Bhopal onder een andere naam? Stadsgeschiedenis, Nawab's nalatenschap nieuwste vlampunten in BJP-Cong-strijd voor Madhya Pradesh

0
58

Terwijl de politieke arena in Madhya Pradesh opwarmt in de aanloop naar de parlementsverkiezingen en de BJP de anti-incumbency-knel voelt, heeft de partij de focus verlegd naar de naam van de hoofdstad Bhopal en de instellingen die dragen de naam van de voormalige Nawabs, wat kritiek kreeg van het Congres en historici.

Chef-minister Shivraj Singh Chouhan zei donderdag dat Bhopal niet alleen een stad van Nawabs was die een Afghaanse heerser door middel van bedrog had weggerukt, maar het land was van “Bhojpal”, opgericht door Raja Bhoj. De CM maakte de opmerking tijdens een Bhopal Gaurav Diwas-evenement waar hij ook een onderzoeksinstituut aankondigde dat zich zal richten op de geschiedenis van Bhopal.

“Deze Bhopal is gewoon geen stad van Nawabs, dit is de stad Bhojpal gesticht door Raja Bhoj … Ik wil om jongeren te vertellen dat Dost Mohammad Khan, die een Afghaan was, Rani Kamlapati bedroog en Bhopal weggriste. De zoon van de koningin vocht dapper. Toen ze zich realiseerde dat haar troepen zouden verliezen, nam ze jal samadhi in het meer en verdedigde ze haar eer. Vandaag groet ik Rani Kamlapati.”

Ook in Politieke Pulse | ‘BJP spaarde zelfs god niet’: parlementslid Cong ziet een meevaller in Mahakal-standbeeld instorten

De CM zei dat het een “kwestie van trots” dat het 'standbeeld van Raja Bhoj werd geïnstalleerd aan het Bovenmeer en vandaag de dag de identiteit van Bhopal is'. Hij voegde eraan toe: “De jongeren van tegenwoordig vergeten de geschiedenis, daarom hebben we de naam van het station van Habibganj veranderd in het treinstation van Rani Kamlapati. Vertel me of dit een goede zaak was of niet. Islamnagar werd Jagdishpur gemaakt.”

Tekstschrijver en schrijver Manoj Muntashir Shukla, die ook op het evenement sprak, noemde Hamidullah Khan, de laatste Nawab van de voormalige prinselijke staat Bhopal, een terrorist. “Het land waar ik op sta is het heilige land van Raja Bhoj, de pijn is nu dat dit zelfs vandaag nog Bhopal heet. Dezelfde naam die herinneringen oproept aan Dost Mohammad en Hamidullah. Dit is niet het land van plunderaars als Dost Mohammad en terrorist Hamidullah, dit is het land van Raja Bhoj, die een Shiv bhakt was. Vandaag is er in Bhopal de heerschappij van Shiv, als de naam van Bhopal nu niet wordt veranderd, wanneer dan? Zei Shukla.

Over de laatste Nawab gesproken, de CM zei op een apart evenement op dezelfde dag dat Bhopal niet onafhankelijk werd op 15 augustus 1947, omdat “de Nawab van Bhopal de fusie van de prinsdom Bhopal en toen was er een massale beweging om Bhopal te bevrijden”.

In Premium | Maak kennis met de spirituele leider die MP Congress helpt BJP te verslaan bij Hindutva-game

Kishan Suryavanshi, voorzitter van de Bhopal Municipal Corporation (BMC), zette vraagtekens bij de erfenis van Hamidullah Khan en stelde voor om alle instellingen die naar hem zijn vernoemd te hernoemen. “De geschiedenis van Hamidullah wordt besproken in de stad. Hij wilde dat Bhopal bij Pakistan zou horen. Moeten hogescholen en ziekenhuizen vernoemd worden naar zo'n man die zich verzette tegen de onafhankelijkheid van Bhopal en sprak over een deel van Pakistan? We zouden alle instellingen moeten veranderen die naar de Nawab zijn genoemd en we mogen ze naar A P J Abdul Kalam vernoemen.”

Advertentie

Dit is niet de eerste keer dat de BJP het debat over de geschiedenis van Bhopal onder de aandacht brengt. In 2011 probeerde de regering van Chouhan een voorstel in te dienen om Bhopal te hernoemen tot Bhojpal, naar Bhoj, een Parmar-koning die in de 11e eeuw regeerde over de Malwa-regio.

Het congres sloeg terug naar de CM vanwege zijn laatste opmerkingen en zei dat hij mensen probeerde af te leiden met de politiek van naamsverandering. “Deze naamsveranderingspolitiek is een afleiding. We zijn nummer één in werkloosheid, kinderhandel en aanvallen op de tribale gemeenschap, en nu is er corruptie in Mahakal Lok (corridor). Dit is een truc van de CM om mensen af ​​te leiden,” zei congreswoordvoerder Piyush Babele.

