Karnataka is de nieuwste die vasthoudt aan de DBT-bandwagon

0
52

Gerichte directe overdrachten van voordelen (DBT) mogelijk gemaakt door de zogenaamde JAM-drie-eenheid van Jan Dhan-bankrekeningen, Aadhaar en mobiele nummers kunnen oorspronkelijk zijn gepusht door de regering van Narendra Modi in het Centrum, maar het zijn de staten – de nieuwgekozen regering van het Congres in Karnataka is de laatste – die ter plaatse de meest enthousiaste adoptanten lijken te zijn.

De door Siddaramaiah geleide regering heeft vrijdag formeel de implementatie van twee DBT goedgekeurd regelingen: Gruha Lakshmi (draagt ​​Rs 2.000/maand over aan vrouwelijke hoofden van alle huishoudens) en Yuvanidhi (werkloosheidsuitkering van Rs 3.000/maand voor afgestudeerden en Rs 1.500/maand voor houders van een diploma).

De twee schema's – samen met de andere drie congresmanifesten “garanderen” van 200 eenheden gratis stroom per maand voor iedereen huizen, 10 kg graan/persoon/maand voor gezinnen onder de armoedegrens en gratis busreizen voor vrouwen — geschat op jaarlijkse kosten rond Rs 50.000 crore

Lees ook | MeitY: 9 miljoen dagelijkse betalingen via DBT in FY22, Rs 6.3L cr overgemaakt

Karnataka had 1,34 crore-huishoudens in de volkstelling van 2011. Het jaarlijkse tabblad voor Gruha Lakshmi alleen, als een crore van die huishoudens gedekt is, zal Rs 24.000 crore zijn. Gruha Lakshmi, dat vanaf 15 augustus wordt uitgerold, is een variant van het Magalir Urimai Thogai-plan van de regering van Tamil Nadu. De laatste, die Rs 1.000 per maand geeft aan vrouwelijke hoofden van “in aanmerking komende huishoudens”, werd beloofd in het regerende verkiezingsmanifest van Dravida Munnetra Kazhagam voor 2021. Maar de daadwerkelijke lancering is pas in september gepland. Ook dekt de regeling, met een budget van Rs 7.000 crore voor 2023-24, alleen vrouwen van “in aanmerking komende” huishoudens, niet allemaal.

Deze DBT-schema's zijn echter bleek in vergelijking met die van het naburige Telangana en Andhra Pradesh (AP).

Telangana implementeert sinds mei 2018 een Rythu Bandhu-regeling voor boeren, waarbij een “investeringssteun” wordt geboden van Rs 4.000 per acre per oogstseizoen, dat werd verhoogd tot Rs 5.000/acre/seizoen van 2019-20. Tussen 2018-19 en 2022-23 heeft de regering onder leiding van K Chandrashekar Rao cumulatief Rs 65.559 crore uitbetaald over 10 seizoenen, met het geld gestort op de Aadhaar-geplaatste rekeningen van ongeveer 65 lakh landbezittende boeren in de staat.

p>

Rythu Bandhu heeft soortgelijke landbouw-DBT-programma's geïnspireerd, waaronder Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-Kisan) van het Centrum en YSR Rythu Bharosa van AP.

Advertentie Lees ook | MeitY: 9 miljoen dagelijkse betalingen via DBT in FY22, Rs 6.3L cr overgedragen

PM-Kisan, gelanceerd in december 2018, maanden voor de laatste Lok Sabha-verkiezingen, verlengt een jaarlijkse inkomenssteun van Rs 6.000 tot ongeveer 11.25 crore land- met boerengezinnen in heel India. YSR Rythu Bharosa geeft ook financiële steun per boer, in tegenstelling tot per hectare zonder enige limiet onder Rythu Bandhu. Het betaalde bedrag is hoger met Rs 13.500 per jaar – Rs 6.000 via PM-Kisan en de aanvulling van de AP-regering van Rs 7.500.

