Waarom worden er in Manipur zoveel lichamen niet opgeëist? Zeven gezinnen hebben enkele antwoorden

0
58

Bijna een maand sinds er op 3 mei etnische botsingen uitbraken in Manipur, waarbij minstens 75 mensen om het leven kwamen, ontgaat de sluiting tientallen families omdat verschillende lichamen nog niet zijn opgeëist in mortuaria van ziekenhuizen – van families die veronderstellen dat hun verwanten zijn dood maar niet in staat geweest om naar ziekenhuizen in de door strijd verscheurde staat te reizen en te bevestigen, aan anderen die wachten op instructies van de “leiders” voordat ze de lichamen van hun dierbaren kunnen opeisen.

De Indian Express had eerder berichtdat alle 19 lichamen die door beveiligingspersoneel zijn binnengebracht sinds het begin van de schermutselingen niet zijn opgeëist in het mortuarium van het Jawaharlal Nehru Institute of Medical Sciences (JNIMS) in Imphal East en een onbepaald aantal in het Regional Institute of Medical Sciences in Imphal West. In het districtsziekenhuis in Churachandpur, een van de zwaarst getroffen districten, liggen alle 24 lichamen die naar het mortuarium zijn gebracht niet opgeëist.

Dallamthang, 50

De inwoner van Churachandpur was ambulancechauffeur voor een maatschappelijke organisatie en was op 3 mei naar Imphal gegaan om een ​​patiënt op te halen van het vliegveld. Terwijl hij op de terugweg was, was er al geweld uitgebroken in het grensgebied van de districten Churachandpur en Bishnupur.

Zijn vrouw Vungneiniang zei: “Toen ze Moirang (district Bishnupur) bereikten, werd de ambulance aangevallen en vluchtten ze naar het politiebureau. Op de avond van 4 mei belde hij en sprak met mij. Hij was er nog steeds. Op 5 mei kregen we een telefoontje van een vriend op het politiebureau die ons vertelde dat het bureau was aangevallen en dat hij er niet meer was.”

Ook in Premium | Toenemende protesten, uitbarstingen van geweld, late reactie van de politie – wat ging er mis in Manipur

Alle informatie die de familie tot nu toe heeft ontvangen, is afkomstig van derden. De familie zegt dat de ambulance een paar dagen later werd afgezet tot Kangvei, aan de grens van de twee districten, door een aantal Meitei Pangals (moslims), die een relatief vrije doorgang hebben tussen gebieden die door verschillende gemeenschappen worden gedomineerd. Ze vertelden de familie dat het lichaam van Dallamthang in het mortuarium van het Regional Institute of Medical Sciences in Imphal West ligt.

“Maar we kunnen dit op geen enkele manier bevestigen. We kunnen natuurlijk niet naar Imphal gaan om te zien – niemand van onze gemeenschap (van Kukis) kan daarheen gaan na alles wat er is gebeurd. We hebben ook niemand die voor ons kan gaan kijken”, zei Vungneiniang.

Imphal: Banden worden verbrand en bouwmaterialen worden midden op de weg opgestapeld door demonstranten tijdens een protest in Imphal, maandag 29 mei 2023. Gewapende Kuki-militanten lanceerden zondag gecoördineerde aanvallen in alle richtingen waarbij twee personen werden doden en 12 gewonden bij verschillende incidenten, aldus de politie. (PTI Photo)

Dallamnthang had die dag zijn portemonnee niet bij zich en zijn Aadhaar-kaart – zijn primaire identiteitsbewijs – ligt thuis.

Olivia Lhingneithiem, 23

Advertentie

Olivia, wiens familie uit het dorp Hkhopibung in het heuveldistrict Kangpokpi komt, woonde het afgelopen jaar in Imphal en werkte in een autowasstraat.

Haar moeder Kimkhohat zei dat toen ze haar dochter opbelde Op 5 mei werd het ontvangen door een onbekende vrouw, die naar verluidt “dreigend” sprak in de Manipuri-taal. Toen ze opnieuw probeerde te bellen, zei ze dat de telefoon was uitgeschakeld.

