extremism och externa statliga och icke-statliga aktörers roll för att skapa utmaningar för den inre säkerheten

• Allmänna studier III: roll för externa statliga och icke-statliga aktörer i skapar utmaningar för den inre säkerheten.

Nyckelpunkter att tänka på:

• Vad är den pågående historien-I ATT SÖKA ATT återställa freden i Manipur, där minst 80 har dött i sammandrabbningar sedan den 3 maj, tillkännagav unionens inrikesminister Amit Shah på torsdagen en rad åtgärder, inklusive en rättslig utredningspanel, en fredskommitté och ett enhetligt kommando mellan byråerna för bättre samordning. I en varning till militanta grupper sa Shah, som granskade säkerhetssituationen och nådde ut till Meitei- och Kuki-grupperna vid flera möten sedan hans ankomst på måndagskvällen, att “stränga åtgärder” skulle vidtas för alla brott mot vapenvilapakter.

• Vad är justitiekommittén?

• “En fredskommitté, ledd av guvernör Anusuiya Uikey och bestående av intressenter som industrimän, idrottsutövare, förtroendevalda och både Kuki- och Meitei-medlemmar kommer också att bildas” – Undersök fredskommitténs roll

• Manipur Violence -vad vet du hittills?

• Vad förstår du med termen 'etniskt våld?

• Vad är orsaken till etniskt våld i Manipur?

Annons < p>• Vad var den utlösande faktorn som eskalerade till så mycket våld i Manipur?

• “Deltagarna protesterade mot kravet på inkludering av statens Meitei-gemenskap i kategorin Scheduled Tribe (ST), efter ett direktiv från Manipur High Court den 19 april” – exakt vad var Manipurs högsta domstols beslut till statsförvaltningen den 19 april, 2023?

• Vet du-Rätten konstaterade att “framställarna och andra fackföreningar kämpar i långa år för att inkludera Meitei-gemenskapen i Manipurs stamlista”, och riktade regeringen att lämna sin rekommendation efter att ha övervägt framställarnas fall, “helst inom en period av fyra veckor” efter mottagandet av ordern.

Annons

• “Utvecklingen har återöppnat en gammal etnisk förkastningslinje i delstaten mellan Meitei-samhället som bor i slätten och bergstammarna” – vilken gammal etnisk förkastningslinje?

• Karta Work-Manipur och angränsande stater

• Hur många olika etniska grupper finns det i Manipur?

• Vad exakt utlöste våldet i delstaten?

• Vilka är Kuki och Meitei?

• Vilka är de största samhällena som bor i Manipur?

• För din information-Meiteis är det största samhället i Manipur. Det finns 34 erkända stammar, som i stora drag klassificeras som “Any Kuki Tribes” och “Any Naga Tribes”. Den centrala dalen i delstaten står för cirka 10 % av Manipurs landmassa, och är främst hem för Meitei och Meitei Pangals som utgör ungefär 64,6 % av statens befolkning. De återstående 90 % av statens geografiska område består av kullar som omger dalen, som är hem för de erkända stammarna, som utgör cirka 35,4 % av statens befolkning.

• Varför vill Meitei-gemenskapen ha ST-status?

• Vad är Meitei-gemenskapens argument för att ge ST-status?

• Varför andra stamgrupper är emot ST-status för Meiteis?

• Varför motsätter sig stamgrupper denna ordning?

• Är detta krav det enda skälet till att konflikten skakar staten för närvarande?

Annons

• Vilka åtgärder har facket vidtar och delstatsregeringar vidtagits för att stoppa våldet?

• Vad förstår du med “Insurgency”?

• Varför kallas det “Insurgency”?

• Hur skiljer sig insurgency från gerillakrigföring?

• Vad är skillnaden mellan militant och upprorisk? Hur skiljer sig militans från uppror?

• Känner du till dessa termer – Terrorism, Insurgency, Beligerency och inbördeskrig

• Vilka är rötterna till Kuki-upproret?

Annons < p>• Manipur har befunnit sig i korsströmmarna av Indiens äldsta upprorsrörelser – varför?

