Als Ajay Banga vandaag het hoofd van de Wereldbank overneemt, wat levert het India dan op?

0
55

Op 2 juni wordt Ajay Banga president van de Wereldbank. De beklimming van een persoon van Indiase afkomst tot de invloedrijke positie van de president van de Bank wordt waarschijnlijk gezien als een sleutelmoment voor de groeiende aanwezigheid van India op internationale fora.

Terwijl Banga is een Amerikaans staatsburger en de keuze van president Joe Biden voor de baan, hij had tot 2007 de Indiase nationaliteit en kreeg in 2016 de Padma Shri. Historisch gezien is het presidentschap van de Wereldbank altijd in handen geweest van de kandidaat van de VS.

Banga, tot nu toe vice-voorzitter bij General Atlantic, was in het verleden president en CEO van Mastercard. Hij is ook voorzitter van Exor en onafhankelijk bestuurder bij Temasek.

De uittredende president van de bank, David Malpass, was een kandidaat van Donald Trump en had naar verluidt het vertrouwen van de Biden White House, dat de Wereldbank wilde hervormen en haar reikwijdte wilde uitbreiden.

De timing

Banga's benoeming is opmerkelijk vanwege de timing. Hij neemt het roer over in een tijd waarin de armoede wereldwijd is verslechterd in de nasleep van de Covid-pandemie en de oorlog in Oekraïne. Voeg daarbij de zorgen van klimaatverandering en de wereldwijde impact ervan, vooral op opkomende economieën — een enorme zorg voor beleidsmakers.

“(Banga's benoeming bij de Wereldbank) is niet alleen belangrijk voor India, maar ook voor het Zuiden”, zei hij. zei een oude hoge beleidsmedewerker bij de Wereldbank die met The Indian Express sprak op voorwaarde van anonimiteit, eraan toevoegend: “Banga's opkomst moet worden gezien in de context van aanhoudende eisen om deze hulpinstellingen te hervormen en ze aan het denken te zetten.” een meer diverse reeks stemmen.”

Terwijl hij Banga nomineerde, verklaarde het Witte Huis: “In de loop van zijn carrière is Ajay een wereldleider geworden op het gebied van technologie, data, financiële diensten en innovatie voor inclusie. ”

Advertentie

President Biden verklaarde: “Hij heeft ook kritische ervaring met het mobiliseren van publiek-private middelen om de meest urgente uitdagingen van onze tijd aan te pakken, waaronder klimaatverandering. Ajay, opgegroeid in India, heeft een uniek perspectief op de kansen en uitdagingen waarmee ontwikkelingslanden worden geconfronteerd en hoe de Wereldbank haar ambitieuze agenda om armoede te verminderen en welvaart te vergroten, kan waarmaken.”

Banga's opkomst naar de top is voorafgegaan door vele Indiërs of mensen van Indiase afkomst die sleutelposities bekleedden binnen de Wereldbank. Bijvoorbeeld Anshula Kant, een product van de Delhi School of Economics en voormalig algemeen directeur van de State Bank of India, werkt al als algemeen directeur en financieel directeur van de Wereldbankgroep. Evenzo is Indermit Gill, een Indiase staatsburger die les heeft gegeven aan de Universiteit van Chicago en de Universiteit van Georgetown, de hoofdeconoom van de Wereldbank. Lakshmi Shyam-Sunder, een MBA van IIM Ahmedabad, is de Chief Risk Officer van de Wereldbankgroep sinds februari 2014. Bovendien is Parameswaran Iyer, een IAS-functionaris die behoort tot het UP-kader, momenteel werkzaam als Executive Directeur bij de Wereldbankgroep die Bangladesh, Bhutan, India en Sri Lanka vertegenwoordigt.

Minister van Financiën Janet Yellen ontmoet Ajay Banga, president van de Wereldbank. (AP)

India was een van de landen die waren uitgenodigd voor de Bretton Woods-bijeenkomst in 1944 die leidde tot de oprichting van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds. Dit was een tijd waarin India nog niet onafhankelijk was geworden. “Bovendien was het de ‘Keynes-Deshmukh-formule’ (vernoemd naar Lord Maynard Keynes uit het Verenigd Koninkrijk en CD Deshmukh uit India) die de impasse rond het stemrecht bij de Wereldbank oploste,” zegt KP Krishnan, een gepensioneerde IAS-officier die sleutelposities bekleedde als secretaris van de regering van de Unie en een lange geschiedenis heeft in het werken met de Wereldbank, zowel in het centrum als in de staat.

Advertentie

In de huidige stand van zaken tegenwoordig is de afhankelijkheid van India van de Wereldbank de afgelopen drie decennia drastisch afgenomen.

Vanuit het perspectief van India komt de benoeming van Banga op een moment dat de regering hoopt te profiteren van het demografische dividend van het land door investeringen in infrastructuur te stimuleren en investeringen in de particuliere sector te stimuleren in een poging de economie om te vormen tot een ontwikkelde economie. één in de komende 25 jaar.

Heeft India er baat bij?

De vraag die dan moet worden gesteld is: wat betekent het voor India om een ​​persoon van Indiase afkomst aan het roer te hebben van de Wereldbank? Er zijn twee manieren om dit te bekijken.

Op macroniveau staat de Wereldbank op het punt haar financiering massaal op te schalen. Hoewel het terugdringen van armoede en het bereiken van doelstellingen voor duurzame ontwikkeling deel zullen blijven uitmaken van de focus, wordt verwacht dat een groot deel van de verandering ook zal komen van de focus op de zogenaamde “grensoverschrijdende” uitdagingen — “waaronder klimaatverandering, pandemieën en kwetsbaarheid, conflicten en geweld, die allemaal van invloed zijn op het vermogen van de Groep om haar missie te verwezenlijken”.

