Govt is van plan om de wet op opruiing draconischer te maken, deze te misbruiken: Cong

0
51

Met het voorstel van de Law Commission of India om de opruiingswet met belangrijke wijzigingen te handhaven, beschuldigde het Congres vrijdag het Centrum van plannen om de wet uit het koloniale tijdperk “draconischer” en een bericht geven voorafgaand aan de algemene verkiezingen van volgend jaar dat het zal worden gebruikt tegen oppositieleiders.

“De BJP gebruikt, via haar middelen en agentschappen, duidelijk opruiing als een middel of is van plan dit te gebruiken instrument om afwijkende meningen te ondermijnen, te onderwerpen en het zwijgen op te leggen… Deze regering heeft indirect haar duidelijke intentie uitgesproken om door te gaan met haar selectieve en partijdige misbruik van deze wet tegen politieke afwijkende meningen”, zei congreswoordvoerder Abhishek Singhvi.

Singhvi wees erop dat het Hooggerechtshof de werking van de wet op opruiing slechts een jaar geleden had opgeschort, en zei dat het “nogal verbazingwekkend” is hoe de Law Commission niet alleen heeft aanbevolen om artikel 124A van IPC te behouden, maar deze ook strenger en meedogenlozer te maken. “Dit is een verschrikkelijke, tragische en verraderlijke ontwikkeling”, zei hij. “De BJP is van plan draconisch, drastisch en dodelijk te worden door misbruik te maken van een wet uit het koloniale tijdperk.”

Hij zei dat het voorstel van de Law Commission de bestaande wet “veel draconischer en invasiever, veel nadeliger maakt door de onderkant van de straf te verhogen van drie naar zeven jaar. Het negeert duidelijk de letter, en wat nog belangrijker is, de geest van de procedures van het Hooggerechtshof van vorig jaar, die specifiek het hele misdrijf van opruiing doodgeborenen maakten, duidelijk bedoeld om buiten werking te worden gesteld in afwachting van de intrekking of aanzienlijke verzachting ervan.”

Lees ook

Bekijken: Brug in aanbouw over Ganga stort in Bihar

in

Oorzaak van Odisha-treinongeval, verantwoordelijke personen geïdentificeerd: spoor …

Odisha train tragedie Live Updates: Spoorwegministerie zoekt CBI-onderzoek naar …

NDRF werd gewaarschuwd door een van haar eigen op Coromandel

Singhvi zei dat het voorstel geen extra bescherming, voorbehoud of enige beperking biedt om misbruik van de wet te voorkomen. “Het heeft een duidelijk signaal afgegeven over de koloniale mentaliteit van deze regering”, beweerde hij. “Een koloniale mentaliteit gekoppeld aan een signaal aan de natie dat we van plan zijn deze draconische bepaling te handhaven als een bedreiging voor u, als een bedreiging voor u, als een bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting, denken en handelen, wat de essentie is van democratie zelf', zei hij.

© The Indian Express (P) Ltd