Home Dutch De Pakistaanse Tehreek-e-Insaf-partijvoorzitter Parvez Elahi is opnieuw gearresteerd

De Pakistaanse Tehreek-e-Insaf-partijvoorzitter Parvez Elahi is opnieuw gearresteerd

0

De president van Imran Khan's Pakistaanse partij Tehreek-e-Insaf, Parvez Elahi, is vrijdag opnieuw gearresteerd enkele minuten nadat een gerechtelijke magistraat hier zijn vrijlating had bevolen in een verduisteringszaak.

Elahi, een naaste assistent van voormalig premier Khan, werd een dag eerder gearresteerd buiten zijn residentie in de provincie Punjab in de corruptiezaak van Rs 70 miljoen in verband met de verduistering van ontwikkelingsfondsen die waren toegewezen aan het Gujrat-district.

De voormalige eerste minister van de provincie Punjab werd opnieuw gearresteerd door ambtenaren van de Anti-Corruption Establishment (ACE) Punjab in een corruptiezaak tegen hem geregistreerd in Gujranwala, meldde Geo News.

Gerechtelijke magistraat Ghulam Murtaza Virk vaardigde Elahi's bevel tot vrijlating uit terwijl hij het vonnis aankondigde dat hij had gereserveerd op een pleidooi voor de PTI-leider’ s fysieke voorlopige hechtenis.

“Parvez Elahi moet worden vrijgelaten als hij in geen enkel ander geval wordt gezocht,” aldus het vonnis.

Murtaza had het vonnis gereserveerd na het horen van de zaak van de voormalige premier van Punjab, waar ACE Punjab de rechtbank verzocht om zijn 14-daagse fysieke voorarrest.

De advocaat van Elahi, advocaat Rana Intizar, liet de rechtbank weten dat alle documenten met betrekking tot de projecten beschikbaar waren.

Advertentie

“De anti-corruptiewaakhond introduceert zijn eigen wet volgens welke de rechter die de zaken behandelt, hun keuze zal zijn”, zei de raad, eraan toevoegend dat op 17 januari een betaling ter waarde van Rs 360 miljoen werd gedaan toen Naqvi de eerste minister was.

p>

Eerder op vrijdag beweerde de 77-jarige leider onschuld en zei dat hij een “supporter” van het Pakistaanse leger, waarin partijaanhangers worden opgeroepen sterk te blijven.

Voordat hij voor de rechtbank verscheen, zei Elahi tegen verslaggevers: “Ik ben onschuldig en een aanhanger van het Pakistaanse leger.” Terwijl hij met Geo News sprak, nam Elahi zonder iemand te noemen een grap over de voormalige partijleiders die hun beslissing aankondigden om afscheid te nemen van PTI-chef Imran Khan, en zei dat hij geen persconferentie zou houden.

Advertentie < p>Elahi herinnerde zich dat hij geen enkele politieke zaak tegen iemand aanvoerde en gaf de Punjab-hoofdminister Mohsin Naqvi de schuld van zijn huidige hachelijke situatie.
“Naqvi heeft mij onrecht aangedaan.”

Er zijn in Gujranwala twee rechtszaken aangespannen tegen de voormalige eerste minister van Punjab op beschuldiging van het ontvangen van smeergeld bij het toekennen van contracten, terwijl er in Lahore een zaak is aangespannen tegen Elahi.

Eerder heeft een speciale rechter van de anti-corruptie De rechtbank hier vaardigde arrestatiebevelen uit die niet op borgtocht vrijkomen voor Elahi en beval de autoriteiten hem uiterlijk 2 juni voor te leggen.

Er zijn twee arrestatiebevelen uitgevaardigd voor de PTI-leider. De eerste werd uitgegeven op 25 mei na de annulering van de borgtocht en de tweede op 26 mei.

In april spande de ACE Gujranwala een zaak aan tegen de PTI-president, daarbij verwijzend naar een rapport op basis van bronnen, waarin de voormalige premier van Punjab werd beschuldigd van het aannemen van steekpenningen van 2 miljard Rs voor het contract van een ontwikkelingsproject.

Advertentie

In een ander geval werd een FIR geregistreerd tegen Elahi wegens het aannemen van steekpenningen van Rs 120 miljoen van een internationale organisatie – een Turks bedrijf.

De anticorruptierechter verklaarde ook de medische verklaring van Elahi als nep die beweerde dat hij pijn op de borst had.

Advertentie

De arrestatie van de voormalige premier van Punjab komt te midden van de pogingen van het machtige establishment om Khan's PTI te doorbreken.

Momenteel hebben meer dan 100 PTI-leiders en voormalige wetgevers Khan' verlaten. ;s partij na de aanslagen van 9 mei op militaire installaties in het land.

Advertentie

Khan, 70, die meer dan 100 zaken onder ogen ziet variërend van corruptie tot terrorisme, zei dat hij sympathiseert met iedereen die gedwongen werd het land te verlaten feest.

Elahi, die een naaste medewerker was van de militaire dictator generaal Pervez Musharraf, werd in maart van dit jaar aangesteld als president van de Pakistaanse partij Tehreek-e-Insaf (PTI) nadat hij zijn voormalige partij – de Pakistan Muslim League-Quaid (PML-Q).

Op 9 mei braken gewelddadige protesten uit na de arrestatie van Khan, voorzitter van PTI, door paramilitaire Rangers in Islamabad. Zijn partijmedewerkers vernielden meer dan 20 militaire installaties en overheidsgebouwen, waaronder het Lahore Corps Commander House, de vliegbasis Mianwali en het ISI-gebouw in Faisalabad.

Het legerhoofdkwartier (GHQ) in Rawalpindi werd voor het eerst ook aangevallen door de menigte. Khan werd later op borgtocht vrijgelaten.

Het geweld lokte een krachtige reactie uit van de regering en het leger met geloften om actie te ondernemen tegen de daders, wat leidde tot een voortdurend optreden tegen de betrokkenen.

Wetshandhavingsinstanties hebben meer dan 10.000 arbeiders van Khan's Pakistaanse partij in heel Pakistan gearresteerd, waarvan 4.000 uit de provincie Punjab.

Lees ook

Imran Khan uit Pakistan dient aanklacht wegens smaad in tegen NAB

Imran Khan Arrestatie Hoogtepunten: Pakistan SC belt ex -Arrestatie premier onwettig, o…

Pakistan gaat brandstichters van 9 mei rechtmatig straffen, zoals de VS deden bij Capitol Hill Rio…

Eerste zending Russische ruwe olie die volgende maand aankomt in Pakistan

Khan, een cricketspeler die politicus werd, werd in april vorig jaar uit de macht gezet nadat hij een motie van wantrouwen in zijn leiderschap, waarvan hij beweerde dat het deel uitmaakte van een door de VS geleide samenzwering tegen hem vanwege zijn onafhankelijke buitenlandse beleidsbeslissingen over Rusland, China en Afghanistan.