Ajay Banga's benoeming tot president van de Wereldbank | Derek O'Brien schrijft: De juiste man voor de klus

Om de omvang van de uitdaging voor de Wereldbank te begrijpen, stelt een rapport uit maart 2023 over deze kwestie dat de Wereldbankgroep (een groep van vijf instellingen) “schat dat de totale gemiddelde jaarlijkse publieke en private uitgaven nodig zijn om de wereldwijde uitdagingen van klimaatverandering, conflicten en pandemieën zijn tussen 2023 en 2030 US $ 2,4 biljoen per jaar voor ontwikkelingslanden”. Dat de Wereldbank in 2022 70,8 miljard dollar heeft toegezegd aan partnerlanden – verdeeld in kredieten, leningen en subsidies – zet deze omvang in perspectief.

Advertentie

In het geval dat de bank haar activiteiten uitbreidt, kan India worden verwacht profiteren van toenemende financiële steun voor het creëren van infrastructuur, het terugdringen van armoede en het bestrijden van de gevolgen van klimaatverandering. Het is ook waar dat India en andere ontwikkelingslanden waarschijnlijk veel meer te maken zullen krijgen met de nadelige gevolgen van klimaatverandering dan de ontwikkelde landen.

India was de grootste lener en kreeg ongeveer 4 miljard dollar van de 33 miljard dollar die de Internationale Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (IBRD), de instelling binnen de Wereldbankgroep die het grootste deel van de hulp aan India verstrekt, in 2022 leende.

>Advertentie

'Een Amerikaanse, democratische, liberale agenda'

Krishnan, die Banga's klasgenoot was, laat echter een waarschuwing horen. Hij zegt dat hoewel Banga een “aardig mens” en India goed begrijpt, is hij een door de VS aangestelde. “Ik weet zeker dat Banga heel beleefd en aardig zal zijn en dat er geweldige foto-ops zullen zijn, maar we moeten realistisch zijn in onze verwachtingen”, zegt Krishnan. “Hij zal een Amerikaanse, democratische, liberale agenda leiden, die kan botsen met enkele van onze eigen ideeën over hervorming van instellingen en we zouden bereid moeten zijn om deze realiteit te omzeilen.”

Krishnans voorzichtigheid vindt weerklank bij andere hoge functionarissen die in het verleden met door de Wereldbank gefinancierde projecten hebben gewerkt.

Advertentie

DV Raidu uit Hyderabad, momenteel adviseur van de regering van Andhra Pradesh op het gebied van door de gemeenschap beheerde natuurlijke landbouw, is enthousiast over de bredere trend waarbij steeds meer Indiërs invloedrijke posities bekleden in multinationale bedrijven en hulpinstellingen, maar hij is er duidelijk van overtuigd dat India dat zou moeten doen. verwacht geen speciale behandeling. “Je moet begrijpen dat het eerste Amerikaanse staatsburgers zijn. Veel mensen hadden gelijkaardige ideeën over het feit dat Kamala Harris de functie van vice-president van de VS zou overnemen, maar zo werkt het niet', zei Raidu.

Een andere zeer invloedrijke Indiase beleidsmaker, met tientallen jaren ervaring in het werken met de Bank, was zelfs nog openhartiger, zij het op voorwaarde van anonimiteit: “Ten eerste zou het geen enkel verschil moeten maken, want Banga is tenslotte een Amerikaans staatsburger en zal uitkijken voor Amerikaanse belangen binnen de Bank…Eerlijk gezegd zou hij nauwlettend in de gaten worden gehouden om ervoor te zorgen dat hij geen gemakkelijke weggeefacties aan India verstrekt en zijn adviseurs zullen hem dit afraden.”

Krishnan zegt dat India zich moet blijven concentreren op het opbouwen van de capaciteit van de particuliere sector om te investeren en die route moet gebruiken om armoede te verminderen en zijn ontwikkelingsdoelen te bereiken. De opkomst van Banga, voegt hij eraan toe, moet worden bezien vanuit het perspectief van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024 en de bredere politieke benadering van de Democratische Partij. Hij wees er ook op dat India ervoor moet zorgen dat financiering voor nieuwe kwesties, zoals klimaatverandering, het oorspronkelijke mandaat van de Wereldbank voor armoedebestrijding niet ondermijnt.

“India moet ernaar blijven streven om andere ontwikkelingslanden bij andere kwesties te betrekken. om strategische partnerschappen te creëren, bijvoorbeeld met Afrikaanse landen over mijnbouw, of met China over milieu of met Oost-Aziatische landen over genderkwesties enz.', aldus Krishnan.

Lees ook

FCNR-obligaties waren &# 039;minst slechte' optie om dollars in te zamelen: Raghuram Rajan

Govt adviseert luchtvaartmaatschappijen reageren op abnormale stijging van vliegtarieven voor Odisha-vlie… -at-9.41.09-AM-3.jpeg?resize=450,250″ />

Union Budget 2023 inkomstenbelastingschijven: Nieuw belastingregime is standaard, korting incl…

< img src="https://images.indianexpress.com/2023/06/real-estate-1.jpg?resize=450,250" />

Huizenprijzen stijgen met gemiddeld 4,57% in heel India in FY23, toont RBI gegevens

Dat is de weg voorwaarts voor een land als India, dat nog steeds niet veel financiële middelen heeft — India heeft slechts ongeveer 3% stemrecht, terwijl de VS meer dan 15% heeft.