Home Svenska Mitt i bråket om sin “flip-flop” om NEP, åberopar Mamata-regeringen studenters framtid för 4-åriga UG-kurser

Mitt i bråket om sin “flip-flop” om NEP, åberopar Mamata-regeringen studenters framtid för 4-åriga UG-kurser

0

West Bengal Chief Minister och Trinamool Congress (TMC) Supremo Mamata Banerjee motiverade i torsdags sin regerings åtgärd att införa den fyraåriga hederskursen på grundnivå (UG) nivå från denna akademiker session och sa att det skulle hjälpa bengaliska studenter att få lika villkor inom högre utbildning på nationell nivå.

Mamata sa att det nya systemet som ska implementeras är i enlighet med < strong>University Grants Commission (UGC) riktlinjer.

Även om den fyraåriga UG honours-kursen är en av funktionerna i National Education Policy (NEP) 2020, TMC-regeringen hade först motsatt sig NEP’s implementering och kritiserade det BJP-ledda centret för tar med den.

Missa inte | Skrota NEP på Karnataka Congs regeringsbord, ny policy för att fokusera på statlig kultur, människor

“Tidigare brukade det ta tre år att slutföra examen. Nu har detta ändrats. De som bedriver godkänd kurs (inte examen), kommer att slutföra sin examen om tre år. Men de som kommer att gå en hederskurs kommer att slutföra samma sak om fyra år. Detta är en ny regel (riktlinje) för UGC,” sa Mamata när han talade vid ett gratulationsevenemang för topparna i Bengals styrelse, CBSE, ICSE och ISC på Biswa Bangla Mela Prangan i Kolkata.

“Denna (nya regeln) har en fördel. När du har tagit masterexamen kommer du att slutföra den på ett år istället för två år, vilket var den tidigare normen. Om andra stater följer denna regel och vi inte gör det, kommer studenter från vår stat att släpa efter konkurrensen med resten av landet. Det var därför vi var tvungna att göra det här,” sa CM.

TMC-regeringen tillkännagav på onsdagen införandet av en fyraårig utmärkelsekurs på UG-nivå, istället för den befintliga treåriga kursen, i alla statliga och statligt stödda högre utbildningsinstitutioner från läsåret 2023-24 i enlighet med UGC& #8217;s nationella läroplan.

Tjänstemän sa att flytten inte kommer att påverka studenter som hade anmält sig till en utmärkelsekurs före 2023 vid ett statligt eller statligt understödd universitet.

Annons

I ett uttalande sa den statliga avdelningen för högre utbildning att beslutet har fattats efter att ha hållit samtal med alla intressenter och baserat på rekommendationen från en statligt utsedd expertpanel, som rekommenderade att en fyraårig UG-kurs införs från detta läsår.< /p>

“Frågan om att införa 4-åriga UG-nivåprogram i olika statliga/statligt stödda/sponsrade högre utbildningsinstitutioner har varit under övervägande av delstatsregeringen under en tid. Delstatsregeringen bildade en expertkommitté för att undersöka ärendet och lägga fram rekommendationen angående genomförandet av den nationella läroplanen och kreditramen (NCCF)…. Expertkommittén har rekommenderat genomförandet av NCCF för 4-åriga UG-kurser från läsåret 2023-2024 i alla statliga/stödda/sponsrade högre utbildningsinstitutioner i staten genom optimalt utnyttjande av befintliga resurser eller egenmobilisering av ytterligare resurser, i avvaktan på mottagandet av ytterligare ekonomiskt stöd,” uppgav högskoleavdelningen.

Läs också | Som ett slag mot oppositionens enhet, ont blod mellan Cong, blossar TMC upp i hälarna av orolig vapenvila

“Efter att ha rådfrågat olika intressenter och haft elevernas framtid i åtanke, har det beslutats av den behöriga myndigheten i delstatsregeringen att det fyraåriga UG-nivåprogrammet kommer att införas i alla statliga/statligt stödda/statssponsrade högre utbildningar Institutioner från den akademiska sessionen 2023-2024. De ska tilldelas examina i enlighet med UGC:s nationella läroplan och kreditram för program på UG-nivå,” den lade till.

Annons

NEP 2020 har rekommenderat införandet av en fyraårig hederskurs på UG-nivå i stället för den befintliga treåriga ett- och en ettårig forskarutbildning (PG) istället för två år, eller “4+1”-format i stället för det nuvarande “3+2”-systemet. Mamatas regering hade tidigare motsatt sig NEP 2020 och sagt att den inte kommer att genomföras i Bengalen.

Statens utbildningsminister Bratya Basu hävdade på onsdagen att detta inte gjordes i enlighet med NEP 2020. Istället var flytten en del av den statliga utbildningspolicyn, där endast “bästa praxis” har inkluderats, sade han.

“En vilseledande nyhet cirkuleras att delstatsregeringen har antagit den nationella utbildningspolicyn. Att kalla det ett hån mot sanningen vore en underdrift. Delstatsregeringen har formulerat en helt separat statlig utbildningspolicy genom att införliva alla ‘bästa praxis’. Denna statliga utbildningspolicy kommer att laddas upp snart”, twittrade han på bengali.

Läs även

'BJP kommer inte att säga någonting, och inte heller kommer Brij Bhushan att ge upp… Kanske idén är t…

Vad den tysta Modi-regeringen inte förstår: alla tror på brottarna, e…

Bhopal med något annat namn? Stadens historia, Nawabs arv senaste fläckpunkter…

< /figur>Var tredje månad, BJP för att kartlägga marksituationen, bedöma sin ställning i al…

Utbildningsministern sa: “Våra sju lakh studenter skulle inte ha kunnat tävla i hela Indien om de fyra -årskurs hade inte införts. I det här fallet skulle deras benägenhet att studera utomlands eller i en annan stat ha ökat. De som är ekonomiskt svaga, de skulle vara i fara. Detta beslut har tagits med alla dessa saker i åtanke. Att behålla den treåriga examenskursen skulle dessutom ha varit lika studentfientligt som den tidigare vänsterregeringens beslut att ta bort engelska från klass ett eller att införa bridge-kurser eller kanske ännu mer.”