Är det dåligt att hålla min bärbara dator ansluten hela tiden?

0
46
Jason Fitzpatrick/How-To Geek

Du vill att din bärbara dator är laddad och redo att användas, men du vet också att laddning sätter på slitage batterierna i bärbara datorer, smartphones och andra bärbara enheter. Så var lämnar det dig? Hur ska du lämna den bärbara datorn på laddaren, låta den gå sönder eller göra något helt annat?

Innehållsförteckning

Godkänn först att det inte finns någon perfekt lösning
Oroa dig inte för att överladda din bärbara dators batteri
Dra fördel av smarta laddningsfunktioner för bärbar dator
Ta bort batteriet för att undvika värme, om du kan
Urladdningscykler kan hjälpa till att “kalibrera” batteriet
Bör jag hålla min bärbara dator ansluten hela tiden?
< /p>

Acceptera först att det inte finns någon perfekt lösning

Innan vi gräver ner oss i den bärbara datorn. batterier, optimala laddningsstrategier och vad tillverkare av bärbara datorer har att säga om det, vi kommer att upprepa en känsla som vi ofta delar om smartphones batteritid.

Batterier är i slutändan förbrukningsvaror. Bara för att batteriet i din telefon eller bärbara dator kan hålla i flera år innan du behöver byta det ändrar inte det faktum att det aldrig var tänkt att hålla för evigt.

Den har ett begränsat antal laddningscykler—vanligtvis mellan 500 och 1 000—och från det ögonblick du börjar använda enheten förkortar du batteriets livslängd. I ett helt optimalt scenario skulle ditt bärbara batteri aldrig vara för varmt (höga temperaturer försämrar litiumjonbatterier), sällan laddat över 80 % eller urladdat under 20 %, och du skulle aldrig lämna det dött i din bärbara datorväska eller laddar i månader i taget.

Det är bra att göra saker för att förlänga batteriets livslängd—och vi har massor av tips för att förlänga batteritiden för din bärbara Windows-dator eller MacBook—vi uppmuntrar alla att bara använda sin bärbara dator som de vill.

Vidare har batteritekniken (och hårdvaran i den bärbara datorn som hanterar batteriet) förbättrats enormt under åren. Låt inte en dålig upplevelse med ett batteri för en bärbar dator för tio eller femton år sedan färga hur du använder din bärbara dator idag. Vi vet att de bärbara datorerna vi använde på 2000-talet hade fruktansvärd batteritid oavsett vad vi gjorde, men de bärbara datorerna idag är mycket mer förlåtande med en längre livslängd. Det finns en god chans att du byter ut din bärbara dator innan batteritillståndet är tillräckligt försämrat för att vara ett märkbart problem.

Men med vår uppmuntran att bara använda din bärbara dator och njuta av den ur vägen, låt oss titta på saker du inte behöver oroa dig för, saker du bör vara uppmärksam på och några enkla tips.< /p>

Oroa dig inte för att överladda din bärbara dators batteri

Det finns en ihärdig myt att du kan överladda en bärbar dators batteri och genom den överladdningen skada batteriet. Det finns många sätt att minska livslängden på ditt batteri (som att lämna din stackars bärbara dator för att steka i bilen en varm dag), men överladdning är inte ett av dem.

Även gamla bärbara datorer har inbyggt skydd mot överladdning och potentiella skador orsakade av att packa in för mycket energi i ett batteri som inte kan hålla allt. Du kan säkert skada en bärbar dator med en billig laddare som inte är specifik eller skadad, men att koppla in den med originalladdaren eller en högkvalitativ ersättning förvandlar inte ditt batteri till en litiumjonbrandbomb.

När din bärbara dators batteri når 100 % slutar den att ladda, och den kommer inte att återuppta laddningen förrän batterinivån sjunker under 100 % igen. Även om detta kan leda till att ett mönster av batteriet laddas ur något och sedan fylls på igen (vilket kan försämra batteriet med tiden), kommer det inte att överladda batteriet och skada det.

Utnyttja smarta laddningsfunktioner för bärbar dator

Många moderna bärbara datorer stöder smarta laddningsfunktioner som är utformade för att skydda den bärbara datorns batteri och förlänga dess livslängd.

MacBooks har en funktion som kallas Battery Health Management, som är mycket lik funktionen Optimerad laddning på iPhones. När den är aktiv kommer funktionen att lära sig dina dagliga användningsmönster och vänta med att ladda batteriet helt tills strax innan du brukar ta bort det från laddaren.

