Vapenaffärer, mutor, korruption: ABC of Choudhries i centrum för Rolls Royce-fallet

0
50

När Sudhir “Bunny” Choudhrie låg i en säng på Columbia University Medical Center (CUMC) i New York, stod hans fru Anita i det ljudisolerade atriumet och tittade genom morgondimman under millenniets sista vinter en liten fläck i horisonten växer sig större för varje minut. Hon visste, minns Choudhrie i sin memoarbok, att helikoptern förde in dyrbar last: ett hjärta för sin man.

Choudhrie, som var icke-rökare och som var helt sjuk, överlevde transplantationen. Idag har CUMC-campuset en våning – Amrit Choudhrie Suite for Advanced Cardiac Care – uppkallad efter hans mor, en studentlounge uppkallad efter familjen Choudhrie och en professur, Sudhir Choudhrie Professorship of Cardiology, uppkallad efter den överlevande.

Förklarat | Vilka är Sudhir och Bhanu Choudhrie, far-son vapenhandlare bokade av CBI?

Men Choudhries berättelser om överlevnad går långt tillbaka i tiden – han föddes med en läckande klaff i hjärtat, nästan kvävdes ihjäl två gånger på grund av en allvarlig allergi mot fisk och skaldjur och jod, skadade permanent sitt högra öga vid 12 års ålder. hockeymatch, drabbades av försvagande migränanfall tills han var i 50-årsåldern och gav nästan upp synen på grund av en näthinnekomplikation i 40-årsåldern. Innan de goda amerikanska kirurgerna gav honom ett nytt hjärta, räddades hans syn av ett “mirakel” utfört av en rysk kirurg i Moskva.

Född 1949 förlorade Choudhrie sin far i en bilolycka när han var fyra och växte upp med sin äldre bror Rajiv i hans farfars palatsliknande hus som kom till Delhi från Punjab på 1920-talet och startade ett framgångsrikt catering- och fastighetsföretag. . Farföräldrarna älskade bröderna och, som Choudhrie minns i sin memoarbok, gav de en gång ett par tigerungar att klappa.

Snabbspolning framåt

Det tog ungefär ett halvt sekel för det pojke att framstå som en av de största internationella vapenhandlarna. 2006 ingick Choudhrie i en CBI-undersökning av försvarsministeriets kontrakt med det israeliska företaget Soltam om att uppgradera 130 mm fältkanoner och Barak-missilaffären.

Men som alltid överlevde han denna rädsla: 2011 gav CBI honom en “clean chit” i Soltam-affären på 208 crore Rs och Enforcement Directorate, som inledde en undersökning av de finansiella transaktionerna i affären, fann inte några bevis på överträdelse heller. CBI avslutade också fallet med Barak-missilaffären 2013.

Nästa år greps Choudhrie och hans äldre son Bhanu som en del av en utredning för Serious Fraud Office i London för att ha hjälpt det brittiska företaget Rolls Royce att betala mutor för att säkra kontrakt i Kina och Indonesien men målet mot dem lades sedan ner.

Annons År 2014 greps Bhanu Choudhrie och hans far som en del av en utredning för allvarlig bedrägeribyrå i London för att ha hjälpt Rolls-Royce att betala mutor för att säkra kontrakt. Ärendet mot dem lades därefter ner i brist på bevis. (Kred: C&C Alpha Group)

CBI kom dock ikapp honom igen denna veckanär byrån bokade honom och Bhanu, tillsammans med Rolls Royce och British Aerospace Systems, för påstådd korruption i upphandlingen av Advanced Jet Trainer (AJT) flygplan 2004. Enligt CBI konspirerade den anklagade med okända offentliga tjänstemän som missbrukade sina positioner att godkänna och anskaffa 24 Hawk 115 AJT-flygplan för 734,21 miljoner GBP — förutom att tillåta licenstillverkning av 42 flygplan av M/s Hindustan Aeronautics Limited (HAL) mot material som levererats för ett ytterligare belopp på 308,247 miljoner USD. Ytterligare 7,5 miljoner USD gick till tillverkningslicensavgifter, påstås i stället för mutor, provisioner och returer till mellanhänder.

Under 2006-07 beslagtogs viktiga dokument relaterade till affären från Rolls Royce India Pvts lokaler. Ltd under en razzia av inkomstskatteavdelningen. Men de anklagade personerna, enligt CBI, orsakade försvinnandet/borttagandet/förstörandet av dessa dokument för att undvika utredning.