Afgezien van Rythu Bandhu, implementeert Telangana een groot aantal welzijnsregelingen onder DBT-modus: Asara maandelijkse pensioenen van Rs 2.016 voor bijna 45 lakh senioren, weduwen, beedi-arbeiders, toddy tappers en andere beoogde begunstigden (het is Rs 3.016/maand voor gehandicapten personen); Rythu Bima (groepslevensverzekering met dekking van Rs 5 lakh) en schuldverlichting voor boeren; en Kalyana Lakshmi/Shaadi Mubarak (eenmalige Rs 100.116 voor pasgetrouwde bruiden uit Scheduled Castes/Tribes, achtergebleven en minderheidsgemeenschappen); onder andere.

In de periode 2019-20 tot 2022-23 heeft de regering van Telangana in totaal Rs 78.965 crore overgedragen onder verschillende DBT-schema's, behalve Rythu Bandhu.

Advertentie

Maar de meest DBT-geavanceerde staat van India is waarschijnlijk AP. Tussen juni 2019 en maart 2023, sinds het aan de macht kwam, heeft de regering van Y S Jagan Mohan Reddy een cumulatief bedrag van Rs 210.177,89 crore overgemaakt aan ongeveer 7,89 crore-begunstigden in het kader van 28 DBT-regelingen, meestal genoemd naar hemzelf of zijn overleden vader YS. Rajasekhara Reddy.

De regelingen om de hoogste DBT-betalingen te registreren zijn YSR Pension Kanuka voor bejaarden en andere kwetsbare secties (Rs 70.318,84 crore); YSR Aasara, Sunna Vaddi en Cheyutha voor vrouwelijke zelfhulpgroepen en ondernemers (Rs 36.922,57 crore); YSR Rythu Bharosa (Rs 27.062,08 crore); Jagananna Ammavodi Rs 15.000 per jaar hulp voor moeders van klas 1-12 schoolkinderen uit gezinnen met lage inkomens (Rs 19.674,34 crore); Jagananna Vidya Deevena voor het terugbetalen van collegegelden voor studenten uit arme huishoudens (Rs 9.947,84 crore); en Dr. YSR Aarogyasri Rs 5-lakh/familie/jaar cashless ziektekostenverzekering (Rs 8.845,53 crore).

De AP-regering handhaaft zelfs een gemeenschapsgewijze verdeling van begunstigden onder haar verschillende DBT-regelingen: uit de Rs 210.177,89 crore-betalingen, Rs 99.141,62 crore is naar achtergebleven gemeenschappen gegaan, Rs 34.921,52 crore naar SC's, Rs 20.460,45 crore naar Kapus, Rs 10.363,82 crore naar ST's, Rs 11.886,84 crore naar minderheden en Rs 33.403,63 crore re aan anderen.

De aantrekkingskracht van DBT-schema's ligt zowel in hun JAM-ondersteunde technische haalbaarheid (van het identificeren van begunstigden en het overmaken van geld op grote schaal in real-time) als potentiële politieke dividenden (van begunstigden die het geld op hun rekeningen “zien”). De zuidelijke staten hebben het idee het snelst aangegrepen.

Lees ook

Odisha train tragedie Live Updates: Herzien dodental op 275; Congres van…

NDRF was gewaarschuwd door een van hen op Coromandel

Oorzaak van Odisha-treinongeval, verantwoordelijke geïdentificeerd: spoor …

Na de tussenkomst van CJI blijft SC Allahabad HC om antwoord te zoeken op r…

Een kritiek op DBT-schema's is dat het de capaciteit van de staat en de verwachtingen van de kiezers vrijwel heeft verminderd tot het doen en ontvangen van geldovermakingen. In die mate hebben ze afbreuk gedaan aan de traditionele fysieke overheidsverantwoordelijkheden van het bouwen van scholen, ziekenhuizen, wegen en irrigatiekanalen of het investeren in landbouwonderzoek en -uitbreiding.

© The Indian Express (P) Ltd