Nepals PM kommer att anlända till MP för 2-dagars besök; för att gå till Ujjains Mahakaleshwar-tempel, delta i middagen värd för CM

0
40

Nepals premiärminister Pushpakamal Dahal “Prachanda” kommer att vara på en tvådagars rundtur i Madhya Pradesh från fredag, under vilken han kommer att besöka det berömda Mahakaleshwar-templet i Ujjain och en anläggning för hantering av fast avfall i Indore som drivs av det lokala medborgerliga organet, sa tjänstemän.

Nepals premiärminister är planerad att anlända till Indores flygplats runt kl. 10.00, varefter han kommer att besöka templet Mahakaleshwar, en av de 12 Jyotirlingarna (de största platserna för Lord Shiva) i landet, runt kl. 11.15. sa.

Efter tempelbesöket kommer han att återvända till Indore, där han kommer att hålla ett möte med Madhya Pradeshs guvernör Mangubhai Patel runt 16.00. Efter mötet kommer han att besöka en anläggning för hantering av fast avfall som drivs av Indore Municipal Corporation, sa tjänstemännen.

Madhya Pradeshs chefsminister Shivraj Singh Chouhan kommer att vara värd för en middag för att hedra Prachanda i Indore klockan 19.30, tillade de.

På lördag kommer den nepalesiska premiärministern att besöka Tata Consultancy Services (TCS) och Infosys campus i en IT Special Economic Zone (SEZ) i Indore, och åka till New Delhi senare under dagen, enligt dem.

Läs också. | Det personliga och det politiska: Från Nepal, läser Prachandas besök i Indien

På torsdagen ledde Chouhan ett möte med högre tjänstemän i Indore genom videokonferenser för att se över förberedelserna för turnén för den 68-åriga ledaren för kommunistpartiet i Nepal-maoistiska (CPN-maoistiska) som tillträdde kontoret i december 2022. CM uppmanade tjänstemän att vidta lämpliga arrangemang för Prachandas MP-besök under vilket kulturevenemang också kommer att anordnas, sade källor.

Prachanda, tillsammans med en högnivådelegation, anlände till Indien på onsdagseftermiddagen ett fyra dagar långt officiellt besök. Det är den första bilaterala resan utomlands av den 68-åriga ledaren för det nepalestiska kommunistpartiet (CPN-maoistiskt) efter att han tillträdde det högsta ämbetet i december 2022.

På torsdagen, Nepals premiärminister träffade sin indiska motsvarighet Narendra Modii New Delhi. Båda ledarna lovade att lösa den besvärliga gränstvisten i en anda av vänskap även när de två sidorna undertecknade flera stora pakter inklusive en om att öka New Delhis import av kraft från grannlandet till 10 000 megawatt under de kommande 10 åren .

Annons

Efter mötet sa PM Modi att Indien kommer att fortsätta sträva efter att ta relationen med Nepal till Himalayas höjder.

I sitt medieuttalande sa Modi att han och Prachanda tog många viktiga beslut för att göra partnerskapet mellan de två länderna till en “superhit” i framtiden.

Nepals premiärminister träffade också president Droupadi Murmu och vicepresident Jagdeep Dhankhar på torsdagen.

Annons

Nepal är viktigt för Indien i samband med dess övergripande strategiska intressen i region, och ledarna för de två länderna har ofta noterat den urgamla “Roti-Beti” relation, som hänvisar till gränsöverskridande äktenskap mellan personer i de två länderna.

Läs även

Odisha tågtragedi Liveuppdateringar: Restaureringsarbete pågår som dödstal. .

Odisha tågtragedi: Skolan blir bårhus, identifierar döda en stor utmaning…

SC kvarstår HC:s order och söker svar på våldtäktsoffrets “manglik”-status

2 Indien-brottare, 1 toppdomare, 1 delstatstränare: 4 vittnen som bekräftar

Landet delar en gräns på över 1 850 km med fem indiska delstater – Sikkim, Västbengalen, Bihar, Uttar Pradesh och Uttarakhand. Den instängda nationen är starkt beroende av Indien för transport av varor och tjänster och dess tillgång till havet sker genom Indien.