• Historien om konflikten i Manipur – Vet i detalj

• Den indiska regeringen antog Armed Forces Special Powers Act 1958 som en reaktion på Naga-separatistiska aktiviteter, och implementerade den till en början över hela Nagaland och delar av Manipur-Hur reagerade dessa stater?

• Vad förstår du med ” stört område'?

• Vad är Pakten om avstängning av operationer?

• Vilka är villkoren i SoO-pakten?

• Kuki-Zomi-upprorsmannen grupper-Känn i detalj

Annons

• “De upproriska grupperna är intrikat invävda i det dagliga livet i Manipur”-Kommentar

Andra viktiga artiklar som täcker samma ämne:

📍Amit Shahs Mission Manipur innebar att återställa förtroendet för regeringen, lugna Kukis

PMI för tillverkning nådde 31 månader högt i Maj, stiger efterfrågan

Kursplan:

Preliminär undersökning: Ekonomisk och social utveckling-hållbar utveckling, Fattigdom, integration, demografi, sociala sektorsinitiativ, etc.

Huvudundersökning: Allmänna studier III: Indisk ekonomi och frågor som rör planering, mobilisering, av resurser, tillväxt, utveckling och sysselsättning.

Nyckelpunkter att tänka på:

< strong>• Vad är den pågående historien-S&P Global India Manufacturing Purchasing Managers' Index (PMI) steg till en 31-månaders högsta på 58,7 i maj, med fabriksorder som steg snabbast på grund av högre efterfrågan på indiska produkter, både lokalt och internationellt, och en förbättring av driftsförhållandena under månaden. PMI för maj kommer en dag efter att data visade att Indiens bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 6,1 procent under kvartalet januari-mars 2023, vilket i sin tur pressade upp tillväxtuppskattningen till 7,2 procent för helåret 2022-23. Tillverkningssektorn registrerade en tillväxt på 4,5 procent på årsbasis under Q4 FY2023.

• Vad är Purchasing Managers Index?

• Hur Purchasing Managers Index fungerar

p>

• Hur mycket ökade tillverkningsaktiviteten i maj?

• Vilka är orsakerna till ökningen av tillverknings-PMI i maj?

• Vilken påverkan hade robusta fabriksorder?

• Hur presterade BNP och tillverkningssektorn under FY2023?

• Vet du-De senaste uppgifterna som släpptes av National Statistical Office (NSO) på onsdagen visade att landets BNP hade en högre än väntat tillväxttakt på 6,1 procent i januari-mars 2023, vilket lyfte tillväxtuppskattningen för FY2023 till 7,2 procent. Denna tillväxt stöddes av en ökning av tjänstesektorns tillväxt ledd av bygg- och handel, hotell, transportsektorer tillsammans med högre investeringar även när privata slutkonsumtionsutgifter registrerade en dämpad tillväxt.

• Varför Purchasing Managers Index är viktigt?

• Hur Purchasing Managers Index påverkar ekonomiska beslut

Andra viktiga artiklar som behandlar samma ämne:

📍Varför Indiens PMI för tillverkning nådde en 31-månaders högsta i maj

Ska lösa gränsfrågan, ta våra band till Himalayas höjder: PM möter Prachanda

Kursplan:

Preliminär undersökning: Aktuella händelser av nationell och internationell betydelse.

Huvudprov: Allmänna studier II: Indien och dess grannskapsrelationer.

Nyckelpunkter att begrunda:

• Vad är den pågående historien-Indien och Nepal kommer tillsammans sträva efter att ta sina bilaterala band till “Himalaya-höjder” och lösa alla frågor, inklusive gränsfrågor, sa premiärminister Narendra Modi på torsdagen efter att ha träffat sin nepalesiska motsvarighet Pushpa Kamal Dahal 'Prachanda'.

• Indien-Nepal bilaterala förbindelser-känn till den historiska bakgrunden

• Indien-Nepal bilaterala förbindelser-Vad är den nuvarande situationen?

• Indien-Nepal gränstvist-Känn till i detaljer

p>

• Indien och Nepal har gränstvister om vilka områden?

