UPSC Key- 1. juni 2023: Få kunnskap om Service Sector, Purana Qila, Convergence of Schemes og CITIIS 2.0

0
53

Viktige emner og deres relevans i UPSC CSE-eksamen for 1. juni 2023. Hvis du gikk glipp av 31. mai 2023 UPSC-nøkkelen fra Indian Express, kan du lese den her

FORSIDE

Tjenestesektoren skyter BNP-vekst til 6,1 % i Q4

Pensum:

Foreløpig eksamen: Økonomisk og sosial utvikling

Hovedeksamen: Generelle studier III: Indisk økonomi og spørsmål knyttet til planlegging, mobilisering, av ressurser, vekst, utvikling og sysselsetting.

Nøkkelpunkter å tenke på:

strong>

• Hva er den pågående historien- INDIAS bruttonasjonalprodukt (BNP) hadde en høyere enn ventet vekstrate på 6,1 prosent i januar-mars 2023, og presset i sin tur opp vekstanslaget for hele året 2022-23 til 7,2 prosent, ifølge data utgitt onsdag av det nasjonale statistikkkontoret (NSO). Dette er høyere enn NSOs forhåndsanslag på 7 prosent for 2022-23.

• Hva er Service Sector?

• Hva er eksempler på tjenestesektor?

• Hva er andre økonomiske sektorer?

• Hva sa National Statistical Office (NSO) om tjenestesektoren?

• «BNP-veksttallene for 2022-23 understreker motstandskraften til den indiske økonomien midt i globale utfordringer»-Undersøk

< strong>• Til din informasjon-Veksten i BNP i januar-mars reflekterte en bred styrking av vekstimpulsen på tvers av segmenter, spesielt landbruket og produksjonen i tjenestesektoren, og kapitaldannelsen ser ut til å øke i styrke på utgiftssiden . Et problemområde er fortsatt den vanskelige etterspørselen etter privat forbruk.

• Hva er Bruttonasjonalprodukt (BNP)?

• BNP-Hvordan beregnes det?

• Bruttonasjonalprodukt (BNP) og Bruttonasjonalprodukt (BNP)-Nøkkelforskjeller< /p>

• Hva er brutto verdiskapning (GVA)?

• Hvordan er BNP og GVA forskjellige?

• Hva viser BNP-dataene?

• Vet du-BNP-dataene avslører også at nettoeksporten, gjennom en sekvensiell økning i eksport og nedgang i import, faktisk bidro til å øke det overordnede veksttallet med så mye som rundt 1,4 prosentpoeng. “En nærmere titt tyder imidlertid på at høyere foreløpig BNP-vekst for FY23 enn andre forhåndsestimat først og fremst har vært drevet av høyere eksport og lavere import i Q4FY23. Som et resultat falt nettoeksporten fra Rs (-) 975,1 milliarder i Q3FY23 til Rs (-) 62,6 milliarder Q4 FY23. Dette bidro også til at BNP for Q4 FY23 kom inn på 6,1 %, mye høyere enn Ind-Ras forventning på 4,1 %.

• Hva viser GVA-dataene?

• 'Nominell ' BNP og 'Reelt' BNP-Hva er forskjellen?

• Hva er National Statistical Office (NSO)?

Annonse

• Hva er hovedfunksjonen til National Statistical Office (NSO)

• Hva er de åtte kjernesektorene i den indiske økonomien ?

• Hva er vekten/vekten til de forskjellige kjernesektorene i indeksen for industriell produksjon?

Andre viktige artikler som dekker samme emne:< /p>

📍Forklart: Lese BNP-vekstdata

📍Tjenestesektor: plass i økonomi, definisjon og eksempler

Annonse

Gyanvapi-rad: HC sier at hinduistiske kvinners bønn om tilbedelse kan opprettholdes

Pensum:

Foreløpig Eksamen: Aktuelle hendelser av nasjonal og internasjonal betydning og Indias historie

Hovedeksamen: Generelle studier II: Struktur, organisering og funksjon av utøvende og rettsvesen< /p>

Nøkkelpunkter å tenke på:

