Govt wil opruiingswet 'draconischer' maken en bericht sturen dat het tegen Oppn-leiders zal worden gebruikt: Congres

0
31

Nu de wetscommissie de opruiingswet steunt, beschuldigde het congres vrijdag de BJP-regering ervan van plan te zijn om het “draconischer” en voorafgaand aan de algemene verkiezingen een bericht geven dat het tegen oppositieleiders zal worden gebruikt.

De oppositiepartij beweerde dat de BJP de opruiingswet gebruikt als een instrument om 'dissidenten te ondermijnen, te onderwerpen en het zwijgen op te leggen' en vroeg waarom de regering ondanks de top nog niet de moed heeft gehad om de wet af te schaffen. rechtbank die het buiten werking stelt en in dat opzicht sterke opmerkingen maakt.

Tijdens een persconferentie op het AICC-hoofdkwartier hier zei congreswoordvoerder Abhishek Singhvi: “Er is een boodschap van koloniale mentaliteit gegeven dat er een afstand zal zijn tussen de heerser en de geregeerden en door deze wet, de fundamenten van de republiek.” zal worden ontworteld. Voorafgaand aan de algemene verkiezingen is het bericht afgegeven dat we dit op een eenzijdige manier zullen gebruiken, met name tegen oppositieleiders.” Het congres’ aanval komt nadat de wetscommissie de strafbepaling voor het misdrijf van opruiing steunde en zei dat het intrekken ervan ernstige nadelige gevolgen kan hebben voor de veiligheid en integriteit van het land.

De Commissie heeft aanbevolen de gevangenisstraf in gevallen van opruiing te verhogen van minimaal drie jaar tot zeven jaar, met het argument dat de rechtbanken meer ruimte zouden krijgen om straffen toe te kennen in overeenstemming met de omvang en de ernst van de gepleegde daad.

< p>In een rapport over het 'gebruik van de wet van opruiing', zei de Commissie dat haar eerdere rapport de straf voor sectie 124A (wet van opruiing) van het Indiase wetboek van strafrecht (IPC) had genoemd. ;heel vreemd” aangezien het bepalingen bevat voor levenslange gevangenisstraf of een gevangenisstraf van drie jaar, maar niets daartussenin. De minimale straf onder de opruiingswet is het betalen van een boete.

Sectie 124A van het Indiase wetboek van strafrecht over opruiing is momenteel opgeschort volgens aanwijzingen van het Hooggerechtshof van mei 2022.

Lees ook | Wet opruiing geschrapt in Pakistan: Hooggerechtshof van India wordt ook geconfronteerd met de vraag of de wet duidelijk willekeurig is geworden IPC moet “niet alleen worden behouden, maar ook strenger worden gemaakt”.

Advertentie

“De BJP-regering is nu van plan om draconischer, drastischer en dodelijker te worden dan het koloniale regime,” zei hij.

In een onaangename ontwikkeling heeft de 22e wetscommissie van India aanbevolen om artikel 124A van het Indiase wetboek van strafrecht (IPC), dat opruiing strafbaar stelt, in het wetboek te behouden met bepaalde en meer “draconische veranderingen”, zei Singhvi.

“Kortom, het voorstel van de wetscommissie maakt de bestaande opruiingswet veel draconischer, invasiever en schadelijker door de onderkant van de straf te verhogen van drie naar zeven jaar,” zei hij.

Advertentie

Het negeert de geest van de procedures van het Hooggerechtshof in mei en oktober vorig jaar, die het hele misdrijf van opruiing in het land buiten werking hadden gesteld en duidelijk bedoeld waren om het in te trekken, beweerde Singhvi.< /p>

De congresleider beweerde dat er een “enorme opkomst” in opruiingszaken sinds 2014 met een jaarlijkse stijging van 28 procent in opruiingszaken voor de periode tussen 2014 en 2020, vergeleken met het jaarlijkse gemiddelde tussen 2010 en 2014.

Singhvi zei dat er 12 opruiingszaken zijn ingediend tijdens de pandemie tegen degenen die hun bezorgdheid uitten over het gebrek aan ventilatoren, voedseldistributie of het omgaan met de kwestie van arbeidsmigranten.

“In totaal zijn er 21 opruiingszaken aangespannen tegen journalisten. Sinds 2018 worden ze gearresteerd wegens reportage over de landbouwwetten, COVID-19, de Hathras-groepsverkrachting, staatsburgerschap en omdat ze kritiek hadden op de regering. zei hij.

Singhvi zei ook dat er 27 zaken van opruiing zijn ingediend tegen degenen die protesteerden tegen de Citizenship Amendment Act, 2019 en het National Register for Citizens, terwijl acht zaken werden aangespannen tegen boeren die protesteerden tegen de nu ingetrokken landbouwwetten.

Advertentie

Singhvi haalde ook enkele gevallen van opruiing aan, die hij bestempelde als “draconisch”, waaronder die ingediend in drie door de BJP geregeerde staten tegen congreslid Shashi Tharoor en verschillende senior journalisten.

>Lees ook | Uitdrukkelijke mening over het neerslaan van opruiing in Pakistan: een gedurfde boodschap uit Lahore

Singingvi stelde vragen aan de regering en vroeg waarom ze nog niet de moed heeft gehad om de opruiingswet af te schaffen, ondanks het feit dat de apex-rechtbank deze buiten werking heeft gesteld en krachtige opmerkingen heeft gemaakt in dat opzicht.

Advertentie

“Waarom zijn de gevallen van opruiing enorm toegenomen tijdens het BJP-regime? Misbruikt de overheid het als middel om kritiek te beteugelen?” zei hij.

Is dit een eerste stap in de richting van een strengere beteugeling van afwijkende meningen in de aanloop naar de algemene verkiezingen, vroeg Singhvi.

Advertentie

Hij vroeg zich ook af waarom de gevallen van opruiing alleen worden opgelegd aan de oppositieleiders en dissidenten, en hoe veel BJP-leiders zijn volgens de wet aangeklaagd.

“Was de verwijzing naar de wetscommissie door de regering van India slechts een omslachtige omzeiling van de ware geest van de opmerkingen van het Hooggerechtshof en bedoeld om het verderfelijke concept van opruiing te legitimeren en extra juridische dekking te bieden?” zei hij.

Lees ook

< /figuur>Odisha train tragedie Live Updates: Herzien dodental op 275; Congres van…

NDRF was gewaarschuwd door een van hen op Coromandel

Oorzaak van Odisha-treinongeval, verantwoordelijke geïdentificeerd: spoor …

Na tussenkomst CJI blijft SC Allahabad HC bevel zoeken naar antwoord op r…

Singhvi vroeg ook waarom de regering haar 'controlefreak' niet heeft veranderd ; stijl en niet in staat geweest om zijn koloniale mentaliteit los te laten.