Must Read | Karnataka-effect: zorgen over interne onenigheid bij MP BJP-bijeenkomst, leiders vertelden sokken uit te trekken

Verwijzend naar de opmerkingen van Suryavanshi zei vice-president Bhupendra Gupta van het staatscongres: “Het welzijn van de mensen van Madhya Pradesh zal niet worden bereikt door de wederzijdse broederschap te schaden … Deze regering, die instellingen niet respecteert, wil hun bijdrage niet respecteren door de namen van plaatsen te veranderen . De kleinzielige politiek van het veranderen van de namen van de ziekenhuizen, die lakhs patiënten bedienden en gezondheidsvoordelen gaven aan lakhs patiënten, is verwerpelijk.”

Advertentie

De voormalige vice-kanselier van de Makhanlal Chaturvedi University, Deepak Tiwari, die auteur is twee boeken over de politieke geschiedenis van Madhya Pradesh, zei dat de BJP probeerde “polarisatie te creëren” door te proberen de “identiteit van Bhopal” te stelen.

Hij zei: “Sinds de BJP aan de macht kwam, hebben ze geprobeerd polarisatie tussen hindoes en moslims te creëren door systematisch te proberen de identiteit van Bhopal te stelen, wat te danken was aan de Nawab-heersers, en Raja Bhoj daarop aan te dringen. Er zijn verschillende historische opvattingen over de stad Bhopal, of deze nu echt door Raja Bhoj is gesticht of niet. Het is waar dat het gebied in centraal India werd geregeerd door Raja Bhoj … Keer op keer is bewezen dat de mensen van Bhopal niet erg blij zijn met dit soort gimmicks die de BJP uithaalt over de geschiedenis van Bhopal.”

Historicus Shahnawaj Khan van het Bhopal History Forum, die twee boeken over de geschiedenis van Madhya Pradesh heeft geschreven, vertelde The Indian Express dat “geschiedenis op de juiste manier moet worden gepresenteerd en niet vervormd”. Hij voegde eraan toe: 'Raja Bhoj was een goede koning, dat valt niet te ontkennen. Maar hij was een koning uit de Parmara-dynastie die tussen 1000 en 1050 n.Chr. Over de Dhar-regio regeerde. Maar Bhopal werd pas prominent na 1720 toen Dost Mohammad Khan de titel van Nawab claimde, het Fatehgarh-fort bouwde en er zijn hoofdstad van maakte. Wie regeerde Bhopal gedurende die 600 jaar? Hij werd gecrediteerd voor het bouwen van het grote meer bij Bhopal, maar regeerde nooit over dat gebied omdat Bhopal toen nog niet bestond.'

Over de BJP gericht op Hamidullah Khan zei Shahnawaj Khan: “Het is niet waar dat hij pleitte voor Bhopal om deel uit te maken van Pakistan. Hij werd gezien als een bekwame bestuurder die pleitte voor de onafhankelijkheid van India. Hij heeft veel overheidsinstellingen in Bhopal gemaakt die tot op de dag van vandaag worden gebruikt.”

Volgens de Raj Bhavan-website was Hamidullah Khan aanwezig bij de tweede rondetafelconferentie en “pleitte hij in zijn hoedanigheid voor de onafhankelijkheid van India”. als de kanselier van de Kamer van Prinsen. “Deze actie van hem werd geprezen door Gandhi ji”, staat er.

Advertentie

Hamidullah Khan werd gecrediteerd voor de afkondiging van de gemeentelijke corporatieverordening en nam “snelle stappen om het lijden van mensen tijdens zwaar weer te verlichten, schonk land voor de bouw van de prestigieuze Cricket Club of India (CCI) in Mumbai, schonk land voor de Jamia Millia Islamia in New Delhi, startte het Hamidia Inter College in Bhopal en introduceerde fietspolo in Bhopal”, staat op de website.

Lees ook

N Chandrababu Naidu ontmoet Shah te midden van gesprekken over TDP-interesse om terug te krijgen … ?resize=450,250″ />

Podiumfluisteringen van Rajasthan BJP: Enter Vasundhara Raje

'BJP wil niets zeggen en Brij Bhushan zal ook niet opgeven… Misschien is het idee…

Temidden van groeiende kloof, geen BJP-aanwezigheid op Gopinath Munde sterfdag ev… < De leiders van de senior district BJP zeiden dat het voorstel om de naam van de stad te veranderen hun poging was om "het glorieuze verleden van India nieuw leven in te blazen en de koloniale mentaliteit te doorbreken". BJP-woordvoerder Hitesh Bajpai zei: 'Het Congres is een partij die is opgebouwd door buitenlanders die over India heersen'. Daarom maakt het Congres zich niet druk om al deze dingen. Maar de BJP gelooft in het glorieuze verleden van India.”