• Hva er den pågående historien-AVVISER En begjæring inngitt av Anjuman Intezamia Masjid-komiteen, Allahabad High Court (HC) opprettholdt onsdag en Varanasi distriktsrettskjennelse som hadde sagt at hinduistiske grupper ikke er sperret av loven om steder for tilbedelse (spesielle bestemmelser), 1991, og drakt som søkte retten til å tilbe inne i Gyanvapi-moskeen kunne opprettholdes. Fem hinduistiske kvinner hadde anlagt sak for å søke retten til å tilbe Maa Shringar Gauri på ytterveggen av moskekomplekset som ligger ved siden av Kashi Vishwanath-tempelet. Mens den hinduistiske siden sa at moskeen ble bygget på stedet for et tempel, hevdet den muslimske siden at moskeen ble bygget på Wakfs lokaler, og lov om tilbedelsessteder hindret å endre karakteren til moskeen.

• Vishwanath-tempelet-Gyanvapi-moskeen kontrovers – Hva er problemet så langt?

Annonse

• Hva er de historiske påstandene fra klageren med hensyn til Gyanvapi-moskeen?

• Hva er egentlig Allahabad High Retten (HC) onsdag sa?

• Hva er Places of Worship (Special Provisions) Act 1991?

• Til din informasjon-The Places of Worship (Special Provisions) Act, 1991, hindrer konvertering av den religiøse karakteren til et hvilket som helst sted for tilbedelse slik det eksisterte 15. august 1947. Moskeens side hadde hevdet at loven fra 1991 hindrer sivile søksmål som søker rett til tilbedelse i moskeens lokaler. Den hinduistiske siden hevdet at frem til 1993 var regelmessig tilbedelse av Maa Shringar Gauri tillatt på “baksiden av Gyanvapi”. Siden 1993, sa de, har distriktsadministrasjonen i Varanasi begrenset adgangen til bare én gang i året.

Annonse

• Under hvilke omstendigheter ble lov om steder for tilbedelse, 1991-loven vedtatt, og hvordan rettferdiggjorde myndighetene det ?

• Hvordan rettsvesenet har tolket lov om steder for tilbedelse, 1991?

• Loven om steder for tilbedelse, 1991 – Kjenn til nøkkelbestemmelsene

• Hva Seksjon 3 i lov om steder for tilbedelse, 1991 handler om?

Annonse

• Seksjon 4(1) og seksjon 4(2) i lov om steder for tilbedelse, 1991 – Kjenn til bestemmelsene

• Hva er Kashi Vishwanath Temple Act, 1983?

• The domstolen sitert § 4 (9) i Kashi Vishwanath Temple Act, 1983, definerer “tempel” – Hva er tempel?

• Er rett å tilbe en grunnleggende rettighet?

• Hva er meningen med frihet til tilbedelse?

• Rett til religionsfrihet fra artikkel 25 til 28-Kjenne til i detalj

• Er rettssaker den beste metoden for å løse tvister mellom trosbaserte fellesskap?

Andre viktige artikler som dekker samme emne:

📍Lov om steder for tilbedelse

📍 Rettskjennelse på stedet for Kashi Vishwanath Temple-Gyanvapi-moskeen i Varanasi: historie og kontekst< /p>

BYEN

Idoler, mynter, segl: Siste funn på Purana Qila utgravningssted

< strong>Pensum:

Foreløpig eksamen: History of India and Indian National Movement.

Hovedeksamen: Generelle studier I: Indisk kultur vil dekke de fremtredende aspektene ved kunstformer, litteratur og arkitektur fra gammel til moderne tid.

Nøkkelpunkter å tenke på:

• Hva er den pågående historien-Utgravninger ved Purana Qila, der den «sjette byen» i Delhi en gang lå, har så langt avslørt ni kulturelle nivåer og en kontinuerlig historie som strekker seg over 2500 år. Gjenstandene som er gjenfunnet – alt fra idoler av hinduistiske guder til over hundre mynter og nesten tre dusin segl blant andre – vil bli vist frem som et friluftsmuseum ved fortet.

• Hvorfor har Delhi vært i fokus av en rekke praktfulle imperier og mektige riker, noe som gjør den til en av verdens lengst tjente hovedsteder og en av de eldste bebodde byene?

• Hva er de syv byene i Delhi?

