Hvorfor er det ikke gjort krav på så mange lik i Manipur? Syv familier har noen svar

0
57

Nesten en måned siden etniske sammenstøt brøt ut i Manipur 3. mai, og etterlot minst 75 mennesker døde, unngår stengingen dusinvis av familier ettersom flere kropper forblir uavhentede i sykehus-likhus – fra familier som antar deres pårørende er døde, men har ikke vært i stand til å reise til sykehus over hele den stridsherjede staten og bekrefte, til andre som venter på instruksjoner fra «lederne» før de kan kreve likene til sine kjære.

Indian Express hadde tidligere rapportertat alle 19 likene brakt inn av sikkerhetspersonell siden starten av sammenstøtene forblir uavhentet ved likhuset til Jawaharlal Nehru Institute of Medical Sciences (JNIMS) i Imphal East og et uspesifisert nummer ved Regional Institute of Medical Sciences i Imphal West. På distriktssykehuset i Churachandpur, blant det verst rammede distriktet, ligger alle de 24 likene som ble brakt til likhuset uavhentede.

Dallamthang, 50

Churachandpur-beboeren var ambulansesjåfør for en sivilsamfunnsorganisasjon og hadde 3. mai dratt til Imphal for å hente en pasient fra flyplassen. Mens han var på vei tilbake, hadde det allerede brutt ut vold i grenseområdet til distriktene Churachandpur og Bishnupur.

Kona hans Vungneiniang sa: «Når de nådde Moirang (Bishnupur-distriktet), ble ambulansen angrepet og de søkte tilflukt på politistasjonen. Om kvelden 4. mai ringte han og snakket med meg. Han var der fortsatt. 5. mai morgen ble vi oppringt fra en venn på politistasjonen som fortalte at stasjonen var blitt angrepet og at han ikke var mer.»

Også i Premium | Økende protester, sprut av vold, sen politireaksjon – hva gikk galt i Manipur

All informasjon familien har mottatt til dags dato er fra tredjeparter. Familien forteller at noen dager senere ble ambulansen satt av til Kangvei, ved grensen til de to distriktene, av noen Meitei Pangals (muslimer), som har relativt fri passasje mellom områder dominert av forskjellige samfunn. De fortalte familien at Dallamthang’s lik er i likhuset ved Regional Institute of Medical Sciences i Imphal West.

“Men det er ingen måte for oss å bekrefte dette. Vi kan åpenbart ikke gå til Imphal for å se – ingen fra samfunnet vårt (av Kukis) kan gå dit etter alt som har skjedd. Vi har heller ingen der som kan gå og sjekke for oss,” sa Vungneiniang.

Imphal: Dekk blir brent og byggematerialer hopet seg opp midt på veien av demonstranter under en protest, i Imphal, mandag 29. mai 2023. Bevæpnede Kuki-militanter startet koordinerte angrep i alle retninger søndag der to personer var drept og 12 skadet i forskjellige hendelser, sa politiet. (PTI Photo)

Dallamnthang hadde ikke båret lommeboken med seg den dagen, og Aadhaar-kortet hans – hans primære identitetsbevis – ligger hjemme.

Olivia Lhingneithiem, 23

Annonse

Olivia, hvis familie er fra landsbyen Hkhopibung i bakkedistriktet Kangpokpi, hadde bodd i Imphal det siste året og jobbet i en bilvaskebutikk.

Moren hennes Kimkhohat sa det da hun ringte datteren kl. 5. mai ble det mottatt av en ukjent kvinne, som angivelig snakket «truende» på manipuri-språket. Da hun prøvde å ringe igjen, sa hun at telefonen var slått av.

«Omtrent en uke senere informerte noen Meitei-politibetjenter noen stammeledere i Churachandpur om at hun var død, og vi ble kjent med dem. Vi har blitt fortalt at det er noen på JNIMS, som også har sjekket og sagt at kroppen hennes er der,” sa Kimkhohat.

Annonse

Hun sa at hun har antatt at datteren er død og ikke har hjerte til å fortsette å presse på for mer informasjon eller klarhet. «Jeg har overlatt det til stammelederne, og forhåpentligvis får vi kroppen hennes tilbake,» sa hun.

Florence Nengpichong Hangsing, 26

Florence er fra samme landsby som Olivia, og begge bodde og jobbet sammen i Imphal.

“Siden de alltid var sammen og telefonen hennes var slått av, antok vi at de var sammen og sto overfor samme situasjon.” sa faren hennes Paotinthang.

Ikke gå glipp av | Express View on Manipur-vold: Ikke rettens jobb

“Begge av dem jobbet i en butikk som eies av en Meitei. Noen personer som pleide å jobbe i butikken tok kontakt med eieren og han fortalte dem at de var på JNIMS sykehus. De fortalte oss at eieren dro til sykehuset og fant ut at Olivia og Florence var døde. Men vi kan ikke selv gå og bekrefte dette eller bringe henne hjem igjen,» sa han.

Kamminlun Khongsai, 36

Kamminlun var bosatt i Churachandpur hvor han jobbet som privatsjåfør. 3. mai ble han med i Tribal Solidarity Rally i distriktet hans som senere eskalerte til vold. Familien hans forteller at han i etterkant av demonstrasjonen ble pågrepet av politiet og ført til Moirang politistasjon.

