Rahul Gandhi ontwijkt de AAP-vraag, maar zegt dat Oppn-eenheid nabij is, 'met een beetje geven en nemen'

0
47

Vooruitlopend op de gezamenlijke oppositiebijeenkomst in Patna op 12 juni, heeft senior congresleider Rahul Gandhi gezegd dat gesprekken over een dergelijke eenheid “ingewikkeld” zijn omdat er ruimtes zijn waar zijn partij concurreert met andere partijen . Een “beetje geven en nemen” is vereist, zei Rahul, eraan toevoegend dat hij er zeker van was dat dit zou gebeuren.

Sprekend tijdens een interactie met de mediabij de National Press Club in Washington, VS, sprak Rahul ook zijn vertrouwen uit dat een verenigde oppositie de BJP zou verslaan bij de Lok Sabha-verkiezingen van 2024.

De congresleider zei dat hij het niet eens was met de mening dat premier Narendra Modi nog steeds populair was, en voerde aan dat er een “verborgen onderstroom” was tegen de BJP-regering, daarbij verwijzend naar de verkiezing van de Karnataka-vergadering resultaten als voorbeeld.

C. Raja Mohan schrijft | Bezoek van Rahul Gandhi aan de VS: kan het congres de Modi-betovering van de Indiase diaspora verbreken?

Gevraagd hoe verenigd de oppositie was, zei hij: “De oppositie is redelijk goed verenigd en ik denk dat ze steeds meer verenigd wordt. We voeren gesprekken met alle leden van de oppositie. Ik denk dat daar heel veel goed werk wordt gedaan.”

Over de uitdagingen zei Rahul: “De discussies zijn gecompliceerd omdat er ruimtes zijn waar we ook concurreren met de oppositie. Dus een beetje geven en nemen is nodig, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat gebeuren.”

Rahul pareerde een vraag of het Congres bereid zou zijn om deel uit te maken van een coalitieregering die het niet leidde, terwijl hij eraan toevoegde dat zijn partij het heel goed zou doen bij de volgende verkiezingen.

“Ik denk van wel. zal mensen verbazen, omdat ik denk dat er een verborgen onderstroomgebouw is. Ik ben niet helemaal overtuigd van het idee dat de heer Narendra Modi de verkiezingen van 2024 gaat winnen. Het is niet zo eenvoudig als mensen doen voorkomen. Als je gewoon rekent, zal een verenigde oppositie de BJP verslaan”, zei hij.

Advertentie Lees ook | 'Hallo, meneer Modi': Rahul Gandhi grapt, zegt 'neem aan dat mijn telefoon wordt afgetapt'

Tijdens een apart evenement zei Rahul: “Er is een neiging onder mensen om te geloven dat dit soort moloch van de RSS en de BJP niet te stoppen is. Dit is niet het geval. Ik zal hier een kleine voorspelling doen. Je zult zien dat bij de volgende drie of vier verkiezingen die we rechtstreeks met de BJP strijden, deze zal worden gedecimeerd… Ik kan je nu vertellen dat ze het heel moeilijk zullen krijgen bij deze parlementsverkiezingen. We zullen soortgelijke dingen met hen doen die we in Karnataka hebben gedaan. Maar als je het de Indiase media vraagt, (ze zullen zeggen) dat gaat niet gebeuren.”

Over waarom het congres Aam Aadmi Party supremo Arvind Kejriwal niet steunde in zijn strijd met het Centrum over een verordening Rahul nam de regeringsbevoegdheden van Delhi weg en zei: “Dat is een interne discussie die we voeren.”

Hij beschuldigde de BJP ervan haat te zaaien en de samenleving te polariseren. “Ze zijn niet inclusief. Ze omarmen niet iedereen en verdelen de samenleving. Dat is schadelijk voor India.”

Advertentie Ook in Political Pulse | Zittend met God kan premier Modi Hem uitleggen hoe het universum werkt: Rahul Gandhi in de VS

Gevraagd naar de alliantie van het congres met de Muslim League (IUML) in Kerala in die context, zei hij: “De Muslim League is een volledig seculiere partij. Er is niets niet-seculier aan de Moslim Liga.”

Met name zijn opmerkingen over de IUML veroorzaakten thuis een woordenstrijd.