• Vet du-Purana Qila som fungerte som en interneringsleir for japanske sivile i Britisk India under andre verdenskrig og som en flyktningleir etter delingen – har vært vitne til flere utgravninger i det siste. Padma-belønnet professor BB Lal utførte utgravninger i 1955 og 1969-73, etterfulgt av utgravninger ledet av Dr Vasant Kumar Swarnkar fra ASI i 2013-14 og 2017-18.

• Hvorfor er det utgravninger ved Purana Qila viktig?

• Til din informasjon-I henhold til kulturdepartementet har det pågående utgravningsarbeidet, som ble igangsatt i januar, som mål å etablere “en fullstendig kronologi av stedet”, som har gitt gjenstander fra forskjellige historiske perioder: Pre-Mauryan, Mauryan, Sunga, Kushana , Gupta, Post Gupta, Rajput, Sultanate og Mughal. For tiden, etter å ha nådd en dybde på 5,50 meter, ifølge departementet, har strukturer fra tidlig Kushana-nivå blitt utsatt, og utgravningen forventes å gi ytterligere innsikt i den gamle byen Indraprastha. Departementet listet opp et steinbilde av Vaikuntha Vishnu, en terrakottaplakett av Gaja Laxmi, et steinbilde av Ganesha, sel og forseglinger, mynter, terrakottafigurer, perler av forskjellige steiner og en beinnål blant de bemerkelsesverdige gjenvinningene fra stedet.

• Den nåværende Purana Qila er skapelsen av hvem?

• Hva er Purana Qila også kjent som?

• Vet du- >I følge nettstedet District South East er Purana Qila et av de eldste fortene i Delhi. Den nåværende citadellet ved Purana Qila ble antatt å ha blitt bygget under Humayun og afghanske Sher Shah Suri. Utgravninger peker på spor fra det 3. århundre f.Kr., den pre-mauriske perioden. De to første rundene med utgravninger, i 1954–55 og 1969–72 av daværende ASI-direktør BB Lal, avdekket spor av PGW under haugen. På det tidspunktet hadde Lal begitt seg ut på et oppdrag for å grave ut forskjellige steder nevnt i Mahabharata-teksten og hadde funnet slike spor som et fellestrekk på alle disse stedene. Fortet var den indre citadellet i byen Din Panah under Humayuns styre, som renoverte det i 1533 og fullførte det fem år senere. Grunnleggeren av Suri-dynastiet, Sher Shah Suri, beseiret Humayun i 1540, og ga fortet navnet Shergarh; han la til flere strukturer til komplekset i løpet av sin fem år lange regjeringstid. Purana Qila og dens omgivelser blomstret som den “sjette byen Delhi”.

Andre viktige artikler som dekker samme emne:

📍 Nytt funn i Purana Qila skyver Delhi-historien tilbake i århundrer

GOVT & POLITIKK

Nikk til panel for å sette opp “største” kornlager i samvirkesektoren

Pensum:

Foreløpig eksamen: Økonomisk og sosial utvikling-bærekraftig utvikling, fattigdom, inkludering, demografi, sosiale sektorinitiativer osv.

Hovedeksamen:

• Generelle studier II: Regjeringspolitikk og intervensjoner for utvikling i ulike sektorer og problemstillinger som oppstår ved utforming og implementering av dem.

• Generelle studier III: Problemer med bufferlagre og matsikkerhet, matforedling og relaterte industrier i India

Nøkkelpunkter å tenke på:

• Hva er den pågående historien-Unionskabinettet godkjente onsdag å danne og bemyndige en interministeriell komité (IMC) til å lage “verdens største kornlagringsplan i den kooperative sektoren” ved å samle åtte pågående ordninger med tre departementer. Kabinettmøtet ble ledet av statsminister Narendra Modi. Informasjons- og kringkastingsminister Anurag Thakur orienterte mediene om statsrådsbeslutningen: «Vi vil starte verdens største kornlagringsordning i samarbeidssektoren med et utlegg på rundt 1 lakh crore Rs.»

• Hvilket åtte pågående ordninger av tre departementer skal samles?

• Hva er konvergens av ordninger?

• Hva er forskjellen mellom ordning og politikk?

