Behåll uppviglingslagen med viktiga ändringar, rekommenderar lagkommissionen

0
42

I syfte att förhindra varje “påstått missbruk” av bestämmelsen har Indiens lagkommission föreslagit att lagen om uppvigling ska behållas med viktiga ändringar.

“Vem som helst genom ord, antingen talade eller skriftliga, eller genom tecken, eller genom synlig representation, eller på annat sätt, framkallar eller försöker bringa till hat eller förakt, eller upphetsar eller försöker väcka missnöje mot, den regering som är etablerad genom lag i Indien, med en tendens att uppvigla till våld eller orsaka allmän oordning. bestraffas med fängelse på livstid, till vilket böter kan läggas, eller med fängelse av endera beteckningen på en tid som kan sträcka sig till sju år, till vilken böter kan läggas, eller med böter”, föreslog kommissionen i sin 279:e rapport.

Kommissionen leds för närvarande av den tidigare chefsdomaren i Karnataka High Court Ritu Raj Awasthi. Rapporten angav att inrikesministeriet hänvisade frågan till kommissionen 2016.

De kvalificerande orden “tendens att uppmuntra till våld”, sade kommissionen, skulle snarare betyda “enbart benägenhet att uppmuntra till våld eller orsaka allmän oordning snarare än bevis på verkligt våld eller överhängande hot mot våld”.

För närvarande har paragraf 124A i den indiska strafflagen, som handlar om uppvigling, ett straff på livstidsstraff tillsammans med böter eller fängelse som kan sträcka sig upp till tre år tillsammans med böter. Kritiken mot bestämmelsen är att den ger ett stort och godtyckligt utrymme för domstolar när det gäller straff.

I juli förra året stoppade Högsta domstolen tillämpningen av lagen om uppvigling efter att regeringen sa att den kommer att ta en omprövning av den koloniala bestämmelsen. Tidigare chefsdomare i Indien N V Ramana uttryckte oro över missbruket av lagen. 1962, i Kedarnath Singh-domen, bekräftade högsta domstolen bestämmelsens konstitutionella giltighet och begränsade tillämpningen av lagen till dem som uppmuntrar till våld.

“Law Commission anser att Section l24A måste behållas i den indiska strafflagen, även om vissa ändringar, som föreslagits, kan införas i den genom att införliva rotio decisionndi av Kedar Nath Singh v. State of Bihar [AIR] 1962 SC 9551] för att åstadkomma större klarhet angående användningen av bestämmelsen. Vi rekommenderar vidare att bestraffningsschemat enligt nämnda paragraf ändras för att säkerställa att det ställs i paritet med de andra brotten enligt kapitel VI i IPC”, sade kommissionen.

Läs även

Coromandel Express-olycka Liveuppdateringar: Död vägtullarna stiger till 261 i Odis…

2 Indien brottare, 1 toppdomare, 1 statlig tränare: 4 vittnen som bekräftar

Tävling mot tiden för räddningsteamet vid Odisha tågolycka som vägtull…

Karnataka det senaste att ha fastnat på DBT bandwagonAdvertisement

“Dessutom, medveten om synpunkterna angående missbruket av avsnitt 124A , rekommenderar kommissionen att modellriktlinjer som begränsar detsamma utfärdas av centralregeringen. I detta sammanhang föreslås också alternativt att en bestämmelse som är analog med Section 196(3) of the Code of Criminal Procedure, 1973 (CrPC) kan införlivas som ett förbehåll till Section 154 of CrPC, vilket skulle ge erforderlig processuell säkerhet innan inlämnande av en FIR med avseende på ett brott enligt avsnitt l24A i IPC”, sade kommissionen.