Minstens 233 gevreesde doden, ongeveer 900 gewonden als Coromandel, Yeswanthpur Express-treinen ontsporen in Odisha

0
56

Bij een van de ergste treintragedies van de afgelopen jaren zijn vrijdagavond ten minste 233 mensen om het leven gekomen en meer dan 900 gewond geraakt bij Balasore in Odisha toen rijtuigen van de Coromandel Express naar Chennai ontspoorden en vielen op een aangrenzend spoor in het pad van een trein uit Bengaluru die in de tegenovergestelde richting van Howrah reed.

Vrijdagavond was een massale reddingsoperatie aan de gang op de plaats van het ongeval in Bahanaga Bazar nabij Balasore om mensen te bevrijden die vastzaten in de ontspoorde bussen en vervoerde ze naar ziekenhuizen.

Must Read | ‘Mijn dochter is gewond maar leeft nog’: op het treinstation van Howrah tellen velen hun zegeningen

“Het is een zwaar ongeval en de tol kan flink oplopen. We zijn nog niet begonnen met het verwijderen van de lichamen, aangezien onze prioriteit op dit moment is om de gewonden naar het ziekenhuis te brengen en de nodige behandeling te bieden”, zei een hoge functionaris van het Balasore-district ter plaatse.

Meerdere bronnen betrokken bij het verwijderen van de lichamen. hulp- en reddingsoperaties ter plaatse gaven een aantal tussen de 50 en 100 aan voor de gevreesde doden.

Een woordvoerder van de South Eastern Railway zei: “Vanwege het tragische ongeval van trein nr. 12841 (Coromandel Express), busnummer B2 tot B9, A1 & A2 kapseisde. Bus nr. B1 & Motor ontspoorde. Bus H1 & GS-rijtuig staat op het spoor.

In trein nr. 12864 (Yesvantpur-Howrah Express) raakte 1 GS-rijtuig beschadigd op rail, achterzijde GS & 02 draaistellen ontspoord en gekapseisd, rijtuig nr. A1 naar motor op spoor. Op dit moment zijn er 38 doden en meer dan 300 gewonde passagiers. De gewonden worden opgenomen in nabijgelegen gezondheidsafdelingen.”

Lees ook | 'Verontrust… alle mogelijke hulp wordt gegeven': PM Modi, andere leiders bieden condoleances aan terwijl treinen ontsporen in Odisha

De directeur-generaal van de brandweer van Odisha, Sudhanshu Sarangi, zei dat meer dan 400 gewonden zijn overgebracht naar verschillende ziekenhuizen in Balasore en nabijgelegen districten. “We hopen de reddingsoperatie tegen 2 uur (zaterdag) af te ronden. Er zijn meer dan 300 brandweerlieden ingezet', zei hij.

Advertentie

De ontsporingen vonden vrijwel gelijktijdig plaats bij de Bahanaga Bazar. Volgens spoorwegbronnen ontspoorde de Coromandel Express om 18.59 uur terwijl de tweede trein om 19.00 uur ontspoorde.

“De Shalimar-Chennai Coromandel Express reed door het station Bahanaga Bazar toen 12 van zijn rijtuigen ontspoorden. De Yesvantpur-Howrah Express, die door een aangrenzende lijn reed, botste tegen de ontspoorde rijtuigen. Als gevolg hiervan ontspoorden ook drie rijtuigen van deze trein”, zegt een hoge ambtenaar van de Spoorwegen tegen The Indian Express.

Mis het niet | Odisha treinongeluk: de oproepen stromen binnen in Chennai, Bengaluru

Twee noodhulptreinen uit Bhadrak en Kharagpur werden onmiddellijk verzonden. Spoorwegminister Ashwini Vaishnaw kondigde ex gratia betaling aan van Rs 10 lakh in geval van overlijden, Rs 2 lakh voor de zwaargewonden en Rs 50.000 voor degenen met lichte verwondingen.

Advertentie

Vaishnaw, die op weg was naar Goa voor de geplande inhuldiging van zaterdag van de Madgaon-Mumbai Vande Bharat Express, keerde terug naar Delhi om een ​​aansluitende vlucht naar Odisha te nemen. Hij informeerde ook premier Narendra Modi uit Goa over het ongeval.

In een Twitter-bericht zei Modi: “Verontrust door het treinongeluk in Odisha. In dit uur van verdriet zijn mijn gedachten bij de nabestaanden. Mogen de gewonden snel herstellen. Sprak met Spoorwegminister Ashwini Vaishnaw en maakte de balans op van de situatie. Er zijn reddingsoperaties gaande op de plaats van het ongeluk en alle mogelijke hulp wordt geboden aan de getroffenen.”

Odisha treinongeluk | Volledige lijst met hulplijnnummers

Odisha Chief Minister Naveen Patnaik zei dat hij de situatie had bekeken en zaterdag vroeg naar de plaats van het ongeval zou reizen.

Bronnen vertelden The Indian Express dat de Bahanaga Bazar een station met vier lijnen is waar een goederentrein stilstond op een luslijn. Op de twee hoofdlijnen, Up en Down, reden de twee supersnelle sneltreinen die net vanuit tegengestelde richting het station zouden passeren.

De stilstaande goederentrein werd ook aangereden door de ontspoorde rijtuigen van de Coromandel Express die gaf ambtenaren op het eerste gezicht de indruk dat de passagierstrein ermee was gebotst.

Advertentie Don't Miss | Hier is de lijst met treinen die zijn omgeleid/geannuleerd na het ongeval

“Er is ook een versie van gebeurtenissen van lokale stationsambtenaren die zeggen dat het de trein uit Bengaluru zou kunnen zijn die als eerste ontspoorde en inbreuk maakte op het spoor van de Coromandel. Maar aangezien de twee ontsporingen slechts een minuut, zo niet seconden na elkaar plaatsvonden, zou het onderzoek door de commissaris van Spoorwegveiligheid daarop ingaan. Maar na het zien van de aard van de ontsporing ter plaatse, lijkt het erop dat de eerdere opeenvolging van gebeurtenissen het meest waarschijnlijk is', zei een hoge ambtenaar van het Spoorwegministerie. De NDRF kwam in actie met luchtsteun- en reddingsapparatuur. Minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah zei op Twitter: “Het treinongeluk bij Balasore in Odisha is zeer pijnlijk. Het NDRF-team heeft de plaats van het ongeval al bereikt en ook andere teams haasten zich om zich bij de reddingsoperatie aan te sluiten. Mijn condoleances aan de nabestaanden en bidden voor een spoedig herstel van de gewonden.”

Lees ook

Ongeval met Coromandel Express Live updates: dodental in Odisha-treintrein…

SC handhaaft HC's bevel om antwoord te krijgen op de 'manglik'-status van het slachtoffer van verkrachting

Odisha train tragedie: school wordt mortuarium, doden identificeren is een grote uitdaging…

2 Indiase worstelaars, 1 topscheidsrechter, 1 staatscoach: 4 getuigen die bevestigen

Het laatste treinongeluk van een dergelijke omvang vond plaats in november 2016 in Pokhrayan bij Kanpur toen de Indore-Patna Express ontspoorde, waarbij 150 passagiers om het leven kwamen. Terwijl de regering op dat moment mogelijke sabotage onderzocht, vond een rapport van de commissaris van Spoorwegveiligheid een lasfout als de waarschijnlijke oorzaak.