Ska lösa gränsfrågan, ta våra band till Himalayas höjder: PM möter Prachanda

0
51

Indien och Nepal kommer tillsammans sträva efter att ta sina bilaterala band till “Himalayahöjder” och lösa alla frågor, inklusive gränsfrågor, sa premiärminister Narendra Modi på torsdagen efter att ha träffat sin nepalesiska motsvarighet Pushpa Kamal Dahal ' Prachanda'.

“Vi kommer att fortsätta att sträva efter att ta vårt förhållande till Himalayas höjder. Och i denna anda kommer vi att lösa alla frågor, vare sig det är gränsrelaterade eller andra frågor”, sa Modi i ett uttalande i närvaro av Prachanda efter deras bilaterala samtal i Delhi.

Nepals premiärminister, som är på ett fyra dagar långt besök i Indien, nämnde också att lösa “gränsfrågan”.

Förklarade | Det personliga och det politiska: Från Nepal, läser Prachandas besök i Indien

“Premiärminister Modiji och jag diskuterade gränsfrågan. Jag uppmanade premiärminister Narendra Modiji att lösa gränsfrågan genom den etablerade bilaterala diplomatiska mekanismen”, sa Prachanda i sina kommentarer.

De två sidorna diskuterade också ”vidare utveckling i regionen”, sa utrikesminister Vinay Kwatra till mediapersoner vid en briefing senare när han fick frågan om Kina diskuterades.

“När det kom till diskussioner om den bredare utvecklingen i regionen diskuterade de två premiärministrarna naturligtvis annan utveckling i regionen, vilka utmaningar de ställer för vårt bilaterala samarbete … och hur exakt Indien och Nepal bör samarbeta för att mildra dessa utmaningar,” han sade.

De två länderna tog fram sitt samarbete inom kraftsektorn och beslutade att Indien kommer att importera 10 000 megawatt kraft från Nepal under de kommande 10 åren enligt ett nytt långsiktigt krafthandelsavtal.

Annons

2014 hade Modi beskrivit förhållandet mellan Indien och Nepal som “HIT” eller Highways, I-ways och Trans-ways. “Idag har vi tagit många viktiga beslut för att förvandla vårt partnerskap till en superhit,” sa Modi.

De två sidorna undertecknade sju avtal för att öka samarbetet inom flera områden, inklusive handel och energi.

De två ledarna invigde praktiskt taget integrerade kontrollposter vid Rupaidiha i Bahraich-distriktet i Uttar Pradesh och Nepalgunj i Nepal. De flaggade också av ett lasttåg från Bathnaha i Bihar till Nepal Custom Yard.

Annons

“För att ytterligare stärka kulturella och religiösa band beslutade premiärminister Prachanda och jag att projekt relaterade till Ramayana-kretsen skulle påskyndas”, sa Modi.

De två länderna undertecknade transitfördraget. Enligt dess mål kommer de två sidorna att bygga nya järnvägsrutter med Nepal såväl som inre vattenvägar, sa Modi. De två sidorna beslutade också att Nepals järnvägstjänstemän kommer att utbildas av Indian Railways.

De två sidorna undertecknade sex andra MoUs/avtal som hänför sig till samarbete inom sektorer som petroleum, vattenkraft, gränsöverskridande digitala betalningar och andra .

Läs även

Coromandel Express-olycka Liveuppdateringar: Dödssiffran stiger till 233, över 9…

Odisha tågolycka: samtal börjar strömma in i Chennai, Bengaluru

Karnataka det senaste att haka på DBT-tåget

Krav på sexuella tjänster, minst 10 fall av ofredande som beskrivs i …

Detta är Prachandas första bilaterala besök utomlands sedan han tillträdde kontoret i december 2022 – hans tredje premiärskap. Han ska besöka Indore och Ujjain innan han åker tillbaka till Katmandu på lördag.

© The Indian Express (P) Ltd