Våld i Manipur: Amit Shah besöker Meitei och Kukis hjälpläger, garanterar tidig återkomst hem

0
47

Fackliga inrikesministern Amit Shah fortsatte sina ansträngningar för att nå ut till både Kukis och Meiteis på onsdagen – den tredje dagen av hans besök i Manipur – och besökte fackliga inrikesminister Amit Shah hjälpläger som inhyste båda grupperna och försäkrade allt stöd för att säkerställa att de återvänder tidigt och säkert hem.

Han träffade också ledare och medlemmar av Kuki-gemenskapen i Kangpokpi och Moreh, och försäkrade dem om säkerhet och tillgång till väsentliga föremål, inklusive helikoptertjänster för nödsituationer.

I hjälplägren lär sig många ha anklagat statsförvaltningen för att vara en stum åskådare medan de attackerades av medlemmar i det andra samhället. Shah försäkrade att rättvisa skulle skipas och all möjlig hjälp skulle ges till dem, sa källor.

1/8Manipur bevittnade en ökning av våld under de senaste dagarna. Konflikten eskalerade först efter en 'Tribal Solidarity March' mot Meitei-gemenskapens krav på ST-status, vilket resulterat i att minst 70 liv har förlorats sedan 3 maj. (Foto PTI) 2/8Mitt i det fortsatta våldet anlände unionens inrikesminister Amit Shah till Imphal för ett fyra dagar långt besök på måndagen. (Foto ANI)3/84/8På tisdagen fastställde central- och delstatsregeringen en ersättning på 10 lakh Rs för offer för etniska konflikter i Manipur. (Foto PTI)5/8En arméoperation ledde till gripande av 22 beväpnade skurkar som misstänks ha försökt bränna hus i Imphal. (Foto PTI)6/8I samband med situationen i Manipur sa försvarschefen general Anil Chauhan att den indiska militären har åtagit sig att upprätthålla fred och stabilitet i omedelbara och utvidgade grannskap. (Foto @HQ_IDS_India)7/8 Under tiden lämnade kongressdelegationen under ledning av Mallikarjun Kharge ett memorandum till president Droupadi Murmu uppmanar till omedelbara åtgärder för att kontrollera våldet och återställa freden i Manipur. (Foto PTI)8/8Källor i säkerhetsetablissemanget sa att många civila var beväpnade med vapen, mestadels “plundrade” ” från vapenförråd i Imphal, gjorde det svårt att stoppa våldet. (Foto PTI)

Några bad om att få bosätta sig på sina bostäder, som de var tvungna att fly på grund av våldet. Enligt källor försäkrade Shah dem att det skulle göras, men det kan ta tid. Han försäkrade också att regeringen skulle hjälpa till att återuppbygga hus som sattes i brand under våldet.

”Inrikesminister besökte också ett hjälpläger i Kangpokpi och träffade Kuki-gemenskapens medlemmar. Han sa att vi är angelägna om att återställa freden i Manipur så tidigt som möjligt och säkerställa att de återvänder till sina hem”, sade ett uttalande från inrikesministeriet (MHA).

Förklarat | Dussintals grupper, djupa fellinjer: Vad är historien om uppror i Manipur

“Vår beslutsamhet är fortfarande fokuserad på att leda Manipur tillbaka till spåret av fred och harmoni igen och att de tidigast återvänder till sina hem”, sa han under sitt besök i ett flyktingläger som husar Meiteis.

Shah är på ett fyra dagar långt besök i Manipur som har varit i ett tillstånd av kaos sedan den 3 maj efter att sammandrabbningar bröt ut mellan det dominerande Meitei-samhället och stamsamhället Kuki. Medan minst 80 personer rapporteras ha dött i våldet, har de två samhällena fortsatt att engagera sig i att bränna varandras hus.

Annons

“… Shah besökte Moreh och Kangpokpi och hade omfattande diskussioner med civilsamhällets organisationer. Han träffade delegationer från Hill Tribal Council, Kuki Students Organisation, Kuki Chiefs Association, Tamil Sangam, Gorkha Samaj och Manipuri Muslim Council i Moreh. Delegaterna uttryckte ett starkt stöd för regeringens initiativ för att återställa normaliteten i staten”, sade MHA:s uttalande.

Kangpokpi är ett Kuki-dominerat distrikt och staden Moreh ligger i Tengnoupal-distriktet som gränsar till Myanmar.

I Kangpokpi träffade Shah delegationer från civilsamhällets organisationer som Committee on Tribal Unity, Kuki Inpi Manipur, Kuki Students Organisation, Thadou Inpi och framstående personligheter och intellektuella. Shah försäkrade att tillgången på väsentliga föremål i bergsområden och helikoptertjänster för nödbehov i Churachandpur, Moreh och Kangpokpi skulle säkerställas, sade MHA.

Annons

Shah informerades också om säkerhetsläget av högre tjänstemän. “Fackets inrikesminister höll också ett säkerhetsgranskningsmöte med topptjänstemän i Imphal. Han uppmanade dem att vidta stränga och snabba åtgärder för att förhindra våld, mot beväpnade illgärare och återställa plundrade vapen för att tidigast återställa normaliteten”, står det i MHA:s uttalande.

Läs även

Krav på sexuella tjänster, minst 10 fall av ofredande i detalj i …< figur class="non_premium_icon"> Brij Bhushan erbjöd sig att köpa kosttillskott till mig om jag gav efter för sexuella framsteg…

NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg: 'Säkerhetsnr längre regional… wh…

Kongressen, BJP i ordkrig efter att Rahul Gandhi kallade Muslim League 'sek…

Shah åtföljdes av unionens inrikesminister Nityanand Rai, BJP:s nationella talesman Sambit Patra, unionens inrikesminister Ajay Kumar Bhalla, Assam Rifles DG Generallöjtnant Pradeep Chandran Nair, IB-direktör Tapan Kumar Deka, Manipur DGP P Doungel och andra tjänstemän.

© The Indian Express (P) Ltd.