De BJP viel Rahul aan en zei dat de IUML werd geleid door dezelfde mentaliteit die achter de All India Muslim League van Mohammad Ali Jinnah zat. 'Dit zijn dezelfde mensen die na Partition waren achtergebleven. Ze vormden de Moslim Liga hier (in India) na Partition en werden parlementsleden. Ze pleitten voor de sharia en wilden aparte zetels voor moslims. Het zijn dezelfde mensen die deel uitmaakten van de Moslim Liga. Het zijn Rahul Gandhi en het congres die hindoe-terrorisme zien, maar vinden dat de Moslimliga seculier is. Vakbondsminister Anurag Thakur zei.

Mis het niet | 'India beledigen': de opmerkingen van Rahul Gandhi in de VS wekken de woede van de BJP

Thakur voegde eraan toe dat het absoluut noodzakelijk was voor de voormalige president van het Congres om positief te spreken over organisaties “zoals de Moslimbroederschap” en de Moslimliga, aangezien Rahul opnieuw moest winnen van Wayanad , een zetel met een moslimmeerderheid in Kerala, na verlies van Amethi.

Het Congres sloeg terug en zei dat de IUML anders was dan de Moslimliga. Het beschuldigde de BJP er ook van “meer liefde” voor die Moslim Liga, en zei dat haar leider Jinnah was geprezen door senior BJP-leider LK Advani. “Syama Prasad Mookerjee zat samen met de Moslimliga in de regering in Bengalen toen (Mahatma) Gandhiji de Quit India-beweging lanceerde. SPM (Mookerjee) was als enige verantwoordelijk voor de opdeling van Bengalen', zei Jairam Ramesh, hoofd communicatie van het Congres.

Advertentie

Eerder door de BJP beschuldigd van het ondermijnen van Indiase belangen tijdens zijn lezingen in het buitenland, zei Rahul dit keer in antwoord op een vraag dat het beleid van een congresregering ten opzichte van Rusland niet dramatisch zou verschillen van dat van de BJP. ;S. India en Rusland hebben een oude, historische relatie, merkte hij op.

Must Read | Alle instrumenten die nodig zijn voor politiek in India gecontroleerd door BJP, RSS: Rahul Gandhi in Californië

Gevraagd naar dit in verband met de oorlog van Rusland tegen Oekraïne, waarin India heeft geprobeerd vast te houden aan de middenweg, zei Rahul: “Ik denk hetzelfde als hoe de BJP zou of deed. We zouden op een vergelijkbare manier reageren op de BJP. Omdat we een soort relatie hebben met de Russen die niet kan worden ontkend. Het is daar. Dus ik denk dat ons beleid in grote lijnen hetzelfde zou zijn.”

Advertentie

Rahul herhaalde echter wat hij eerder dit jaar tijdens zo'n interactie had gezegd, over de Indiase democratie als een 'wereldwijd publiek goed' waarvan de 'ineenstorting' van de democratie een 'wereldwijd publiek goed' is. zou een impact hebben op de wereld. Het was niet in het nationale belang van Amerika om dat te laten gebeuren, zei Rahul, waarmee hij suggereerde dat dit het geval was onder de BJP-regering.

De congresleider voegde eraan toe dat tegelijkertijd de kwestie van democratie een interne aangelegenheid van het land was. “Het is onze taak, het is ons bedrijf en het is ons werk om de strijd voor democratie in India te voeren. En het is iets dat we begrijpen, accepteren en doen,” zei Rahul.

Lees ook

N Chandrababu Naidu ontmoet Shah terwijl er sprake is van TDP-interesse om terug te komen…

< img src="https://images.indianexpress.com/2023/02/vasundhara-raje-759.jpg?resize=450,250" />

Podiumfluisteringen van Rajasthan BJP: Enter Vasundhara Raje

'BJP wil niets zeggen , en Brij Bhushan zal ook niet opgeven… Misschien is het idee t…

TN-gouverneur R N Ravi opnieuw: 'Idee van staatsidentiteiten verdeeldheid zaaiend… gevaarlijk…Advertentie

De vorige keer had de BJP deze opmerkingen aangegrepen om te suggereren dat Rahul had buitenlandse naties uitgenodigd om zich te mengen in de aangelegenheden van India.