'Sophism of self-contradiction': de zus van de Noord-Koreaanse leider hekelt de VS voor kritiek op mislukte satellietlancering

0
58

De machtige zus van de Noord-Koreaanse Kim Jong-un beschuldigde de Verenigde Staten donderdag van “gangsterachtige” hypocrisie voor het bekritiseren van de mislukte lancering van een militaire spionagesatelliet van haar land en erop stond dat er spoedig een succesvolle lancering zal plaatsvinden.

Kim Yo Jong zei dat de inspanningen van Noord-Korea om verkenningscapaciteiten in de ruimte te verwerven een legitieme uitoefening van zijn soevereine recht waren en herhaalde de afwijzing door het land van resoluties van de VN-Veiligheidsraad die het verbieden om enige lancering met ballistische raketten uit te voeren. technologie.

Haar opmerkingen op de staatsmedia kwamen een dag nadat de raket met de satelliet het begaf. Volgens Noord-Korea verloor de raket stuwkracht na een fasescheiding en stortte neer in de wateren voor de westkust van het Koreaanse schiereiland.

Washington, Zuid-Korea en Japan hadden snel kritiek op de lancering. Adam Hodge, een woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, zei dat Washington de Noord-Koreaanse lancering krachtig veroordeelt omdat deze gebruikmaakte van verboden technologie voor ballistische raketten, de spanningen verhoogde en de veiligheid in de regio en daarbuiten dreigde te destabiliseren.

In haar verklaring , haalde Kim Yo Jong kort de opmerkingen van Hodge aan voordat hij zei dat de Verenigde Staten “een afgezaagd gebrabbel loslaat, ingegeven door hun roverszuchtige en abnormale denken.

“Als de Noord-Koreaanse satellietlancering in het bijzonder zou worden afgekeurd, zouden de VS en alle andere landen, die al duizenden satellieten hebben gelanceerd, moeten worden veroordeeld. Dit is niets anders dan drogredenen van zelf-tegenstrijdigheid,” zei ze, gebruikmakend van de initialen van de formele naam van Noord-Korea, de Democratische Volksrepubliek Korea.

Ze merkte op hoe de Verenigde Staten het noorden nauwlettend in de gaten houden via hun eigen verkenningssatellieten en andere luchtmachten, die de Amerikanen een “groep gangsters” wie zou het als “illegaal en bedreigend” had Noord-Korea geprobeerd een satelliet per ballon de ruimte in te sturen.

“De vergezochte logica dat alleen de DVK dit volgens de resolutie van de (VN-Veiligheidsraad) niet zou mogen doen’ die het gebruik van ballistische rakettechnologie verbiedt, ongeacht het doel ervan, hoewel andere landen dat wel doen, is duidelijk een gangsterachtige en foute manier om het recht van de DVK om de ruimte te gebruiken ernstig te schenden en het illegaal te onderdrukken, ; zei ze.

Advertentie

“Het is zeker dat de militaire verkenningssatelliet van de DVK in de nabije toekomst correct in een baan om de ruimte zal worden gebracht en zijn missie zal beginnen,” voegde ze eraan toe.

Deze foto, verstrekt door de Noord-Koreaanse regering, toont wat het zegt een lancering van de nieuw ontwikkelde Chollima-1-raket met aan boord de Malligyong-1-satelliet op de Sohae Satellite Launching Ground, 31 mei 2023. (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Onder verwijzing naar wat ze beschreef als vijandigheid van de VS jegens het noorden, herhaalde Kim dat Pyongyang niet van plan is om opnieuw deel te nemen aan de onderhandelingen met Washington, die sinds 2019 vastgelopen zijn vanwege meningsverschillen over de verlammende door de VS geleide sancties die zijn opgelegd voor de kernwapens en kernwapens van het noorden. raketprogramma.