• Varför har denna gränstvist blivit så politiskt laddad i Nepal?

• Regelbundna ömsesidiga besök av stats- och regeringschefer hade varit en bilateral tradition fram till 1997, varefter Indien fortsatte att ta emot nepalesiska ledare, men inte göra ömsesidiga besök-Varför?

• Kartarbete-< /strong>Kalapani-regionen, Kali-floden, Gandak-floden, Susta-regionen

• Kina, Indien och Nepal – Förbind punkterna

• Skadar Kinas politiska inflytande i Nepal indiska intressen?< /p>

• Varför är Nepal så viktigt?

• Nepal under Pushpa Kamal Dahal “Prachanda” – Vet i korthet

• Indien-Nepal bilaterala relationer och delat arv-Känn i detalj

• Vad är Indiens Neighborhood First Policy?

• Indiens Neighborhood First Policy och Nepal-Connect the dots

• “Medan Indiens roll i att mobilisera externt stöd, främst från Europeiska unionen och USA, till förmån för upprättandet av den sekulära republiken 2006 var allmänt uppskattad, var dess försök till “mikroförvaltning” i Nepal, som Dahal sade en gång, resulterade i en betydande förlust av goodwill”-Kommentar

Andra viktiga artiklar som behandlar samma ämne:

📍De personliga & det politiska: läser Nepals premiärminister Prachandas besök i Indien

LEDARSIDA

Den stora bilden är ljus

< p>Kursplan:

Preliminär tentamen: Ekonomisk och social utveckling

Huvudprov: Allmänna studier III: Indisk ekonomi och frågor som rör planering, mobilisering, av resurser, tillväxt, utveckling och sysselsättning.

Nyckelpunkter att tänka på:

< strong>• Vad är den pågående historien-Soumya Kanti Ghosh skriver: Nobelpristagaren Robert Shiller har en intressant syn på inverkan av mänsklig psykologi på berättelser. Enligt Shiller föds det obevekliga drivandet av sneda nyheter ur pessimism, det växer på skepsis och föder i slutändan cynism. Även om utmaningar och frågor kvarstår på vår glidbana, får halvdan forskning inte tillåtas påverka berättelsen kring Indiens tillväxthistoria

• Vad är bruttonationalprodukten (BNP)?

• BNP-Hur beräknas den?

• Bruttonationalprodukt (BNP) och bruttonationalprodukt (BNP)-nyckelskillnader

• Vad är bruttoförädlingsvärde (GVA)?< /p>

• Hur skiljer sig BNP och GVA?

• Vad visar BNP-data?

• Vet du-BNP-data avslöjar också att nettoexporten, genom en sekventiell ökning av exporten och minskning av importen, faktiskt bidrog till att öka den totala tillväxtsiffran med så mycket som cirka 1,4 procentenheter. “En närmare titt tyder dock på att högre provisorisk BNP-tillväxt för FY23 än den andra förhandsberäkningen främst har drivits av högre export och lägre import under Q4FY23. Som ett resultat sjönk nettoexporten från Rs (-) 975,1 miljarder under Q3FY23 till Rs (-) 62,6 miljarder Q4 FY23. Detta hjälpte också BNP för Q4 FY23 att komma in på 6,1 %, mycket högre än Ind-Ras förväntningar på 4,1 %.

• Vad visar GVA-data?

• 'Nominell' BNP och 'Riktig' BNP-Vad är skillnaden?

• Vad är höjdpunkten i dessa nyligen publicerade BNP-data?

• ”Jordbruket har presterat betydligt bättre, registrerar en tillväxt på 4 procent för hela året”-Utveckla