• Men hvorfor konvergens av ordninger?

• Hvordan foregår lagringen av matkorn i India?

• Hvordan vil den samarbeidende sektoren forbedre kornlagringen i India?

• Hva er rollen til den interministerielle komiteen?

• Til din informasjon-Regjeringen sa i en uttalelse at en interdepartemental komité (IMC) vil bli dannet under formannskapet av samarbeidsministeren, med ministre for landbruk og bønders velferd, forbrukersaker, mat og offentlig distribusjon, matforedlingsindustri og sekretærer som medlemmer “å modifisere retningslinjer/implementeringsmetodologier for ordninger til de respektive departementer når og når behov oppstår”. Dette, heter det, vil bli gjort “innenfor de godkjente utgiftene og foreskrevne mål” for å lette “verdens største kornlagringsplan i den kooperative sektoren” ved å skape infrastruktur som godown for landbruk og allierte formål ved “utvalgt “levedyktig” primærlandbruk. Credit Societies (PACS)”. I henhold til uttalelsen vil en koordineringskomité på nasjonalt nivå bli dannet innen én uke etter regjeringens godkjenning.

• Fremhever fordelene med den “flerdelte” planen, hva sa regjeringen?

• Matkornproduksjon og total lagringskapasitet tilgjengelig hos Food Corporation of India (FCI), Central Warehousing Corporation (CWC) og Statlige byråer (både eid og innleid kapasitet) – Kjenne til i detalj

• Food Corporation of India (FCI) – Om, rolle, funksjoner

• Hva er utfordringene forbundet med matkorn lagring i India?

• Hva blir betydningen av den foreslåtte planen?

Andre viktige artikler som dekker det samme emnet:

📍Cabinet godkjenner konstitusjon og bemyndigelse av en interministeriell komité (IMC) for tilrettelegging av “Verdens største kornlagringsplan i samarbeidssektoren”

Ordning for sirkulær økonomi i Smart Cities får godkjenning

Pensum:

Forundersøkelse: < /strong>Økonomisk og sosial utvikling – bærekraftig utvikling, fattigdom, inkludering, demografi, sosiale sektorinitiativer osv.

Hovedeksamen: Generelle studier II: Regjeringspolitikk og intervensjoner for utvikling i ulike sektorer og problemstillinger som oppstår ved utforming og implementering av dem.

Nøkkelpunkter å tenke på:< /p>

• Hva er den pågående historien-Union Cabinet godkjente onsdag City Investments to Innovate, Integrate and Sustain (CITIIS) 2.0 for å fremme sirkulær økonomi i 18 smarte byer som skal velges ut gjennom en konkurranse. Den totale finansieringen for ordningen Rs 1760 crore vil komme fra lån fra French Development Agency (AFD) og Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), en tysk utviklingsbank; og et tilskudd på Rs 106 crore fra EU, sa regjeringen i en uttalelse.

• Hva er City Investments to Innovate, Integrate and Sustain (CITIIS) 2.0?

• French Development Agency (AFD) og Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) – Kjenn dem kort

• City Investments to Innovate, Integrate and Sustain (CITIIS) 2.0 – Kjenn dens funksjoner og komponenter

• Til din informasjon-“Programmet ser for seg å støtte konkurransedyktig utvalgte prosjekter som fremmer sirkulær økonomi med fokus på integrert avfallshåndtering på bynivå, klimaorienterte reformtiltak på statlig nivå, og institusjonell styrking og kunnskapsformidling på nasjonalt nivå,” heter det i uttalelsen. Den første iterasjonen av programmet, CITIIS, ble lansert i 2018 av departementet for bolig- og byanliggender (MoHUA), AFD, EU og NIUA med et samlet utlegg på 933 crore Rs. Tolv byer av de 100 smarte byene ble valgt ut til dette. CITIIS 2.0 vil inkludere økonomisk og teknisk støtte til 18 byer for å utvikle prosjekter om klimaresiliens, med fokus på integrert avfallshåndtering. I den andre komponenten vil alle stater og UT-er være berettiget til støtte for å sette opp klimasentre, opprette klimadataobservatorier på stats- og bynivå og kapasitetsbygging for kommunalt ansatte.

