Kunnen Cong en AAP vrienden zijn? Ajay Maken, Sandeep Dikshit leiden stemmen die nooit zeggen

0
60

Terwijl Arvind Kejriwal steun verzamelt onder oppositieleiders tegen de verordening van het Centrum die de controle over 'diensten' afpakte van de regering van de Aam Aadmi-partij (AAP) in de hoofdstad, kwamen twee voormalige parlementsleden uit Delhi naar voren als de stemmen en gezichten van het wantrouwen het congres blijft zich tegen hem verzetten.

Terwijl andere leiders van het congres in Delhi – die getuige waren van de snelle opkomst van de AAP in de politiek van de stad in het afgelopen decennium en er nog steeds slim van worden – zich onopvallend hebben gehouden, hebben Ajay Maken en Sandeep Dikshit zich publiekelijk en agressief uitgesproken in het waarschuwen van het opperbevel van het Congres tegen de directe en indirecte toenaderingen van de Delhi Chief Minister.

Lezen | ‘Sluit u niet aan bij AAP, houd Kejriwal op armlengte afstand’: Delhi, Punjab eenheden naar Cong

Dagen nadat de Delhi- en Punjab-eenheden van het congres een beroep deden op het opperbevel en hun zeiden “Kejriwal op afstand te houden” voor “cohesie binnen de partijen”, verscherpten Dikshit en Maken hun aanval op de Delhi CM over de verordening.

“Kejriwal is zich er terdege van bewust dat hij 8-10 jaar naar de gevangenis zal worden gestuurd als hij geen controle krijgt over de Vigilance Department,” zei Dikshit, eraan toevoegend dat hij steunde de verordening tegen de AAP-regering.

Maken sloot zich aan bij het refrein en beweerde dat de “ware motieven” van de AAP-organisator aan het licht kwamen, aangezien hij openlijk had gezocht naar “versterkte bevoegdheden over diensten, met als doel de controle over de Waakzaamheidsafdeling over te nemen”, waarmee hij tientallen jaren van gevestigde bestuursnormen uitdaagde. Dit is een punt dat hij consequent heeft aangevoerd sinds de verordening werd uitgevaardigd.

“Hij bagatelliseert gemakshalve zijn ware bedoelingen. Onderzoeken naar schandalen zoals Liquor Gate, ‘Sheesh-Mahal (Kejriwal’s Rs 171-crore residence…), oplichterij op het gebied van stroomsubsidies, zwendel met busaankopen en andere, zullen de omvang van de corruptie binnen zijn administratie aan het licht brengen. En dit is wat hij wil stoppen', twitterde Maken.

Dikshit zei tegen The Indian Express: “Elk congreslid zal uit de partij worden gegooid als ze een verklaring afleggen tegen het nationale leiderschap. Hoe kan de partij dan denken aan een bondgenootschap met de AAP, wiens leider Kejriwal meer gemene uitspraken heeft gedaan tegen het nationale leiderschap van het Congres dan zelfs premier Modi?”

Advertentie Lees | De overstap van AAP-raadslid naar Cong verandert de politieke machtsverhoudingen op de UT; BJP heeft de overhand

Zowel Maken als Dikshit trokken de AAP ook in twijfel over haar “steun aan de BJP” over kritieke kwesties zoals artikel 370. “Hoe zit het met de verwijdering van artikel 370 uit Jammu en Kasjmir door het door de BJP geleide centrum, dat steunde hij [Kejriwal] de afzettingsmotie van het congres tegen [voormalig CJI] Dipak Misra, of ondertekende hij de motie van wantrouwen tegen de vice-voorzitter van Rajya Sabha die onmiddellijk daarop volgde niet?” Dikshit toegevoegd.

Een senior congresleider zei dat in navolging van het duo andere congresleiders in Delhi “geleidelijk in opkomst” zijn met scherpe kritiek op Kejriwal, vooral nadat deze een openbare oproep deed aan congresleider Rahul Gandhi, op zoek naar een ontmoeting. p>

Volgens bronnen bij het Congres zijn er twee belangrijke netelige kwesties tussen de AAP en het Congres. De eerste is wat de insiders van het Congres omschrijven als “onvergetelijke, overduidelijk valse en kwaadaardige propaganda” tegen zowel het nationale als lokale [Delhi] leiderschap, “op basis waarvan Kejriwal aan de macht kwam”. De tweede is een resolutie van de Assemblee van Delhi nadat de AAP haar tweede opeenvolgende regering vormde en de intrekking eiste van de Bharat Ratna die was verleend aan voormalig premier Rajiv Gandhi – geen van beide, zeggen de insiders, zal “veranderen of worden vergeten”.

Hoewel senior AAP-leiders erkennen dat een verenigde oppositie de sleutel is tot het verslaan van de BJP, is de rol die het congres daarin zal spelen nog steeds niet duidelijk. De AAP heeft in het verleden het podium gedeeld met het congres, maar sinds 2013 is er geen alliantie meer tot stand gekomen, toen het congres de steun van buitenaf had uitgebreid om de AAP de regering in de stad te laten vormen. Vóór de Lok Sabha-peilingen van 2019 duurden de alliantiebesprekingen tussen de twee partijen maanden, maar eindigden ze in een impasse.