“Ongeveer een week later informeerden sommige Meitei-politieagenten enkele stamleiders in Churachandpur dat ze was overleden, en via hen kwamen we erachter. Er is ons verteld dat er iemand bij JNIMS is, die ook heeft gecontroleerd en zei dat haar lichaam daar is”, aldus Kimkhohat.

Advertentie

Ze zei dat ze ervan uitging dat haar dochter dood is en niet de hart om te blijven aandringen op meer informatie of duidelijkheid. “Ik heb het overgelaten aan de stamleiders en hopelijk krijgen we haar lichaam terug”, zei ze.

Florence Nengpichong Hanging, 26

Florence komt uit hetzelfde dorp als Olivia en woonde en werkte samen in Imphal.

“Omdat ze altijd samen waren en haar telefoon uit stond, gingen we ervan uit dat ze samen waren en in dezelfde situatie zaten,” zei haar vader Paotinthang.

Mis het niet | Uiting geven aan geweld in Manipur: niet de taak van de rechtbank

“Ze werkten allebei in een winkel van een Meitei. Sommige mensen die vroeger in de winkel werkten, namen contact op met de eigenaar en hij vertelde hen dat ze in het JNIMS-ziekenhuis waren. Ze vertelden ons dat de eigenaar naar het ziekenhuis ging en ontdekte dat Olivia en Florence dood waren. Maar we kunnen dit niet zelf gaan bevestigen of haar terug naar huis brengen”, zei hij.

Kamminlun Khongsai, 36

Kamminlun was een inwoner van Churachandpur, waar hij werkte als privéchauffeur. Op 3 mei nam hij deel aan de Tribal Solidarity Rally in zijn district, die later escaleerde tot geweld. Zijn familie zegt dat hij in de nasleep van de bijeenkomst door de politie is aangehouden en naar het politiebureau van Moirang is gebracht.

Advertentie

“Laat op de avond van 4 mei belde iemand ons vanaf het politiebureau en vroeg of we konden ga hem halen. Maar we zeiden dat dat onmogelijk was te midden van alle chaos. De volgende dag belde iemand die beweerde van het politiebureau te zijn, ons en zei dat hij er niet meer is. Maar we weten niet eens of die persoon echt van de politie was”, zei zijn moeder Phaljakim.

Imphal: Mensen proberen een brand te blussen die uitbrak tijdens confrontaties tussen gewapende groepen en veiligheidstroepen, in Manipur, zondag 28 mei 2023. (PTI Photo)

“We hebben gehoord dat het lichaam in Imphal ligt. We wachten af ​​of de situatie beter wordt, dan kunnen we zelf gaan kijken”, zei ze.

Jamkhogin Baite, 36

Advertentie

Jamkhogin, een voormalig luitenant in het Indiase leger die vorig jaar vrijwillig met pensioen ging, stierf in de nacht van 3 mei in Churachandpur. Zijn lichaam ligt sindsdien in het mortuarium van het Churachandpur District Hospital. Zijn familie zegt dat hij werd neergeschoten toen hij die avond naar een Meitei-plaats in de stad ging.

De volgende ochtend vond de familie zijn lichaam in het mortuarium. Ze zeggen dat ze door het Indigenous Tribal Leaders' Forum zijn opgedragen het lichaam niet van daar weg te halen.

Advertentie

“Ze hebben niemand toegestaan ​​de lichamen mee te nemen tot we onze eisen van de centrale overheid hebben ontvangen, en ik denk dat dat de juiste beslissing is”, zei zijn zus Helamboi Baite.

Khaijamang Haokip, 40< /strong>

Het lichaam van Khaijamang ligt sinds 5 mei in het mortuarium van het Churachandpur District Hospital. Zijn familie woonde in het dorp Nomjang in het district, en zijn zoon Seilen Ngam zegt dat toen het geweld uitbrak, zijn moeder en later verliet hij het dorp terwijl zijn vader achterbleef om hun gemeenschap te verdedigen.

