Home Dutch Zal de grenskwestie oplossen, onze banden met de Himalaya-hoogten nemen: PM ontmoet Prachanda

Zal de grenskwestie oplossen, onze banden met de Himalaya-hoogten nemen: PM ontmoet Prachanda

0

India en Nepal zullen er samen naar streven om hun bilaterale banden met “Himalaya-hoogten” aan te gaan en alle problemen op te lossen, inclusief grenskwesties, zei premier Narendra Modi donderdag na een ontmoeting met zijn Nepalese tegenhanger Pushpa Kamal Dahal. Prachanda'.

“We zullen blijven streven om onze relatie naar Himalaya-hoogten te brengen. En in deze geest zullen we alle problemen oplossen, of het nu grensgerelateerde of andere problemen zijn”, zei Modi in een verklaring in aanwezigheid van Prachanda na hun bilaterale gesprekken in Delhi.

De premier van Nepal, die een vierdaags bezoek brengt aan India, sprak ook over het oplossen van de “grenskwestie”.

Uitgelegd | Het persoonlijke en het politieke: uit Nepal, het lezen van Prachanda's bezoek aan India

“Premier Modiji en ik bespraken de grenskwestie. Ik heb er bij premier Narendra Modiji op aangedrongen om de grenskwestie op te lossen via het gevestigde bilaterale diplomatieke mechanisme”, zei Prachanda in zijn opmerkingen.

De twee partijen bespraken ook “bredere ontwikkelingen in de regio”, vertelde minister van Buitenlandse Zaken Vinay Kwatra aan de media. tijdens een briefing later toen hem werd gevraagd of er over China werd gesproken.

“Als het ging om discussies over de bredere ontwikkelingen in de regio, bespraken de twee premiers natuurlijk andere ontwikkelingen in de regio, welke uitdagingen deze vormen voor onze bilaterale samenwerking… en hoe India en Nepal precies zouden moeten samenwerken om die uitdagingen te verzachten”, zei hij. Zei.

Vooruitlopend op hun samenwerking in de energiesector, hebben de twee landen besloten dat India in de komende 10 jaar 10.000 megawatt stroom uit Nepal zal importeren in het kader van een nieuwe langetermijnovereenkomst voor energiehandel.

>Advertentie

In 2014 had Modi de relatie tussen India en Nepal beschreven als “HIT” of Highways, I-ways and Trans-ways. “Vandaag hebben we veel belangrijke beslissingen genomen om van ons partnerschap een superhit te maken”, zei Modi.

De twee partijen ondertekenden zeven overeenkomsten om de samenwerking op verschillende gebieden, waaronder handel en energie, te stimuleren.

De twee leiders hebben vrijwel geïntegreerde controleposten ingehuldigd in Rupaidiha in het district Bahraich in Uttar Pradesh en in Nepalgunj in Nepal. Ze lieten ook een goederentrein vertrekken van Bathnaha in Bihar naar de Nepal Custom Yard.

Advertentie

“Om de culturele en religieuze banden verder te versterken, hebben premier Prachanda en ik besloten dat projecten met betrekking tot het Ramayana-circuit moeten worden versneld”, zei Modi.

De twee landen ondertekenden het transitverdrag. In het kader hiervan zullen de twee partijen nieuwe spoorlijnen met Nepal en binnenwateren aanleggen, zei Modi. De twee partijen hebben ook besloten dat Nepalese spoorwegbeambten zullen worden opgeleid door Indian Railways.

De twee partijen ondertekenden zes andere MoU's/overeenkomsten met betrekking tot samenwerking in sectoren als aardolie, waterkracht, grensoverschrijdende digitale betalingen en andere .

Lees ook

Coromandel Express ongeval Live Updates: Dodental stijgt tot 233, meer dan 9…

Odisha treinongeluk: de oproepen stromen binnen in Chennai, Bengaluru

Karnataka het nieuwste om aan DBT-bandwagon vast te houden

Eisen voor seksuele gunsten, ten minste 10 gevallen van aanranding beschreven in …

Dit is Prachanda's eerste bilaterale bezoek aan het buitenland sinds zijn aantreden in december 2022 – zijn derde premierschap. Hij zal Indore en Ujjain bezoeken voordat hij zaterdag terugkeert naar Kathmandu.

© The Indian Express (P) Ltd