Vem är Franco Mulakkal, anklagad i ett kyrkligt våldtäktsfall?

0
65

Franco Mulakkal, den katolske prästen som friades förra året från anklagelserna om att ha våldtagit en nunna, har avgått som biskop av Jalandhar på torsdagen (1 juni).

Kommunikation från Apostolic Nunciature till Indien, som är Vatikanens mission i landet, sade Heliga stolen begärde avsked från Mulakkal inte som en disciplinär åtgärd som ålagts honom, utan som pro bono Ecclesiae, särskilt för stiftets bästa som behöver en ny biskop. Det skulle inte finnas några kanoniska begränsningar för hans ministerium, sade frisläppandet.

Efter beskedet från Vatikanen tackade Mulakkal i en video alla de som stått med honom under hans oroliga dagar. “Påven i torsdags accepterade mitt avskedsbrev, som jag hade skrivit efter att ha rådfrågat mina överordnade. Jag överlämnar till Gud alla de problem som jag hade lidit. Låt mina tårar hjälpa till för reformationen av kyrkan,'' sade han.

Mulakkals frikännande av en rättegångsdomstol i Kottayam, Kerala, utsätts för närvarande i anspråk i Kerala High Court. Det har inte skett någon utveckling i ärendet sedan april 2022.

Vilka var anklagelserna mot Franco Mulakkal?

I en FIR inlämnad vid Kuravilangads polisstation i juni 2018 anklagade en senior nunna tillhörande orden av Jesu Missionärer från den katolska kyrkan, Mulakkal, biskopen i Jalandhars stift i kyrkan, för att ha våldtagit henne och utsatt henne för onaturligt sex 13 gånger mellan 2014 och 2016 på missionsklostret i Kuravilangad i Kottayam.

I september 2018 inledde en grupp nunnor nära klaganden en hungerstrejk inför Kerala High Court lokaler i Kochi kräver arrestering av Mulakkal. Protesten var framgångsrik — Mulakkal fördes till Kochi från Jalandhar, förhördes i tre dagar av polisen och arresterades så småningom. Han släpptes mot borgen nästan en månad senare.

Best of Explained

Klicka här för mer

Biskopen förnekade anklagelserna, som han sa var “tillverkade” som vedergällning för åtgärder som han vidtagit mot anmälaren med anledning av ett klagomål som väckts av en kvinna. Mulakkal vädjade till High Court och Högsta domstolen om att upphäva anklagelserna mot honom, men rättegången inleddes i september 2020.

Annons

Mulakkal stod inför en mängd anklagelser, inklusive olaglig instängning, sexuella trakasserier genom missbruk av makt, onaturligt sex, våldtäkt och upprörande blygsamhet hos en kvinna.

Varför frikändes Mulakkal?

Domen kom i slutet av en 105 dagar lång rättegång i en sluten domstol, där totalt 83 vittnen fanns på listan, varav 39 avgav vittnesmål till förmån för åklagarmyndigheten. Försvaret paraderade nio vittnen. Vittnen inkluderade 4 biskopar, 11 präster, 25 nunnor, sju domare som gav hemliga vittnesmål och läkaren som genomförde det medicinska testet.

Läs också | Medan han frikände Franco Mulakkal, ställer rättegången offret inför rätta

Mulakkal friades efter att domstolen väckt “rimliga” tvivel angående klagandens uttalanden och handlingar. “När det inte är möjligt att skilja sanningen från lögnen, är den enda tillgängliga vägen att förkasta bevisen”, sa domstolen samtidigt som den avgjorde oskyldig.

Annons

Rätten också hänvisade till kyrkans interna politik och åklagarmyndighetens dröjsmål med att väcka ärendet i sin dom.

Varför är detta fall betydelsefullt?

Detta var första gången som en katolsk biskop greps och dömdes för våldtäkt och sexuella trakasserier i Indien. Fallet kom mitt i en global skandal i den katolska kyrkan, som har innefattat anklagelser om sexuella övergrepp från präster i flera länder runt om i världen. I augusti 2018 uttryckte påven Franciskus “skam och sorg” över dessa incidenter. Mulakkal befriades tillfälligt från officiella uppdrag vid Jalandhar-stiftet efter att ha åtalats.

Läs även

ExplainSpeaking: Varför Indien inte har något annat val än att växa snabbare än andra co…

Historia om Keralas IUML, gammal kongressallierad, parti med en lång tid…

Imtiaz Alis nya film 'Amar Singh Chamkila': Vem var den kontroversiella Pu…

Historien om Akhand Bharat-idén och i RSS:s fantasi

The < strong>rättegångsdomstol väckte debatt. “Det verkar som att domstolen antog ett hypertekniskt tillvägagångssätt och tillämpade en helt orealistisk standard samtidigt som den förkastade offrets vittnesmål. Domen uppskattade inte heller de begränsningar som en nunna lever under och maktdynamiken som är involverad i fallet”, skrev den feministiska rättsforskaren och kvinnorättsaktivisten Flavia Agnes i The Indian Express.