• Hva forstår du med begrepet 'sirkulær økonomi'?

• Vet du-En sirkulær økonomi innebærer markeder som gir insentiver til å gjenbruke produkter, i stedet for å skrote dem og deretter hente ut nye ressurser. I en slik økonomi blir alle former for avfall, som klær, skrapmetall og utdatert elektronikk, returnert til økonomien eller brukt mer effektivt, ifølge FNs konferanse om handel og utvikling (UNCTAD).

Andre viktige artikler som dekker det samme emnet:

📍Delhi Confidential: Vil Smart Cities Mission overholde sin 2024-frist?

REDAKTIONSSIDEN

Nå for programvaren

Pensum:

Forundersøkelse: Indisk politikk og styresett – grunnlov, politisk system, Panchayati Raj, offentlig politikk, rettighetsspørsmål osv.

Hovedeksamen: Generelle studier II: Parlamentets og statens lovgivere – struktur, virkemåte, forretningsførsel, fullmakter og amp; privilegier og problemer som oppstår på grunn av disse.

Nøkkelpunkter å tenke på:

• Hva er den pågående historien– Arvind P Datar skriver: Åpningen av den imponerende nye parlamentsbygningen er virkelig en historisk begivenhet og ment å markere grunnlaget for Indias strålende fremtid. Ved dypere introspeksjon spiller det egentlig liten rolle om presidenten ble invitert eller ikke, om statsministeren hadde rett i å åpne den nye bygningen eller om “Sengolen” var det rette symbolet for å adoptere eller betegne begynnelsen på en ny fase.

• “Av langt større bekymring er den stadige forverringen av parlamentets virkemåte og dets økende irrelevans”-Forseggjort

• Til din informasjon-Tiårsdata levert av PRS Legislative Research viser en oppsiktsvekkende reduksjon i gjennomsnittet av årlige sittedager. Fra et maksimum på 127 dager i løpet av 1952-1960 falt det til 77 dager for 1991-2000 og til 64 dager i 2011-20. Gjennomsnittet for de siste to årene er 58 dager. Den 15. Lok Sabha (2009-2014) skulle etter planen sitte i 606 dager, men det faktiske møtet var bare 357 dager med 51 prosent tapt tid på grunn av utsettelser. Den 16. Lok Sabha (2014-2019) hadde et planlagt møte på bare 337 dager over en femårsperiode og tapte 16 prosent av den tiden på grunn av utsettelser.

• Hvor mange ganger har nasjonen vært vitne til en skikkelig debatt om et viktig lovforslag eller en aktuell sak av nasjonal betydning?

• «Den store faren i dag er den overordnede skyggen som den utøvende makten har kommet for å kaste i styringen av landet» – Hvor langt er du enig?

• Vet du-Det er et elementært prinsipp i forfatningsretten at vesentlige funksjoner til parlamentet ikke kan delegeres. Men det er akkurat det som skjer på daglig basis. I 1923 kritiserte Lord Hewart bittert byråkratiets overdrevne rolle i å styre nasjonen i sin banebrytende bok, The New Despotism. Dette førte til dannelsen av Donoughmore-komiteen og den eventuelle veksten av administrativ lov og et system med kontroller og balanser. I 2023, et århundre senere, står India overfor det samme problemet med lite som er gjort for å gjenopprette parlamentets forrang som lovgivende organ.

• «Det regjerende partiet har også spilt en betydelig rolle i å nedgradere rollen til Stortinget»-Hvordan?

• «Den sunne praksisen med å henvise lovforslag til parlamentariske komiteer har falt kraftig i den siste tiden»-Kommentar

• «Et sunt parlament er grunnfjellet for rettsstaten»-Dekod sitatet

📍Parlamentet er i tilbakegang på grunn av fravær av dialog

FORKLART

Det personlige & det politiske: lesing av Nepals statsminister Prachandas besøk til India

Pensum:

Foreløpig eksamen: Aktuelle hendelser i nasjonal og internasjonal betydning.

Hovedeksamen: Generelle studier II: India og dets naboforhold.