Indienkapitlet

Choudhrie gjorde sin skolgång i St Columbus och tog senare examen i ekonomi. 1975 startade 26-åriga Choudhrie ett exportföretag i Delhi. Från catering och fastigheter skulle familjens affärsimperium snart spridas till export, flyg, IT-support, gästfrihet etc.

Annons

I sin biografi från 2017 From My Heart — A Tale of Life, Love and Destiny, påminde Choudhrie familjens närhet till Gandhis genom att citera Indira Gandhis kraftfulla personliga sekreterare RK Dhawan: “När relationerna växte mellan oss och familjen Choudhrie, ni lärde känna familjen Gandhi och vi blev alla nära vänner. Under Indira Gandhi’s svåra tid från 1977 till 1980, när hon inte längre var premiärminister, stod familjen Choudhrie bakom henne på alla möjliga sätt och erbjöd all hjälp du kunde, vilket gjorde att hon hade en väldigt mjuk plats för dig alla.”

Omslaget till Sudhir Choudhries biografi, från Mitt hjärta – En berättelse om liv, kärlek och öde. (Kredit: Amazon)

Choudhrie gifte sig 1976 och sonen Bhanu föddes 1978. I slutet av 1970-talet började Choudhrie göra affärer med ryska företag och började snart intressera sig för försvarsaffärer. Mellan 1993 och 2004 hade Choudhrie diplomatiskt skydd som Lettlands honorärgeneralkonsul till Indien.

Choudhrie var nära sin bror Rajiv som han förlorade 1998. Rajivs son Dhruv är en del av familjen Choudhrie affärer medan dottern Simran är gift med Bakul Nath, son till kongressledaren Kamal Nath.

2004 startade Choudhrie Stellar International Art Foundation (Panama) med Bhanu och yngre son Dhairya som lika förmånstagare. Stiftelsen äger över 600 verk av kända konstnärer, inklusive M F Husain, Paresh Maity, Anish Kapoor, Pablo Picasso, Pierre-Auguste Renoir och Andy Warhol.

Choudhries andra passion är att samla bilar. “Det är bara det att när jag fortfarande var väldigt ung bestod min samling av Dinky-bilar, till slut över hundra av dem. Den djupa kärleken till bilar bestod i mig – under senare år skulle jag bygga upp en fantastisk samling veteranmotorer, som jag nu har i Delhi, och som är en av de största passionerna i mitt vuxna liv”, skrev han i sin bok. biografi.

Annons

Bomår i London

2002 startade kusinerna Bhanu och Dhruv C&C Alpha Group i London. Sumant, son till Choudhries farbror B K Kapur som fungerade som ordförande i Hindustan Aeronautics Limited (HAL), var också en del av familjeföretaget.

2003 gifte Bhanu sig med Simrin, dotter till Amarjit Singh Bakshi, ägaren till Bakshi Group som är involverad i fordonsindustrin, infrastruktur, fastigheter, gästfrihet och försvarssektorer. Paret fick en son 2011. Bhanus yngre bror Dhairya är gift med Karina, en juvelerare.

Annons Under 2016 flaggade JPMorgan Chase 13 transaktioner på totalt 1,84 miljoner dollar som involverade Dhairya Choudhrie, hans äldre bror, dåvarande svägerska, Dhairyas fru Karina och Optima International Group SA (BVI) för misstänkt penningtvätt och misstänkt användning av flera konton. (Kredit: C&C Alpha Group)

2006, när Choudhrie’s namn fanns med i CBI-undersökningen av försvarsministeriets kontrakt med det israeliska företaget Soltam, flyttade han permanent bas från Delhi och familjen flyttade in i en herrgård i Londons Belgravia. Då hade Choudhries börjat stödja de liberala demokraterna i Storbritannien och har tjänat långt över 1,5 miljoner pund i donationer sedan dess.

Choudhrie har också länge varit beskyddare av Green Templeton College vid University of Oxford, där han innehar ett heders-Radcliffe-stipendium vid college och har stöttat det årliga GTC Emerging Markets Symposium sedan 2007.

Annons < p>2013 tilldelades Choudhrie Asian Business Lifetime Achievement Year Award av Theresa May, Storbritanniens dåvarande inrikesminister.

Choudhries äldre son Bhanu, utbildad vid Boston University, är tydligen passionerad för sin kondition. Hans far beskriver honom som “extremt hälsomedveten, vid ett tillfälle en delstatsmästare i sprint, hoppning och dressyr och spela polo” och en som tillbringar tid i gymmet och är “självdisciplinerad, dricker med måtta och begränsar sig till mycket enstaka cigarrer.”

