Russische Olympische wielermedaillewinnaars uitgesloten van races wegens gebrek aan neutraliteit tijdens de oorlog in Oekraïne

0
46

Twee Russische baanwielrenners die medailles wonnen op de Olympische Spelen in Tokio, mochten woensdag niet racen wegens het overtreden van regels die hun neutraliteit bewaakten tijdens de oorlog tegen Oekraïne.

Anastasiia Voinova en Mariya Novolodskaya mogen niet racen in International Cycling Union (UCI) evenementen vanaf donderdag, zei het bestuursorgaan in een document op zijn website. De wereldkampioenschappen worden gehouden in augustus in Glasgow, Schotland.

“Deze uitsluiting geldt zolang aangezien de 'ad hoc regels' met betrekking tot Rusland en Wit-Rusland van kracht blijven', zei de UCI in het document zonder de overtredingen in detail te beschrijven.

Een update van de regels die op 3 mei is gepubliceerd, wordt donderdag van kracht en specificeert “de striktste neutraliteit jegens de Russische Federatie en de Republiek Wit-Rusland op elk moment sinds het begin van de oorlog in Oekraïne is vereist” om deel te nemen aan UCI-evenementen.

De UCI kan de neutrale status weigeren aan renners of functionarissen “die zijn of zijn gecontracteerd door het Russische of Wit-Russische leger” of die steun hebben betuigd aan de oorlog in interviews of posts op sociale media. Deelnemen aan pro-oorlogsdemonstraties of het tonen van het “Z”-symbool dat wordt geassocieerd met de invasie van Oekraïne zou ook diskwalificatie moeten zijn.

Op de Olympische Spelen van 2021 pakte Voinova brons in de teamsprint voor dames op de track na het behalen van zilver in het evenement op de Spelen van Rio de Janeiro 2016. De 30-jarige racer is ook meervoudig wereldkampioen.

Novolodskaya won brons bij de vrouwenmadison in Tokio. Ze wordt 25 tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, die ze nu dreigt te missen.

Advertentie

Het Internationaal Olympisch Comité heeft bestuursorganen van de Olympische Spelen van Parijs gevraagd om te kijken naar de reïntegratie van Russische en Wit-Russische atleten en officials bij internationale evenementen — maar niet in teamsporten en alleen nadat ze zijn beoordeeld op neutrale status.

De UCI oordeelde ook dat Aleksei Obydennov, die deelnam aan de Paralympische Spelen van 2012 in Londen, niet in aanmerking kwam.

Lees ook

'Anti-seks' bedden in Games village< figuur class="non_premium_icon">

Dhyan Chand in Berlijn 1936: Kapiteinschapstest in nazi-Duitsland, Adolf Hitler …

Vinesh Phogat geschorst wegens verblijf & training weg van het Indiase team, appare…

Satish Kumar beantwoordt kracht met tempo, gaat naar kwartfinales Topsportnieuws nu

Klik hier voor meer informatie

Twee Russische wielrenners werden geschikt bevonden om te racen: Gleb Syritsa en Aleksei Medvedev.