Verder kijkend dan Shinde Sena, overweegt BJP MNS-booster voor NDA als Fadnavis, Raj Thackeray touch base

0
52

Als onderdeel van haar strategie om kleinere partijen in de schoot van haar NDA-alliantie in Maharashtra te krijgen voorafgaand aan de Lok Sabha en Assembly-verkiezingen in 2024, heeft de regerende BJP opnieuw haar zinnen gezet op de door Raj Thackeray geleide Maharashtra Navnirman Sena (MNS). ).

Officieel zijn de BJP-MNS-alliantiebesprekingen geheim gehouden, waarbij beide partijen voorzichtig zijn om het niet openbaar te maken tenzij ze hun pact afronden. Wat echter duidelijk is, is dat de leiding van de BJP-staat er alles aan doet om hekken te herstellen met Raj’s outfit.

Plaatsvervangend hoofdminister Devendra Fadnavis bezocht maandagavond Raj’s woning in Shivaji Park in Mumbai en had een een-op-een gesprek met hem gedurende meer dan een uur. Fadnavis bevestigde hun ontmoeting en zei: 'Er is enige tijd geleden besloten dat we elkaar zullen ontmoeten. Dus ik heb eindelijk Raj bezocht. Het was een apolitieke bijeenkomst.

Sommige BJP-insiders gaven echter aan dat ze de huidige politieke situatie bespraken.

Het is veelbetekenend dat Fadnavis Raj ontmoette kort nadat premier Narendra Modi een ontmoeting met de BJP CM's in Delhi.

Na het verkiezingsdebacle van de BJP in Karnataka heeft het opperbevel van de partij er bij haar staatseenheden op aangedrongen om zich op oorlogsbasis voor te bereiden op de Lok Sabha-verkiezingen van 2024. Om het draagvlak van de partij uit te breiden en haar stemmenbank te vergroten, heeft het de staatseenheden ook opgedragen om allianties met kleinere partijen te identificeren en te smeden, zodat ze hun ambitieuze doelen kunnen bereiken.

In Maharashtra is de belangrijkste bondgenoot van de BJP de door CM Eknath Shinde geleide Shiv Sena-factie, waarbij de twee partijen samen de Lok Sabha- en Assembly-peilingen van 2024 zullen bevechten.

Advertentie

De BJP-Shinde Sena coalitie staat in de peilingen van 2024 voor een formidabele uitdaging van de oppositie Maha Vikas Aghadi (MVA) alliantie, die bestaat uit de door Uddhav Thackeray geleide Shiv Sena (UBT), het Congres en de NCP.

Mis het niet | Te midden van de uitputtingsslag tussen Uddhav en Shinde krijgen de ontevredenheid van twee Senas-oogrivalen de overhand

Onder de kleinere partijen is de Republikeinse Partij van India (RPI) onder leiding van vakbondsminister Ramdas Athavale al een BJP-bondgenoot, terwijl de door Raju Shetti geleide Swabhimani Shetkari Sanghatana, een voormalige NDA-bondgenoot, heeft besloten om solo te gaan in de komende peilingen.< /p>

De BJP wil de MNS graag aan zijn kant krijgen, vooral voor de komende Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC) en de peilingen van de Assemblee, aangezien de outfit nog steeds enige steun heeft in bepaalde delen van Mumbai, Nashik en Pune. De MNS mag dan aanzienlijk zijn gekrompen en worstelt om haar prominentie in de staat terug te krijgen, maar de BJP ziet er nog steeds in op verschillende manieren een tegenwicht voor de Uddhav Sena.

Advertentie

Een senior BJP-functionaris zei, & #8220;MNS is geen politieke kracht in Maharashtra en helpt misschien niet bij het winnen van zetels. Maar als BJP het mogelijk maakt, kan MNS een alternatief platform worden voor de Uddhav Sena-leiders en -werkers, die daar ontevreden zijn of tickets worden geweigerd tijdens de peilingen van 2024.”

Het BJP-kamp is ook van mening dat Raj nog steeds een “charismatische leider” is en dat zijn bijeenkomsten vanwege zijn opmerkelijke oratorische vaardigheden enorme menigten trekken. De opiniepeilingsstrategen van de partij herinneren zich hoe Raj een opmerkelijke rol had gespeeld bij het opbouwen van een anti-NDA-sfeer door zijn openbare bijeenkomsten voorafgaand aan de peilingen van 2019, die vervolgens het congres en de NCP hadden “geprofiteerd”.