2011 skapade Bhanus fru Simrin rubriker genom att medverka i den brittiska tv-serien The Secret Millionaire. Förklädd till en fattig, gravid kvinna bodde hon på ett gemenskapscenter för utsatta och socialt utestängda i Sheffield. En Guardian-rapport säger, “Efter en veckas volontärarbete avslöjade hon: hon var verkligen en miljardär som skulle skriva ut sexsiffriga checkar till dem hon ansåg värdiga.” Hon erkände att hon aldrig lagade middag åt sig själv och donerade 100 000 pund.

Hickan

Det otänkbara hände 2014 när Choudhrie och Bhanu greps som en del av en utredning för Serious Fraud Office i London för att ha hjälpt Rolls-Royce att betala mutor för att säkra kontrakt. Medan målet mot dem senare lades ner på grund av brist på bevis, uppfattades detta allmänt som ett bakslag för familjen.

2017 ansökte Simrin om skilsmässa och krävde ett engångsbelopp på 100 miljoner pund. Nästa år gick Bhanu till domstol för att hindra henne från att avslöja “kuddsnack” om hans roll i en Rolls-Royce korruptionsundersökning 2014. Han erkände att han avslöjat konfidentiell information till sin fru för moraliskt stöd och tröst men ville nu ha en order som styrde henne att avslöja vem hon delade informationen med.

Under 2019 fällde domstolen Bhanu och ansåg att kravet inte avslöjade några rimliga skäl för att fortsätta den begärda lättnaden och att det var ett missbruk av domstolens process. 2020 tilldelades Simrin 60 miljoner pund som underhållsbidrag.

Knappt en vecka efter förlikningsordern skapade Bhanu rubriker för ett förhållande med Tamara Ralph, medgrundaren av det brittiska modehuset Ralph & Russo. De fick en dotter 2021.

Spår av rikedom

Namn på familjemedlemmar i Choudhrie har dykt upp upprepade gånger i internationella undersökningar i misstänkta finansiella transaktioner. Som rapporterats av The Indian Express i utredningarna Panama Papers (2016) och FinCen Files (2020), var Bhanu styrelseledamot i två BVI-företag – Belinea Services Ltd och Anterna Ltd – som gjorde över 200 transaktioner värda minst 118 miljoner USD mellan 2009 och 2014. Dessa transaktioner flaggades av Bank of China, Bank of New York Mellon och JPMorgan Chase för misstänkt “penningtvätt/strukturering”.

Tidigare 2008, en rapport från ett riskhanteringsteam i Clariden Leu, sedan en privatbanksavdelning inom Credit Suisse, noterade att Choudhrie-familjens koncernenheter, inklusive Belinea Services Limited, fick över 100 miljoner USD på 18 konton från ryska vapenföretag, såsom Rosoboronexport och PJSC RAC MIG, under 2007-08.

Som rapporterats av The Indian Express i Pandora Papers (2021) undersökning kontrollerade Bhanu en cypriotisk enhet – Lifedream Trading Ltd – som bildades 2001 och ägdes genom Kimba Ventures Ltd (BVI).

Under 2016 flaggade JPMorgan Chase 13 transaktioner på totalt 1,84 miljoner dollar som involverade Bhanu, hans yngre bror Dhairya, Bhanus dåvarande fru Simrin, Dhairyas fru Karina och Optima International Group SA (BVI) för misstänkt penningtvätt och misstänkt användning av flera konton. Optima International bildades i juli 2007 i syfte att “äga investeringar i Schweiz” och Bhanu var den ultimata verkliga ägaren (UBO).

Läs även

Krav på sexuella tjänster, minst 10 fall av ofredande som beskrivs i …

Brij Bhushan erbjöd sig att köpa kosttillskott för mig om jag gav efter för sexuella framsteg…

NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg: 'Säkerhetsnr längre regional… wh…

Brij Bhushan skjuter upp Ayodhya Sant Sammelan, citerar polisutredning, SC …

Dagarna efter att Panama Papers-utredningen gick upp på läktarna i april 2016, beslutade den panamanska advokatbyrån Mossack Fonseca att lägga ner Optima International som klient och flaggade för företag till BVI:s Financial Investigation Agency för “brott/bedrägeri”, rapporterar att Bhanu och Choudhrie greps av Storbritanniens Serious Fraud Office i en utredning av mutanklagelser hos British Aerospace och Rolls-Royce.