Hur många FPS kan det mänskliga ögat se?

0
53
Hannah Stryker/How-To Geek

I slutändan, för konkurrenskraftiga spelbehov, är det värt att skaffa en bildskärm med en uppdateringsfrekvens som är högre än 60Hz – ju högre desto bättre. Du kommer att börja få minskande avkastning över 144Hz, men det enda sättet att veta säkert är att prova monitorn med den högsta uppdateringsfrekvensen du kan hitta!

Hur många FPS kan det mänskliga ögat se? Det är en svår fråga eftersom det mänskliga ögat inte riktigt ser i “bilder per sekund,” och allas ögon är olika. Vi kommer att prata om biologin, men den verkliga frågan är vad den övre gränsen är när det kommer till FPS på monitorer. Vid vilken tidpunkt slutar du märka att FPS ökar?

Innehållsförteckning

Den högsta FPS som människor kan se
Hur mänskliga ögon uppfattar ljus
Kan mänskliga ögon se över 90 Hz?
Är det värt det att skaffa en 144Hz eller 240Hz monitor?

The Högsta FPS som människor kan se

Först och främst ser människor inte i bildrutor per sekund (FPS); FPS är hur en monitor visar bilder. När vi ser dessa bilder absorberar våra ögon ljuset och våra hjärnor förstår vad vi ser. Vi kombinerar mentalt flera snabbt visade bilder och tolkar dem som kontinuerlig rörelse.

Låt oss använda Hertz (Hz) som måttenhet för att diskutera detta ämne. 1Hz är en cykel per sekund. Även om 1Hz och 1 FPS båda använder en sekunds tid, är de inte exakt likvärdiga. Hertz mäter din bildskärms uppdateringsfrekvens och FPS är hur många bildrutor din enhets grafikprocessor (som en konsol) skickar ut per sekund.

I en studie utförd för att testa gränserna för mänskliga ögon fann forskare att de exakta cyklerna per sekund som människor visuellt kan spåra varierar mycket. Ofta rapporteras maximalt 60Hz till 90Hz, men under rätt förutsättningar kunde testpersonerna uppfatta saker i upp till 500Hz. Detta var dock under specifika förhållanden och efterliknar inte hur det är när du spelar eller tittar på en film.

Låt oss sedan kort titta på hur bildskärmar visar bilder. Ljuset som produceras från konstgjorda källor är inte så konsekvent som det verkar. Visningen av monitorer—trots att den verkar konsekvent—är faktiskt flera cykler av ljus som produceras i en tillräckligt snabb takt för att vi vanligtvis inte märker det.

Alla våra ögon är byggda med samma layout och komponenter, men vissa aspekter skiljer sig åt. Men mer om det senare.

Detta är viktigast när du spelar tv-spel, eftersom de är aktiva medier som du interagerar med vad som händer. Att visuellt kunna bearbeta och reagera på saker på din bildskärm är avgörande. Detta faktum är inte lika viktigt när du tittar på filmer och TV-program, eftersom de är passiva medier, du bara observerar vad som händer och inte behöver interagera med saker som utspelar sig på skärmen.< /p>

Hur mänskliga ögon uppfattar ljus

Reyadh Rahaman/How-To Geek

Det finns två typer av fotoreceptorer i våra ögon: stavar och kottar. Stavar är ansvariga för vårt svaga ljusseende och kottar hanterar vårt högljusseende (och färgseende). Varje person på planeten har olika antal stavar, kottar och deras undertyper (röda, gröna och blå kottar). Som sådan kan hur alla ser världen (inklusive digitala världar som visas på bildskärmar) variera mycket.

När du tittar på en bildskärm tar dina ögon in ljus som produceras av bildskärmen. Beroende på hur många stavar och kottar du har (liksom deras undertypsfördelning) kanske du lättare kan märka visuella förändringar än andra.

Kan mänskliga ögon se över 90 Hz?

I vissa situationer, ja, kan mänskliga ögon potentiellt se detaljer med hastigheter som är snabbare än 90 Hz. Om vi ​​går tillbaka till den studien som vi nämnde tidigare, fann forskare att människor under de rätta förhållandena kan se upp till 500 Hz.

Nu är detta i en miljö där bilderna som visades på testmonitorn var väldigt enkla: bilder med hög kontrast och extremt skarpa konturer. Forskarna försökte se hur väl mänskliga ögon kan upptäcka de mest uppenbara visuella förändringarna på en monitor, så de gjorde det så enkelt som möjligt för testpersonerna att lägga märke till olika ramar på testmonitorn.

< strong>RELATERAT: Varför en Ultrawide är bättre än två skärmar

Av denna anledning är det osannolikt att du kommer att kunna spåra bilder som rör sig vid 500 Hz när du spelar. Det är inte omöjligt, men det är osannolikt. Det finns helt enkelt för mycket visuell information för dina ögon och hjärna för att kunna registrera allt—speciellt när du interagerar och reagerar på saker som händer på skärmen. Dessutom kommer bilderna som visas på din spelmonitor aldrig att ha lika hög kontrast mot de kraftigt skarpa kanterna som används i den ovan nämnda studien. De flesta spel skulle helt enkelt inte se särskilt snygga ut om de var designade så.

Är det värt att skaffa en 144Hz eller 240Hz monitor?

Om du verkligen gillar spel (och har pengarna för det) ), är det definitivt värt att skaffa en 144Hz eller 240Hz bildskärm. Även om 60Hz är tillräckligt för att visa de flesta spel ganska bra, behöver du mer än så här för att få en konkurrensfördel i spel för flera spelare.

Eftersom de flesta folk’ ögon kan spåra rörliga bilder upp till 90Hz (eller mer i vissa fall), bör du åtminstone skaffa en 144Hz-skärm för dina hårdcore konkurrenskraftiga spelbehov. Detta gör att du kan reagera snabbare på inkommande hot. Dessutom ser den ökade jämnheten av animationerna bra ut! Dessa punkter gäller särskilt när man går från en 60Hz-skärm till en 144Hz-skärm; skillnaden är som dag och natt.

Reyadh Rahaman/How-To Geek

Men att gå från en 144Hz-skärm till en 240Hz-skärm (eller en med en ännu högre uppdateringsfrekvens) blir mindre märkbart. Det är definitivt en skillnad, men dina ögon och hjärna kommer inte att märka dem lika mycket. Det kommer att finnas en mer exakt representation av spelet som utvecklas på skärmen och det kommer att bli mindre inmatningsfördröjning. Med det sagt, över 144Hz, kommer du att börja få minskande avkastning på hur mycket du märker den högre FPS.

Testa några monitorer med hög uppdateringsfrekvens och upplev skillnaden själv: det är det enda sättet du vet säkert!

När det kommer till spelmonitorer: ju högre FPS, desto bättre. Men i slutändan beror hur stor konkurrensfördel du behöver på vilka spel du spelar, vem du spelar med och vad din budget är för en bildskärmsinstallation.

RELATERAT : De bästa spelskärmarna 2023

LÄS NÄSTA

  • › Så här ser du FPS i alla Windows 10-spel (utan extra programvara)
  • › 4 snabba sätt att se ett PC-spels FPS (Frames Per Second)
  • › Hur man ökar FPS i spel på en bärbar dator
  • › 6 sätt som vår teknik är bättre än Star Trek
  • › 5 sätt att se om din telefon avlyssnas
  • › Hur man lägger till en genväg till i stort sett vad som helst på Android
  • › Vad du bör (och inte bör) koppla ur eller stänga av när du åker på semester
  • › Uppdatera iTunes på Windows nu för att åtgärda ett säkerhetsfel