Temidden van spanningen met China heropent de VS de ambassade op de Seychellen na 27 jaar afwezigheid

0
38

De Verenigde Staten hebben hun ambassade op de Seychellen heropend na een afwezigheid van 27 jaar waarin China en andere Amerikaanse rivalen aanzienlijke opmars maakten op de eilanden in de Indische Oceaan.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte de verhuizing eind donderdag bekend , na de onthulling van plannen voor het openen van een diplomatieke missie in Noord-Noorwegen, de enige dergelijke faciliteit boven de poolcirkel.

De ambassade van de Seychellen maakt deel uit van een poging om de groeiende invloed van China in de Indo-Pacific tegen te gaan. De VS bouwen al een ambassade op de Malediven en hebben ambassades geopend of aangekondigd in de Stille Oceaan, waaronder op de Salomonseilanden, Tonga en Kiribati.

De Amerikaanse ambassade in Victoria, de hoofdstad van de Seychellen, werd in 1996 gesloten als onderdeel van kostenbesparende maatregelen na het einde van de Koude Oorlog. Amerikaanse belangen in de 115 eilanden tellende archipel, ongeveer 1.500 km ten oosten van het vasteland van Afrika, werden afgehandeld door diplomaten die op Mauritius waren gevestigd.

“De tijd is rijp om de relatie naar een hoger niveau te tillen, zodat we samen gedeelde uitdagingen beter kunnen aanpakken en kunnen profiteren van wederzijds voordelige kansen”, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in een verklaring. Hij zei dat de VS hun inspanningen daar zouden richten op economische ontwikkeling, klimaatverandering, maritieme veiligheid en het bestrijden van grensoverschrijdende misdaad en corruptie.

Lees ook

Kamerleden schrijven naar Duitse gezant: 'Meer dan tijd om baby te sturen' Ariha terug' Odisha traintragedie: wereldleiders bieden steun aan India, condoleren verlies… =450,250″ />

Narendra Modi spreekt gezamenlijke vergadering van Amerikaans Congres toe tijdens maiden state…

De kroonprins van Jordanië trouwt met de Saoedische architect in een ceremonie vol sterren…

“Ons gezamenlijke streven naar vrede, democratie en welvaart zal een baken in Afrika en de regio van de Indische Oceaan,” zei Blinken.