Annonse

«Sen kveld den 4. mai ringte noen oss fra politistasjonen og spurte om vi kunne gå og hent ham. Men vi sa at det var umulig midt i alt kaoset. Dagen etter ringte en som hevdet å være fra politistasjonen oss og sa at han ikke er mer. Men vi vet ikke engang om den personen egentlig var fra politiet, sa moren hans Phaljakim.

Imphal: Folk prøver å slukke en brann som brøt ut under sammenstøt mellom væpnede grupper og sikkerhetsstyrker, i Manipur, søndag 28. mai 2023. (PTI Photo)

“Vi har hørt at liket er i Imphal. Vi venter for å se om situasjonen blir bedre, så kan vi gå og se selv,” sa hun.

Jamkhogin Baite, 36

Annonse

Jamkhogin, en tidligere løytnant i den indiske hæren som valgte frivillig pensjonering i fjor, døde i Churachandpur natt til 3. mai. Liket hans har ligget i likhuset på Churachandpur District Hospital siden den gang. Familien hans sier at han ble skutt da han dro til en Meitei-lokalitet i byen den kvelden.

Neste morgen fant familien liket hans ved likhuset. De sier at de har blitt bedt om ikke å ta liket derfra av Indigenous Tribal Leaders’ Forum.

Annonse

“De har ikke tillatt noen å ta likene før vi har fått våre krav fra sentralregjeringen, og jeg tror det er den riktige avgjørelsen,” sa søsteren hans Helamboi Baite.

Khaijamang Haokip, 40< /strong>

Khaijamangs kropp har vært i likhuset på Churachandpur District Hospital siden 5. mai. Familien hans bodde i landsbyen Nomjang i distriktet, og sønnen Seilen Ngam sier at når volden brøt ut, mor og senere forlot han landsbyen mens faren ble igjen for å forsvare samfunnet deres.

5. mai fikk de informasjon om at Khaijamang var skutt. Mens liket hans ble brakt til likhuset senere samme dag, har det vært der siden.

Seilen sier han ikke helt forstår grunnen til at det fortsatt oppbevares i likhuset. “Jeg vet ikke veldig tydelig, men lederne sier at alle stammefolket vil bli gravlagt sammen. Personlig ønsker jeg å begrave ham så fort som mulig, men det er ikke i min kontroll,” sa han.

Han sa at familien ville besøke likhuset hver dag i de første dagene, men har sluttet å gå dit nå. .

Alex Jamgouhang Baite, 19

Alex, en førsteårsstudent ved Churachandpur College, og hans fetter Jamkhogin døde i volden 3. mai. Faren Rambo Vaiphe sa at selv om han fant ut om dødsfallet ved midnatt, har han fortsatt ikke sett sønnens kropp, som ligger i likhuset på Churachandpur District Hospital.

Rambo var i Delhi på den tiden — hvor han jobbet som sikkerhetsvakt etter at han gikk av med BSF — og nådde først byen den 13. mai, og reiste gjennom Guwahati og Aizawl. Da han nådde frem, hadde liket blitt pakket og han fikk ikke lov til å se det, men hans kone og eldste sønn hadde allerede identifisert det tidligere.

“Vi vil ha en egen administrasjon og til vi gjør det” Hvis jeg ikke skjønner det, fjerner vi ikke kroppen hans. Vi vil ikke ta liket før stammene får det de vil ha, fordi han døde for samfunnet sitt,” sa Rambo og la til at han ikke har til hensikt å returnere til Delhi før problemet er løst og sønnen hans er begravet.

***

Det er også familier som ikke har noen anelse om hvor deres kjære kan være, selv om de frykter det verste. Familien til Atom Samarendra, 47, en Imphal West-basert statsansatt, har lett etter ham siden han ble savnet sammen med vennen Y Kirankumar 6. mai.

Begge hadde forlatt Samarendras hjem rundt klokken 10.30 er i bilen hans. Mens den siste samtalen fra ham var klokken 16.24, var det siste stedet familien kunne finne ved å spore telefonen hans klokken 16.35 i landsbyen Saheibung, som ligger ved foten av åsene langs grensen til Kangpokpi-distriktet.

Les også | Mareritt for sikkerhetsstyrker i Manipur: Våpen og ammunisjon i hendene på ugudelige

“Vi henvendte oss til sikkerhetsstyrkene dagen etter, og noen av våre slektninger ble også med i søketeamet den 7. mai, men kunne ikke nå stedet på grunn av blokkering av Kuki-folk,” sa faren Meghajit Singh.

Familien sa at de har sendt inn en savnet-person-klage, sammenkalt en felles aksjonskomité for å finne dem og har sendt inn flere memorandum til myndighetene for en massesøk. Deres innsats har også inkludert å besøke sykehus som JNIMS og RIMS, men de har heller ikke mottatt informasjon der.

Les også

Coromandel Express-ulykke Liveoppdateringer: Dødstall i Odisha-togtrag…

SC forblir HCs ordre og søker svar på voldtektsofferets ' manglik' status

Mulig signaleringsfeil kan ha forårsaket Odisha-togtragedie

2 India-brytere, 1 toppdommer, 1 statstrener: 4 vitner som bekrefter

“Vi stopper ikke før vi finner dem, men til dags dato har vi ikke engang fått tilgang til deres siste plassering,” sa han .