Det fungerar bra om du kopplar in din MacBook för att ladda varje kväll och sedan tar den ur laddaren för att gå till jobbet eller lektionen. Om du har ett mindre förutsägbart schema eller nästan aldrig tar bort MacBook från laddaren, är det mindre användbart.

Windows 11 bärbara datorer har en funktion som heter Smart Charging— en separat funktion från Windows Battery Saver-läge—som fungerar lite annorlunda. Istället för att försöka optimera laddningstiderna för att bara ladda din bärbara dators batteri till 100 % precis innan du behöver det, förhindrar Smart Charging din bärbara dators batteri från att laddas till 100 % för att förlänga batteriets livslängd över tid. Smart laddning implementeras på enhet för enhet av tillverkare av bärbara datorer, så sök på supportsidan och dokumenten för just din modell för instruktioner.

Dessutom har många tillverkare av bärbara datorer, som HP, Dell och ASUS, företagsspecifika batterihanteringsverktyg (varav en del fungerar med Smart Charging, av vilka några är före funktionen) som låter dig konfigurera liknande batterihanteringsregler med antingen Windows-programvara eller BIOS-inställningar. Genom att använda dessa inställningar kan du instruera din bärbara dator att inte ladda batteriet över 80 %, till exempel, oavsett hur länge det sitter på laddaren.

Ta bort batteriet för att undvika värme, om du kan

Om du har lagt märke till ett tema i våra kommentarer om batteritiden hittills finns det två tydliga hot mot batteriets livslängd: överdriven laddning och överdriven värme (som kan gå hand i hand).

Bärbara datorer med löstagbara batterier är allt mer sällsynta nuförtiden eftersom företag designar smalare och smalare bärbara datorer, men om du har en bärbar dator med ett löstagbart batteri är det värt att ta den från din bärbara dator när du använder den bärbara datorn som en stationär datorersättning. Sätt i batteriet när du faktiskt är ute och går på ett kafé eller möter en kund, men ta bort det hemma.

Om din bärbara dator inte har ett löstagbart batteri, du kan fortfarande göra ditt bästa för att hålla den sval genom att använda den och ladda den på ett bärbar stativ för att hjälpa till att avleda värme (och spara din nacke och rygg också).

Urladdningscykler kan hjälpa “Kalibrera” batteriet

Att ladda din bärbara dator genom en hel laddningscykel då och då kan hjälpa till att kalibrera batteriet på många bärbara datorer. Detta säkerställer att den bärbara datorn vet exakt hur mycket laddning den har kvar och kan visa dig en exakt uppskattning. Med andra ord, om ditt batteri inte är korrekt kalibrerat kan Windows tro att du har 20 % batteri kvar när det verkligen är 0 %, och din bärbara dator stängs av utan att ge dig mycket varning.

Genom att låta den bärbara datorns batteri (nästan) laddas ur helt och sedan laddas om, kan batterikretsen lära sig hur mycket ström den har kvar. Denna kalibreringsprocess kommer inte att förbättra batteriets livslängd eller få det att hålla mer energi—den kommer bara att säkerställa att datorn ger dig en korrekt uppskattning. Men detta är en anledning till att du inte skulle lämna din bärbara dator ansluten hela tiden. Att koppla ur den och använda den på batteri kan visa dig felaktiga uppskattningar av batteritiden och dö innan du förväntar dig det.

Bör jag hålla min bärbara dator ansluten till alla tiden?

Nu kanske du undrar exakt vad du ska göra med din bärbara dator: låt den vara ansluten, bara koppla in den för att ladda, eller någon noggrant balanserad blandning av de två med en öga på batteriprocent och sådant.

Tyvärr finns det inte mycket tydlig vägledning i frågan. Många bärbara datortillverkare tar helt enkelt inte upp ämnet med ett tydligt svar (eller alls). Apple brukade avråda från att lämna MacBook-datorer anslutna hela tiden, men deras batterirådgivningssida har inte längre det här rådet.

Om du gräver runt i HP’s hjälpfiler hittar du en Q&A om laddning av laptops batteri där de bekräftar exakt vad vi har pratat om här—att laddning av ditt batteri ökar slitage, det finns inget sätt att undvika det, och att hålla den delvis laddad förlänger batteriets livslängd avsevärt. Sammantaget är deras råd att ladda ditt batteri så lite som möjligt. Det är tekniskt korrekta råd men lite opraktiskt i den verkliga världen.