Op 5 mei kregen ze informatie dat Khaijamang was neergeschoten. Terwijl zijn lichaam later die dag naar het mortuarium werd gebracht, ligt het daar sindsdien.

Seilen zegt dat hij niet helemaal begrijpt waarom het nog steeds in het mortuarium wordt bewaard. “Ik weet het niet zo goed, maar de leiders zeggen dat alle stammen samen begraven zullen worden. Persoonlijk wil ik hem zo snel mogelijk begraven, maar ik heb er geen controle over', zei hij.

Hij zei dat de familie in het begin elke dag het mortuarium zou bezoeken, maar daar nu niet meer heen gaat. .

Alex Jamgouhang Baite, 19

Alex, een eerstejaars student aan het Churachandpur College, en zijn neef Jamkhogin kwamen om bij het geweld op 3 mei. Zijn vader Rambo Vaiphe zei dat hoewel hij die middernacht hoorde over de dood, hij het lichaam van zijn zoon nog steeds niet heeft gezien. in het mortuarium van het Churachandpur District Hospital.

Rambo was op dat moment in Delhi — waar hij werkte als bewaker na zijn pensionering bij de BSF — en bereikte de stad pas op 13 mei, reizend door Guwahati en Aizawl. Tegen de tijd dat hij aankwam, was het lichaam ingepakt en mocht hij het niet zien, maar zijn vrouw en oudste zoon hadden het al eerder geïdentificeerd.

“We willen een aparte administratie en totdat we dat niet doen' Als je het niet snapt, halen we zijn lichaam niet weg. We zullen het lichaam niet meenemen totdat de stammen hebben gekregen wat ze willen, want hij stierf voor zijn gemeenschap', zei Rambo, eraan toevoegend dat hij niet van plan is terug te keren naar Delhi totdat de kwestie is opgelost en zijn zoon is begraven.

***

Er zijn ook families die geen idee hebben waar hun dierbaren zijn, hoewel ze het ergste vrezen. De familie van Atom Samarendra, 47, een medewerker van de centrale overheid in Imphal West, is naar hem op zoek sinds hij samen met zijn vriend Y Kirankumar op 6 mei vermist werd.

Beiden hadden rond 10.30 uur het huis van Samarendra verlaten. zit in zijn auto. Terwijl het laatste telefoontje van hem was om 16.24 uur, was de laatste locatie die de familie kon vinden door zijn telefoon te volgen om 16.35 uur in het dorp Saheibung, aan de voet van de heuvels langs de grens met het heuveldistrict Kangpokpi.

Lees ook | Nachtmerrie voor veiligheidstroepen in Manipur: wapens en munitie in handen van onverlaten

“We benaderden de veiligheidstroepen de volgende dag en enkele van onze familieleden voegden zich op 7 mei ook bij het zoekteam, maar konden de plek niet bereiken vanwege blokkades door Kuki-mensen”, zei zijn vader Meghajit Singh.

De familie zei dat ze een klacht over een vermiste persoon hebben ingediend, een gezamenlijk actiecomité hebben bijeengeroepen om hen te vinden en meerdere memoranda hebben ingediend bij de autoriteiten voor een massale zoekoperatie. Hun inspanningen omvatten ook het bezoeken van ziekenhuizen zoals JNIMS en RIMS, maar ze hebben daar ook geen informatie ontvangen.

Lees ook

Coromandel Express ongeval Live Updates: op Odisha ongevalslocatie, PM Mod…

2 Indiase worstelaars, 1 topscheidsrechter, 1 staatscoach: 4 getuigen die bevestigen

Race tegen de klok voor reddingsteam op de plaats van het treinongeluk in Odisha als tol…

Mogelijke signaleringsfout kan de treintragedie van Odisha hebben veroorzaakt

“We zullen niet stoppen voordat we ze hebben gevonden, maar tot op heden is het ons niet eens gelukt om toegang te krijgen tot hun laatste locatie,” zei hij.