• För din information-Höjdpunkten i denna release var att lantbruket har presterat betydligt bättre, med en tillväxt på 4 procent för hela året. Tjänsterna har återhämtat sig väl och växte med 9,5 procent, vilket driver på den totala BNP-tillväxten. Delsegmentet handel, hotell etc. var en uppenbar presterande, med tanke på att data om högfrekventa indikatorer som passagerarflygtrafik konsekvent har förbättrats. När det gäller sekundära tillväxtindikatorer var kredittillväxten för planerade affärsbanker fortsatt stark på 15,5 procent den 5 maj. Sektorsvis kreditdata för april indikerar att krediterna är 2,8 gånger högre än i april förra året. Kredit-till-BNP-gapet har minskat, vilket återspeglar en förbättrad kreditefterfrågan i ekonomin inför stigande kapacitetsutnyttjande. Byggsektorn har förblivit optimistisk på grund av den ihållande regeringens press på infrastrukturutgifter. Sektorns sunda orderbokställning (cirka 7 biljoner Rs för nio byggaktörer) återspeglar intäktssynligheten på medellång sikt och förbättringen av sysselsättningen på landsbygden. Under 2022-23 stod baskemikalier, vägar och fastigheter för 53 procent av nyinvesteringsmeddelanden.

• “Den breda bilden som framgår av uppgifterna är att den indiska ekonomins övergripande styrka förblir intakt” – Diskutera

Andra viktiga artiklar som täcker samma ämne:

📍Tjänstesektorn skjuter upp BNP-tillväxt till 6,1 % under fjärde kvartalet

EXPRESS NÄTVERK

6 fler geparder släpps i Kuno National Park snart

Kursplan:

Preliminär undersökning: Allmänna frågor om miljöekologi, biologisk mångfald och klimatförändringar

Huvudundersökning: Allmänna studier III: Bevarande, miljöföroreningar och miljöförstöring, miljökonsekvensbedömning.

Nyckelpunkter att tänka på:

• Vad är den pågående historien– Ytterligare sex geparder kommer att släppas ut i naturen i Kuno National Park under de kommande veckorna, sade chefen för Cheetahs styrkommitté, Dr Rajesh Gopal, på torsdagen. Dr Gopal, generalsekreterare för Global Tiger Forum och en hyllad tigerexpert, hade fått i uppdrag att leda kommittén efter tre gepardungars död i Kuno National Park.

• Vad är Cheetahs styrkommitté?< /p>

• Vem lanserade Global Tiger Forum?

• Vad är Global Tiger Forum?

• Cheetah i Indien- Bakgrund

• Utrotning av Cheetah från Indian Landscape – vet orsakerna

• Handlingsplan för introduktion av Cheetah i Indien – Viktiga höjdpunkter

• Känna till skillnaden mellan gepard och leopard och afrikansk gepard och asiatisk gepard

• Indiens högsta domstol om förflyttning av djur – vet i detalj

• Transkontinental translokation av djur – vet Problem och utmaningar

• Map Work World-Sydafrika, Namibia och Botswana

• Map Work India-Kuno Palpur National Park (Madhya Pradesh)

• För din information-Geparder är bland de äldsta av de stora kattarterna, med sina förfäder som går tillbaka cirka 8,5 miljoner år. Den är listad som “sårbar” av World Conservation Union (IUCN) Red List of Threatened Species. Två underarter, den asiatiska geparden och den nordvästafrikanska geparden, är listade som “kritiskt hotade”.

• En av världens ledande experter på geparder, Dr Laurie Marker, sa att hantering av en konflikt mellan människor och djur kommer att vara den största utmaningen i Indien – Vad är konflikt mellan människor och djur i Indien?

• Vilka är de viktigaste orsakerna till konflikter mellan människor och djur i Indien?

• Återinförandet av geparden i Indien är det första transkontinentala projektet som tar fart. Vet du hur planen för återinförande av geparden i Indien genomförs?

Andra viktiga artiklar som täcker samma ämne :

📍Förklarat: Hur geparder dog ut i Indien, och planen att återinföra dem i naturen

📍Vad som krävs för att framgångsrikt flytta ut stora katter som geparder av deras naturliga livsmiljöer

FÖLLADE

Tack för den svala sommaren hittills, tacka de frekventa regnperioderna

Kursplan:

Preliminär undersökning:  Ekonomisk och social utveckling

Huvudundersökning: Allmänna studier I: Viktiga geofysiska fenomen som jordbävningar, tsunami, vulkanisk aktivitet, cyklon etc., geografiska särdrag och deras lägesförändringar i kritiska geografiska särdrag (inklusive vattendrag och istäcken) och i flora och fauna och effekterna av sådana förändringar.