RELATERATÄr det dåligt att lämna en telefon ansluten hela tiden?

Du kommer att upptäcka att andra tillverkare antingen hoppar över att diskutera den obehagliga sanningen att batterilivslängden för bärbara datorer är begränsad eller kommer att ge liknande råd för bästa användning (men inte särskilt praktiska). Dell rekommenderar till exempel att du kopplar ur din bärbara dator när den är klar att laddas och bara laddar den när batteriet faller under 50%.

Vårt råd till dig, dämpat av realistiska förväntningar på vad folk faktiskt kommer att tolerera och gör under verkliga förhållanden, skulle vara att ladda din bärbara dator så lite som är praktiskt för hur du använder din bärbara dator.

Till exempel, om du bara använder din bärbara dator när du arbetar hemifrån (och annars använder din stationära dator) är det vettigt att ladda den bärbara datorn till cirka 70-80 % och sedan lämna den, helt stängd, av laddningen i ett slag lagringsläge som väntar på din nästa resa till kaféet.

Om du använder din bärbara dator från laddaren varje dag, är det vettigt att ladda den dagligen för att säkerställa att den är redo att användas nästa dag. Du kan alltid välja att ta bort den från laddaren efter den tid det tar att ladda helt eller använda en smart plug-rutin för att ladda den i X antal minuter innan du stänger av den för dagen. Men återigen, för att betona en poäng från början av artikeln: batterier för bärbara datorer är ljusår bättre än de var för ett decennium sedan, och du kommer förmodligen inte att få en enorm avkastning på din investering genom att mikrohantera ditt bärbara batteri.

Slutligen, om du sällan tar bort den bärbara datorn från laddaren eller använder den hemifrån, är det förmodligen inte värt att stressa om utarbetade laddningsrutiner och batterioptimeringsstrategier. Om du har en bärbar speldator som drar ner så mycket ström att du i stort sett måste ha den inkopplad för att kunna njuta av den, är det ingen mening med att stressa över batteriets hälsa under många år av spelande.

Din bärbara dator. kommer att fortsätta att fungera, ansluten, även om batteriets hälsa är absolut skräp. Vid det tillfället kommer det inte att vara annorlunda än en stationär dator som är ansluten till väggen för kontinuerlig ström och om det är så du har använt den i flera år, spelar det knappast någon roll om det är så du har använt den i flera år. batteriet är inte i optimal form.

The Best Laptops of 2023 Best Laptop Overall Dell XPS 13 Dell Bästa budgetbärbara datorn Acer Aspire 5 A515-45-R74Z Slim Laptop Köp på Amazon Bästa speldatorn Lenovo Legion 7i Köp på Lenovo Bästa bärbara dator för studenter HP Envy 13 Köp på Amazon Bästa 2-i-1 bärbara dator Lenovo – Yoga 9i 14 2.8K Touch 2-i-1 bärbar dator med penna Best Buy Bästa bärbara datorn för video- och fotoredigering Apple MacBook Pro (14,2-tum, M2 Pro) Köp på Amazon Bästa bärbara datorn för företag Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 10 Köp på Lenovo Bästa bärbara datorn för barn Acer Chromebook Spin 311 Convertible Laptop Köp på Amazon Bästa pekskärm laptop Surface Laptop 4 Handla Bästa MacBook MacBook Air (M2, 2022) Köp på Amazon Bästa Chromebook Acer Chromebook Spin 714 Köp på Amazon Bästa bärbara datorn för Linux Dell XPS 13 (med Ubuntu) Dell LÄS NÄSTA

  • › Så här kontrollerar du en Linux-dators batteri från kommandoraden
  • › Hur du håller ditt MacBook-batteri friskt och förlänger dess livslängd
  • › Hur du ökar batteritiden för din bärbara Windows-dator
  • › Så här sätter du på en Windows 11- eller Windows 10-dator
  • › Vad är smart laddning på Windows 10 och Windows 11?
  • › 4 sätt du skadar din bärbara dators batteri
  • › Är det dåligt att lämna en telefon ansluten hela tiden?
  • › Vad du bör (och inte bör) koppla ur eller stänga av när du åker på semester