Raj had de MNS laten zweven nadat hij op 9 maart 2006 afscheid had genomen van de Shiv Sena. Bij de parlementsverkiezingen van 2009 won de MNS 13 van de 288 zetels van de staat. De partij is sindsdien echter aan het dalen en won slechts één zetel in de peilingen van 2019. Bij de BMC-verkiezingen van 2017 werden zes MNS-kandidaten gekozen als corporators, die later overliepen naar de Sena.

Lees ook | Nadda-peptalk spoort Shinde aan om op te treden, aangezien de BJP vreest dat Uddhav een voorsprong heeft in het perceptiespel.

De politiek van de MNS was aanvankelijk gericht op het thema 'zonen van de bodem', dat later verschoof naar de Hindutva-ideologie. De afgelopen jaren is er regelmatig geroezemoes geweest over een mogelijke samenwerking tussen BJP en MNS, waarbij beide partijen hun groeiende band aangaven, maar het kon niet worden afgerond.

Tijdens zijn openbare bijeenkomst in maart van dit jaar, gehouden ter gelegenheid van Gudi Padwa (Nieuwjaar Maharashtra) in Shivaji Park, viel Raj zijn vervreemde neef Uddhav Thackeray aan. Hij beschuldigde: 'Ik had er nog nooit over gesproken. Maar er was een goed georkestreerd complot om ervoor te zorgen dat ik uit Shiv Sena zou vertrekken', bewerend dat het was gedaan, zelfs na zijn poging om zijn steun voor Uddhav's verhoging als uitvoerend president van Sena uit te breiden in aanwezigheid van zijn oom en Uddhav's vader Bal Thackeray, de Sena-oprichter. Na het overlijden van Bal Thackeray in 2012 nam Uddhav het roer over als president van de Sena.

Advertentie

Raj heeft beschuldigd dat Uddhav verantwoordelijk was voor zijn vertrek uit de Sena en dat van verschillende andere senior Sena-leiders', inclusief minister van Unie Narayan Rane.

Door haar gewicht achter de afgescheiden door Shinde geleide Sena-factie te werpen, slaagde de BJP er in juni vorig jaar in om de door Uddhav geleide MVA-regering omver te werpen. Het onmiddellijke doel van de BJP is nu om de dominantie van de Uddhav Sena in de BMC te beëindigen. De saffraanpartij gelooft dat de MNS kan worden gebruikt om de Marathi-stembasis van de Uddhav Sena in verschillende BMC-wijken te deuken, wat ook zou kunnen worden herhaald in de peilingen van de Assemblee in verschillende gordels van Mumbai, Nashik en Pune.

Advertentie Lees ook | Win Lok Sabha-polls op basis van uw sterke punten, niet op de zwakheden van anderen: Nadda tegen feestgangers /p>

de vooruitzichten van de Shinde-Fadnavis-alliantie, die ook zouden kunnen worden gerepliceerd in de peilingen van Lok Sabha en Assembly. Per slot van rekening telt elke wijk of stoel voor BJP.

Advertentie

Een MNS-leider zei: “Wat er werkelijk is gebeurd tijdens de ontmoeting tussen Fadnavis en Raj kan niet worden onthuld. Maar elke partij zorgt voor zijn eigen groei. En voor een alliantie moeten beide partijen tot wederzijds aanvaardbare consensus komen.”

Lees ook

Wat de stille Modi Govt niet begrijpt: iedereen gelooft de worstelaars, e…

Elke 3 maanden onderzoekt de BJP de grondsituatie, beoordeelt zijn positie in al…

RSS-chef Mohan Bhagwat roept op tot eenheid: sommigen kwamen van buitenaf, nu van onszelf

Kunnen Cong en AAP vrienden zijn? Ajay Maken, Sandeep Dikshit leiden stemmen die…

Een NCP-leider volgde de BJP-MNS-vergelijkingen nauwkeurig en zei: “Het is tussen BJP en MNS, dus waarom zouden we reageren? Maar iedereen weet hoe Raj Thackeray kritisch was over het centrum na de nederlaag van de BJP in Karnataka en over het besluit van de RBI om het biljet van Rs 2.000 in te trekken.

© The Indian Express (P) Ltd