Viktiga punkter att tänka på:

• Vad är den pågående historien-Trots några värmeböljor har Indien haft en ovanligt trevlig sommar hittills. Temperaturerna på de flesta platser har varit 1 till 4 grader Celsius under det normala, vilket går emot förutsägelser om en mycket varm sommar. Intermittent, ibland kraftigt, regn, främst över nordvästra och centrala Indien, har spelat en roll för att hålla temperaturerna i schack. Nederbörden i mars, april och maj har varit högre än vanligt, och centrala Indien har varit särskilt blött. Det relativt behagliga vädret hittills bör dock inte ses som en indikation på hur saker och ting kommer att utvecklas under resten av året. Monsunsäsongen, som officiellt började på torsdagen, kommer att vara kritisk som alltid.

• 2023 förutspås bli extremt hett både globalt och i Indien – Varför?

• Vad är en värmebölja?

• Indian Meteorological Department (IMD) kriterier för värmeböljor?

• Hur ser värmeböljornas nuvarande situation ut i Indien?

• Trots IMD:s prognos om en normal monsun, kvarstår farhågorna – varför så?

• “Det mesta av nederbörden under de senaste tre månaderna inträffade över norra och nordvästra Indien och centrala Indien, och orsakades av vad kallas västerländska störningar”-Vad är västerländska störningar?

• För din information-De västerländska störningarna är östergående regnbärande vindsystem som har sitt ursprung bortom Afghanistan och Iran, och som tar upp fukt så långt som till Medelhavet och till och med Atlanten. Det här är exempel på extratropiska cykloner som är ett resultat av lågtrycksområden som bildats på grund av samspelet mellan polära och tropiska vindar. Västerländska störningar påverkar ofta vädret över Indien, särskilt de nordvästra regionerna.

• Vad är El Niño och La Niña?

• El Niño- och La Niña-händelserna är inte spegelbilder av var och en Övrig. De skiljer sig i längd och styrka – Hur

• Vilka är de tillstånd som orsakar El Niño och La Nina?

• EL Nino Southern Oscillation eller ENSO påverkan på monsunen?

• Indiska oceanens Dipole-Know in Detail

• Hur El Niño och La Nina påverkar Indiens klimatkunnande sektor och regionmässigt< /p>

• Vad är orsaken till en tidig värmebölja i norra Indien?

• Vad är den intertropiska konvergenszonen?

Andra viktiga artiklar som täcker samma ämne:

📍Kommer det att finnas en El Niño 2023 och vad är konsekvenserna?

BRICS som kan vara större

Kursplan:

Preliminär tentamen: Aktuella händelser av nationell och internationell betydelse

Huvudprov: < /strong>Allmänna studier II:  Bilaterala, regionala och globala grupperingar och avtal som involverar Indien och/eller påverkar Indiens intressen.

Nyckelpunkter att tänka på:

• Vad är den pågående historien– Utrikesminister S Jaishankar är i Kapstaden, Sydafrika, för att delta i ett möte med utrikesministrarna i BRICS – en grupp som består av Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika, som ses som det närmaste “Globala Syd” har kommit till att organisera sig som ett kollektiv för att utmana en västerländsk global berättelse. Utrikesministermötet kommer att slutföra agendan för det 15:e BRICS-toppmötet som ska hållas i Sydafrika i augusti. Två punkter på dagordningen väcker uppmärksamhet för deras potential för en större geopolitisk konsolidering av grupperingen: en plan för att utöka medlemskapet i BRICS och en gemensam valuta. Sydafrika, som är ordförande i år, är värd för ett möte med Friends of BRICS på fredag, med 15 utrikesministrar från Afrika och det globala södern.

• BRICS-Know i detalj

< p>• Utvecklingen av BRICS-Know in Detail

• Utvecklingen av BRICS från Ryssland-Kina (RC) till Ryssland-Indien-Kina (RIC) till Brasilien-Ryssland-Indien-Kina (BRIC) till Brasilien -Ryssland-Indien-Kina-Sydafrika (BRICS)

• BRICS Development Bank-nyckelfunktioner

• Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika (BRICS) Ekonomi-nyckelfunktioner

• RIC (Ryssland-Indien-Kina) från BRICS-betydelse och statur i världspolitiken?