Nøkkelpunkter å tenke på:

• Hva er den pågående historien Prime Minister Pushpa Kamal Dahal 'Prachanda' fra Nepal ankom New Delhi for et firedagers besøk onsdag. Dahal, som tiltrådte i desember 2022, vil møte statsminister Narendra Modi på torsdag for samtaler som vil fokusere på samarbeid innen energi, handel og tilkobling.

• Hvorfor er Nepal så viktig?

• Nepal under Pushpa Kamal Dahal «Prachanda»-Kunne kort

• India-Nepal bilaterale relasjoner og delt arv – Kjenn i detalj

• Hva er Indias retningslinjer for nabolag først?

• Indias retningslinjer for nabolag først og Nepal – Koble punktene

• «Mens Indias rolle i å mobilisere ekstern støtte, hovedsakelig fra EU og USA, til fordel for etableringen av den sekulære republikken i 2006, ble mye verdsatt, ble dets forsøk på «mikrostyring» i Nepal, som Dahal sa en gang, resulterte i et betydelig tap av goodwill”-Kommentar

Andre viktige artikler som dekker samme emne:

📍Nepals statsminister Prachanda vil fokusere på langsiktig krafthandel under India-besøk

VERDEN

Hva gjorde Venezias berømte blomstrende Canal Grande grønn?

Pensum:

Foreløpig undersøkelse: Generelle spørsmål om miljøøkologi, biologisk mangfold og klimaendringer – som ikke krever fagspesialisering.

Hovedeksamen: Generelle studier III: Bevaring, miljøforurensning og -forringelse, miljøkonsekvensvurdering.

Nøkkelpunkter å tenke på:

• Hva er den pågående historien--I flere dager har venetianere lurt på hva som fikk en del av byens berømte Canal Grande til å bli lysegrønn. Mandag hadde myndighetene et svar: Testprøver av vannet bekreftet at kanalens lyse nye fargetone var forårsaket av fluorescein, et kjemikalie som ofte brukes til å finne lekkasjer under undervannsbygging. Nå undersøker italienske tjenestemenn hvordan kjemikaliet kom inn i kanalen.

• Kartarbeid-Venezia

• Hva er fluorescein?

< p>• Hva brukes fluorescein til?

• Til din informasjon-Fluorescein kan ha lave nivåer av toksisitet; Det brukes imidlertid rutinemessig i noen medisinske øyeundersøkelser, ifølge US National Library of Medicine. Miljømyndighetene i Veneto sa at tester ikke hadde indikert noen nivåer av toksisitet i kanalen. Selv før tester bekreftet at fluorescein var i vannet, trodde tjenestemenn at kjemikaliet forårsaket den unormale fargen basert på lignende episoder tidligere, sa miljøbyrået. I 1968 gjorde den argentinske kunstneren Nicolás García Uriburu Grand Canal grønn ved å bruke fluorescein “for å bringe oppmerksomhet til forholdet mellom natur og sivilisasjon og for å fremme økologisk bevissthet som en kritisk del av kulturen,” ifølge Metropolitan Museum of Art i New York. Fargen bleknet etter omtrent et døgn, ifølge museet. Denne uken sa Venetos miljøbyrå at avhengig av hvor mye fluorescein som var i vannet, kan det ta noen dager til før kanalen går tilbake til sin normale farge når kjemikaliet løses opp.

Annet Viktige artikler som dekker samme emne:

📍Italia: Vannet i Venezias Grand Canal blir lysegrønt

ØKONOMI

Regjeringen gjenåpner vinduet for å søke om produksjonsplan for 76 k-cr-brikke

Pensum:

Foreløpig eksamen: Økonomisk og sosial utvikling-bærekraftig utvikling, fattigdom, inkludering, demografi, sosiale sektorinitiativer osv.

Hovedeksamen: Generelle studier III: Infrastruktur: Energi, havner, veier, Flyplasser, jernbaner osv.

Nøkkelpunkter å tenke på:

• Hva er den pågående historien-Senteret vil gjenåpne vinduet for å søke om sin produksjonsplan for halvledere på 76 000 crore Rs, ettersom de tre søknadene det hadde mottatt under det forrige vinduet i fjor har støtt på hindringer med å sette opp sine respektive fabrikker. Regjeringen åpnet det første vinduet for enheter å søke om ordningen i januar 2022 og stengte den på 45 dager. Det nye vinduet, som er satt til å åpne 1. juni, vil forbli til desember 2024.

