BRICS utrikesministrar möter åtaganden för att bekämpa terrorism i alla former, inklusive finansieringsnätverk

0
43

BRICS utrikesministrar utfärdade i fredags ett starkt fördömande av terrorism i alla former och lovade att bekämpa alla medel för dess stöd, inklusive via finansiella nätverk och tillhandahållande av fristad.

BRICS  är “ engagerad i att bekämpa terrorism i alla dess former och manifestationer, inklusive terroristers gränsöverskridande rörelse, och nätverk för finansiering av terrorism och säkra tillflyktsorter,” sade ministrarna i ett gemensamt uttalande efter ett nyligen hållet möte i Sydafrikas huvudstad.

Möte för BRICS (Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika) utrikesministrar och internationella relationerhölls i Kapstaden den 1 juni. Det förväntas slutföra agendan för det 15:e BRICS-toppmötet som är planerat att hållas i augusti, i Sydafrika, som är ordförande i år.

Uttalandet också uttryckte ett starkt fördömande av terrorism: “De (ministrarna) erkände hotet från terrorism, extremism som främjar terrorism och radikalisering,” och att terrorism inte ska förknippas med “någon religion, nationalitet, civilisation eller etnisk grupp”.

I uttalandet noterades även Indiens pågående G20-ordförandeskap. “Ministrarna bekräftade på nytt vikten av G20 att fortsätta spela rollen som det främsta multilaterala forumet inom området för ekonomiskt samarbete som omfattar både utvecklade länder och utvecklingsländer där stora ekonomier gemensamt söker lösningar på globala utmaningar,” stod det.

“De noterade möjligheterna att bygga upp ett varaktigt momentum för förändring av Indien, Brasilien och Sydafrika som ordförande för G20 från 2023 till 2025 och uttryckte stöd för kontinuitet och samarbete i sina G20-ordförandeskap och önskar dem all framgång i sina ansträngningar,“ 8221; uttalandet tillagt.

Läs även

Odisha tågtragedi Liveuppdateringar: Restaureringsarbetet fortsätter in i…

SC kvarstår HC:s order och söker svar på våldtäktsoffrets “manglik”-status

Odisha tågtragedi: Skolan blir bårhus, identifiera döda en stor utmaning…

2 Indien-brottare, 1 toppdomare, 1 statlig tränare: 4 vittnen som bekräftar

I fredags, Sydafrika är värd för ett möte med Friends of BRICS, med 15 utrikesministrar från Afrika och den globala södern.