• Varför BRICS betyder något?

• Är BRICS-alliansen inte längre relevant och effektiv?

• Vet du-BRICS (Brasilien-Ryssland-Indien-Kina-Sydafrika) samlar fem av de största utvecklingsländerna, som representerar 41 procent av världens befolkning, 24 procent av den globala BNP och 16 procent av den globala handeln.

• Vad är BRICS Sherpa?

• Vad är New Development Bank (NDB)?

• Varför bildades den nya utvecklingsbanken?

• Hur många länder finns med i New Development Bank?

• Asian Development Bank (ADB) och New Development Bank (NDB) – Jämför och kontrast

• Vilka är de associerade frågorna och utmaningarna till BRICS i nuvarande scenario?

• Känner du till nyckelförslaget för en alternativ reservvaluta i detalj

• Gränstvisten mellan Indien och Kina och BRICS-ansluter punkterna

• Det 15:e BRICS-toppmötet – Vem är ordförande för toppmötet?

• Kriget mellan Ukraina och Ryssland och dess inverkan på BRICS?< /p>

• Indien upprätthöll sin balansgång mot Ukraina och lyfte fram vissa nyckelpunkter under det 14:e BRICS-toppmötet. vad var de?

• Vad är Fortaleza-deklarationen?

• För din information-Så många som 19 länder sägs stå i kön för att gå med i BRICS. Bland de länder som har nämnts ofta sedan förra året: Argentina, Nicaragua, Mexiko, Uruguay, Venezuela från Latinamerika; Nigeria, Algeriet, Egypten, Senegal, Marocko från Afrika; Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Türkiye, Syrien, Iran från Västasien; Kazakstan från Centralasien; Bangladesh och Afghanistan från Sydasien; och Indonesien och Thailand från Sydostasien. Det är inte klart vilka länder som kan komma att släppas in, men varje expansion kan ses som att stärka gruppens kraft som talesman för utvecklingsvärlden. Genom att tillåta några nyckelländer på listan kan BRICS göra anspråk på att representera mer än hälften av världens befolkning. Viktigt är att listan inkluderar stora oljeproducenter Saudi, Iran, Förenade Arabemiraten, Nigeria och Venezuela.

• Gemensam BRICS-valuta-Vad är din åsikt?

• Vad förstår du med termen “Global South”?

• Vad är Voice of Global South Summit?

• Vad anses vara den globala södern?

• Vilka länder finns i Globala södern?

• Termen 'Global South' är mer relaterad till geografi eller till ländernas ekonomier?

• Vad är den globala södern känt för?

• Vilka är skillnaderna mellan globala norra och globala södern?

Andra viktiga artiklar som behandlar samma ämne:

📍Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika (BRICS)

📍Why BRICS Still Matters

VÄRLDEN

Taiwan och USA undertecknar det första avtalet under nytt handelsramverk

Kursplan:

Preliminär undersökning: Aktuella händelser av nationell och internationell betydelse

Huvudprov: Allmänna studier II: Bilaterala, regionala och globala grupperingar och avtal som involverar Indien och/eller påverkar Indiens intressen.

Nyckelpunkter att tänka på:

• Vad är den pågående historienKinas regering kritiserade USA:s planer på att underteckna ett handelsavtal med Taiwan och uppmanade Washington på torsdagen att stoppa den officiella kontakten med den självstyrda ödemokratin som Peking hävdar som en del av dess territorium. Avtalet som ska undertecknas på torsdag kommer mitt i ökade kinesiska ansträngningar att skrämma Taiwan genom att flyga stridsflygplan och bombplan nära ön, ett globalt centrum för högteknologisk industri. Amerikanska och europeiska politiker har besökt Taiwan för att visa sitt stöd för sin valda regering.

• Taiwan och USA:s fördrag – vet du bakgrunden

• Hur Kina svarade?