Hoewel Maken – een voormalig minister van Delhi en de Unie – nooit een blad voor de mond heeft genomen met betrekking tot de AAP en zijn organisator, is het voormalig Oost-Delhi-parlementslid Sandeep Dikshit, de zoon van wijlen drievoudig Delhi CM Sheila Dikshit, die de eerste potshot had genomen , in maart van dit jaar.

Op een dag waarop congresvoorzitter Mallikarjun Kharge en AAP Rajya Sabha-parlementslid Sanjay Singh samen met andere oppositieleiders naar het parlement marcheerden over een groot aantal kwesties, dienden Dikshit en een groep voormalige ministers van de regering van Delhi een klacht in bij luitenant-gouverneur VK. Saxena tegen de AAP-regering en Kejriwal over de inmiddels ter ziele gegane Feed Back Unit (de rivalen van de AAP beweren dat deze werd gebruikt om hen te bespioneren). Ze eisten opruiing en eisten een rechtszaak onder de UAPA, de antiterreurwet.

Naderhand, toen het CBI de Delhi CM dagvaardde voor ondervraging in de vermeende accijnspolitiekzwendel, twitterde Maken dat Kejriwal “niet mag worden enige sympathie of steun getoond”, en vroeg zijn partijcollega's die advocaten zijn om Kejriwal of de regering van Delhi niet te vertegenwoordigen in de zaak.

Met betrekking tot de verordening zei een hoge congresleider van Delhi dat de partij geloofde dat de BJP “op de een of andere manier in staat zou zijn om de wetgeving erdoor te drukken”, dus het afstemmen op de AAP over deze kwestie was “niet de moeite waard”.

Advertentie

Een andere leider voerde aan dat Kejriwal slechts “de verordening als een boeman gebruikte” om het “te laten lijken alsof hij de enige stem is” die vocht voor de grondwet. “Hij wil eruitzien als een zelfverklaarde redder van de grondwet, omdat hij verwikkeld is in beschuldigingen van corruptie die zijn imago hebben aangetast. Het is een val. Hij zoekt rechtvaardiging', beweerde de leider.

Tijdens een ontmoeting met Kharge, Rahul Gandhi, KC Venugopal en anderen op maandag over deze kwestie, pleitten de leiders van de Delhi- en Punjab-eenheden van het Congres krachtig tegen het uitbreiden van enige steun aan de AAP. “De congresleiders van Delhi spraken zich uit tegen het steunen van de AAP op de verordening. De voormalige leiders van het Delhi-congres, Arvinder Singh Lovely en Subhash Chopra, waren echter van mening dat steun aan de verordening gerechtvaardigd was, gezien de eerdere eis van het congres om meer administratieve bevoegdheden voor een gekozen regering in Delhi. Beiden zeiden echter dat de uiteindelijke beslissing aan het opperbevel ligt', zei een bron.

Advertentie

Van zijn kant bracht de AAP niet alleen Maken en Dikshit in diskrediet door vraagtekens te zetten bij hun huidige positie binnen het Congres, Delhi Minister Saurabh Bharadwaj beschuldigde het duo ook van het “misleiden” van hun eigen leiders, gezien het feit dat Sheila Dikshit zelf een motie had ingediend als CM in de Delhi Assembly op 11 september 2002, waarin ze meer bevoegdheden eiste voor de gekozen regering van Delhi in vergelijking met de LG.

Bharadwaj twitterde ook dat de motie van Sheila Dikshit exact hetzelfde punt had gemaakt dat de AAP in het Hooggerechtshof had gemaakt door te zeggen: “Wijziging in de regels of een bevel van het Centrum kan de speciale status van Delhi niet wegnemen die wordt geboden door de Grondwet op grond van artikel 239 AA. Dus waarom misleiden de congresleiders van Delhi de heer @RahulGandhi?”

Advertentie

Maken zei dat hij nooit had beweerd dat Sheila Dikshit als Delhi CM niet had gestreefd naar een volledige staat of meer autoriteit. Integendeel, zei hij, wil Kejriwal “unieke privileges verwerven die voorheen werden geweigerd aan CM's zoals Sheila Dikshit, Madan Lal Khurana, Sahib Singh Verma en Sushma Swaraj”.

In een gesprek met The Indian Express zei hij: 8220;Deze verordening is een afleidingstactiek van Kejriwal, wiens publieke imago ernstig is geschaad nadat hij op het verkeerde been was betrapt bij verschillende zwendelpraktijken. Hij probeert de publieke aandacht hiervan af te leiden.

Lees ook

Podiumfluisteringen van Rajasthan BJP: Enter Vasundhara Raje

Temidden van groeiende kloof, geen BJP-aanwezigheid op Gopinath Munde sterfdag ev …' BJP wil niets zeggen en Brij Bhushan zal ook niet opgeven… Misschien is het idee t… 06/Uddhav-Thackeray-Sharad-Pawar-1.jpg?resize=450,250″ />

Wat staat MVA te wachten? Een LS-bypoll bevat enkele aanwijzingen

Sandeep Dikshit zei: “Welke politieke leider zou niet op zoek zijn naar meer macht? Maar het feit is dat toen mevrouw Dikshit dat deed, het binnen de contouren van de Grondwet viel, net zoals haar regering werkte binnen de bevoegdheden die haar door de Grondwet waren toegekend.”