De lancering van woensdag verlengde een provocerende run in Noord-Koreaanse militaire demonstraties, waaronder de testafvuren van ongeveer 100 raketten sinds begin 2022, wat de pogingen van Kim Jong-un onderstreepte om het dubbele vermogen te verwerven om nucleaire aanvallen uit te voeren op beide het vasteland van de VS en Zuid-Korea.

Advertentie

De mislukte lancering van woensdag veroorzaakte veiligheidskriebels in Zuid-Korea en Japan, waar bewoners in sommige gebieden kort na de lancering kort werden aangespoord om te schuilen. Het Zuid-Koreaanse leger heeft later een object geborgen waarvan wordt aangenomen dat het deel uitmaakt van de Noord-Koreaanse raket in wateren 200 kilometer ten westen van het zuidwestelijke eiland Eocheongdo en is van plan de technologie te analyseren.

De maritieme veiligheidscommissie van de Internationale Maritieme Organisatie heeft woensdag een zeldzame resolutie aangenomen waarin Noord-Korea wordt veroordeeld voor het uitvoeren van lanceringen zonder de juiste kennisgeving, die “de veiligheid van zeevarenden en de internationale scheepvaart ernstig in gevaar hebben gebracht”.

Een tv-scherm toont een bestandsafbeelding van de raketlancering van Noord-Korea tijdens een nieuwsbericht programma op het treinstation van Seoul in Seoul, Zuid-Korea, 31 mei 2023. (AP)

De Japanse kustwacht, die navigatiewaarschuwingen in de regio coördineert en verspreidt, werd pas maandag door Noord-Korea op de hoogte gebracht, hoewel dergelijke waarschuwingen niet minder dan vijf dagen van tevoren moeten worden gegeven. De IMO zei dat het “Noord-Korea dringend oproept om te stoppen met onwettige en onaangekondigde lanceringen van ballistische raketten over internationale scheepvaartroutes.” Een militaire spionagesatelliet is een van de vele hightech wapensystemen die Kim publiekelijk heeft beloofd te ontwikkelen om zijn nucleaire afschrikking te versterken ondanks Amerikaanse sancties en druk. Andere wapens die op zijn verlanglijstje staan, zijn een raket met meerdere kernkoppen, een nucleaire onderzeeër, een intercontinentale ballistische raket met vaste stuwstof en een hypersonische raket.

Terwijl Noord-Korea met eerdere tests met langeafstandsraketten en raketten heeft aangetoond dat het satellieten in de ruimte kan plaatsen, is het minder duidelijk of zijn technologie voldoende is gevorderd om zijn gestelde doel te bereiken om satellieten te gebruiken om Amerikaanse en Zuid-Koreaanse militaire activiteiten te volgen. in realtime.

De twee aardobservatiesatellieten die het in 2012 en 2016 in een baan om de aarde plaatste, hebben nooit beelden teruggestuurd naar Noord-Korea, zeggen buitenlandse experts. En analisten zeggen dat het nieuwe apparaat dat onlangs in de staatsmedia werd getoond, te klein en grof ontworpen leek om beelden met een hoge resolutie te verwerken en over te dragen.

Lees ook

Jordaanse kroonprins trouwt met Saoedische architect tijdens ceremonie vol sterren ?resize=450,250″ />

China bekritiseert Amerikaans plan voor handelsovereenkomst met Taiwan

Argentijnse meteoroloog wordt eerste vrouwelijke hoofd van VN-weerbureau

Top 5 verhalen uit de VS: Huis passeert schuldplafond, rechtbank Oklahoma…Advertentie

De VN-Veiligheidsraad legde Noord-Korea economische sancties op vanwege zijn eerdere lanceringen van satellieten en ballistische raketten, maar het heeft het Noorden niet gestraft voor zijn recente tests. De permanente leden van de raad, China en Rusland, hebben de door de VS geleide pogingen om de sancties tegen Pyongyang aan te scherpen voortdurend afgewezen, wat de kloof onderstreept die groter is geworden door de oorlog van Rusland tegen Oekraïne.