< p>• Det kinesiska utrikesministeriet anklagade Washington för att bryta mot avtal om status för Taiwan, som splittrades med fastlandet 1949 efter ett inbördeskrig-Vilken typ av status?

• Map Work-Taiwan och angränsande platser

p>

• Taiwan och Kina-Känn bakgrunden

• Kina-Taiwan spänningar-Känner i detalj

• Hur ser världen och USA på Taiwan?

• Hur ser Indien på Taiwan?

• “Många östasiatiska och sydostasiatiska länders ekonomiska och kommersiella intressen är allt hårdare bundna till den stora och växande kinesiska ekonomin” – Hur långt håller du med om detta?

• “Taiwan kan bli nästa Ukraina”- Hur mycket håller du med om detta påstående?

• Vad är “porcupine doctrine”?

• Varför det behövs en sådan strategi?

• Vad är Taiwans strategi för att slå tillbaka om Kina försöker ockupera landet med våld?

Andra viktiga artiklar som täcker samma ämne:

📍Taiwan, Kina och USA

EKONOMI

GST-insamlingar ser 11,5 % ökning i maj

Kursplan:

Preliminär undersökning: Ekonomisk och social utveckling och Indisk politik och styrelse

Huvudprov: Allmänna studier II: Unionens och staternas funktioner och ansvar, frågor och utmaningar som hänför sig till den federala strukturen, delegering av befogenheter och finanser till lokala nivåer och utmaningar där

Nyckelpunkter att tänka på:

• Vad är den pågående historien-Bruttoskatt på varor och tjänster (GST) i maj (för försäljning i april) ökade med 11,5 procent på årsbasis till 1 57 090 crore Rs, uppgifter som släpptes på torsdagen av finansdepartementet visade. GST-intäkter fick stöd av en ökad ekonomisk aktivitet, högre generering av e-vägsräkningar och efterlevnadsåtgärder från skattemyndigheterna.

• Vad är regeringens syn på högre GST-uppbörd?

• Vad betyder de förbättrade samlingarna?

• Vilken är den detaljerade uppdelningen av de senaste GST-insamlingarna?

• Vilka är de olika typerna av skatt på varor och tjänster (GST)?

• Känn till skillnaderna mellan Central GST ( CGST), State GST (SGST), Union territorium GST (UTGST) och Integrated GST (IGST)

• Hur skulle en viss transaktion av varor och tjänster beskattas samtidigt enligt Central GST (CGST) och State GST (SGST)?

• Vilka är fördelarna med Goods and Services Tax (GST) i Indien?

• Goods and Services Tax (GST) – Issues and Challenges

• GST-rådet och artikel 279A i konstitutionen-nyckelbestämmelser

• GST-rådet och medlemmarna-vet i detalj

• Vilken roll har GST-rådet?

• Flera länder flyttade till GST-regimen långt innan Indien gjorde det 2017. Men själva mekanismen för GST-rådet är unik för Indien – Vad är unikt i Indiens GST?

• Vilken högsta domstol i Indien sa om Federalism in India i Union of India och Anr kontra M/s Mohit Minerals Through Director-fallet?

Andra viktiga artiklar som täcker samma ämne:

📍Förklarat: SC beslutar att GST-rådets beslut inte är bindande för centrum eller stater

📍12 olika typer av federalism ( med exempel och fördelar och nackdelar)

📍The Paradox of 'Centralised Federalism': An Analysis of the Challenges to India's Federal Design

Läs även

UPSC Weekly Current Affairs Quiz – 23 maj till 3 juni 2023

UPSC Essentials: Nätsvarsövningar — GS 2 (vecka 1)

UPSC Essentials: Nätsvarsövningar — GS 1 (Vecka 1)

UPSC Essentials: Dagligt ämnesmässigt frågesport — Ekonomi (Vecka 8)

För alla frågor och feedback, kontakta priya.shukla@indianexpress.com
 
Indian Express UPSC Hub finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal och hålla dig uppdaterad med de senaste uppdateringarna.

 

 

 

 

 

 

 

© IE Online Media Services Pvt Ltd