Mitt i spänningar med Kina öppnar USA ambassad på Seychellerna igen efter 27 års frånvaro

0
49

USA har återöppnat sin ambassad på Seychellerna efter en 27-årig frånvaro under vilken Kina och andra amerikanska rivaler gjorde betydande inhopp på öarna i Indiska oceanen.

USA:s utrikesdepartement tillkännagav flytten sent på torsdagen. , efter att ha avslöjat planerna på att öppna en diplomatisk beskickning i norra Norge, som kommer att vara dess enda sådan anläggning ovanför polcirkeln.

Seychellernas ambassad är en del av en strävan att motverka Kinas växande inflytande i Indo-Stillahavsområdet. USA håller redan på att bygga en ambassad på Maldiverna och har öppnat eller aviserat planer på att öppna ambassader i Stilla havet, inklusive på Salomonöarna, Tonga och Kiribati.

USA:s ambassad i Seychellernas huvudstad Victoria stängdes 1996 som en del av kostnadsbesparande åtgärder efter det kalla krigets slut. Amerikanska intressen i skärgården med 115 öar cirka 1 500 km öster om Afrikas fastland hade hanterats av diplomater baserade i Mauritius.

“Tiden är rätt att lyfta relationen så att vi tillsammans bättre kan hantera gemensamma utmaningar och dra fördel av ömsesidigt fördelaktiga möjligheter”, sa USA:s utrikesminister Antony Blinken i ett uttalande. Han sa att USA skulle fokusera sina ansträngningar där på ekonomisk utveckling, klimatförändringar, sjösäkerhet och bekämpning av transnationell brottslighet och korruption.

Läs även

Ledamöterna skriver till tyska sändebudet: “Mer än tid att skicka baby Ariha tillbaka'

Odisha tågtragedi: Världens ledare ger stöd till Indien, kondolerar förlusten…

Narendra Modi talar om det amerikanska kongressens gemensamma möte under jungfrustaten…

Jordans kronprins gifter sig med den saudiske arkitekten i ceremoni fullspäckad med stjärnor …

“Vår gemensamma strävan efter fred, demokrati och välstånd kommer att bli en ledstjärna över Afrika och Indiska oceanen”, sa Blinken.