• Hva er halvleder?

• Hva er den mest grunnleggende komponenten i en halvlederbrikke?

• Halvledere er grunnlaget for nesten alle moderne elektroniske gadgets. Hvor står India i halvlederindustrien?

• Regjeringen i India har tatt flere initiativer for å fremme elektronikkproduksjon – Kjenn de viktige ordningene

• Hva er de nåværende utfordringene med halvlederen industri i India?

• “Indias ambisjon om å produsere halvlederbrikker ser ut til å ha kjørt inn i en vegg” – Diskuter

• Vedanta-Foxconn sliter med å finne en teknisk partner – hva skjer?

• Hvorfor omstart er avgjørende for India

Vet du-India har identifisert elektronikkproduksjon som en nøkkelsektor for å øke veksten i de kommende årene ved å produsere varer ikke bare for hjemmemarkedet, men også for eksport til verden. Mens noen produksjonsordninger, som for smarttelefonproduksjon, har tatt fart i landet med Apple som leder, er hele prosessen i stor grad sentrert rundt å sette sammen ulike komponenter som er importert fra andre steder. Statsminister Narendra Modi har gjort brikkeproduksjon til en topp prioritet for Indias økonomiske strategi, da han ønsker å “innlede en ny æra innen elektronikkproduksjon” ved å lokke globale selskaper. Det er derfor klart at bygging av halvledere innenlands er avgjørende for regjeringens visjon om å utvikle en innenlandsk forsyningskjede for elektronikk og til slutt redusere importen fra utlandet, spesielt Kina – som til tross for sine egne utfordringer fortsatt er den største destinasjonen for slik produksjon. .

Andre viktige artikler som dekker samme emne:

📍Hvorfor Indias halvlederproduksjonsindustri ennå ikke tar fart

SEBI foreslår ytterligere avsløring for utenlandske porteføljeinvestorer med høy risiko

Pensum:

Foreløpig undersøkelse: Økonomisk og sosial utvikling-bærekraftig utvikling, fattigdom, inkludering, demografi, sosiale sektorinitiativer osv.

Hovedeksamen: Generelle studier III: Indisk økonomi og spørsmål knyttet til planlegging, mobilisering , av ressurser, vekst, utvikling og sysselsetting.

Nøkkelpunkter å tenke på:

• Hva er den pågående historien-Securities and Exchange Board of India (SEBI) ga onsdag ut et høringsdokument om rammeverk for å pålegge ytterligere avsløringer fra utenlandske porteføljeinvestorer (FPIer), spesielt de som enten har konsentrert enkelt gruppeeksponeringer eller betydelige samlede beholdninger i sin aksjeinvesteringsportefølje. Avisen sa at noen FPIer har blitt observert å konsentrere en betydelig del av aksjeporteføljen sin i ett enkelt selskap/selskapsgruppe. I noen tilfeller har disse konsentrerte beholdningene også vært tilnærmet statiske og opprettholdt i lang tid.

• Hva er formålet med høringsnotatet?

• Hva har SEBI foreslått?< /p>

• Hva er Press Note 3?

• Hvordan omgår FPI-er MPS-regelverket?

• Hvordan misbrukes FPI-ruten for å omgå PN3-forskrifter?

• Vil de foreslåtte normene gjelde for FPIer?

Andre viktige artikler som dekker samme emne:

📍Hvorfor har SEBI foreslått ytterligere avsløringsnormer for “høy- risiko' FPIer?

Les også

UPSC Essentials: Nettsvarspraksis – GS 1 (uke 1)

UPSC Essentials: Nettsvarspraksis — GS 2 (uke 1)

UPSC Essentials: Daily subject-wise quiz — International Relations (Uke 8)

UPSC Essentials: Daglig fagmessig quiz — Økonomi (uke 8)

For alle forespørsler og tilbakemeldinger, kontakt priya.shukla@indianexpress.com
 
Indian Express UPSC Hub er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår og holde deg oppdatert med de siste oppdateringene.

 

 

 

 

© IE Online Media Services Pvt Ltd