Project Cheetah 'op de goede weg', binnenkort worden er nog 6 vrijgegeven in Kuno National Park

0
46

De komende weken zullen nog zes cheeta's in het wild worden vrijgelaten in Kuno National Park, zei Dr. Rajesh Gopal, hoofd van de Cheetah Steering Committee, donderdag.

Dr. Gopal, secretaris-generaal van het Global Tiger Forum en een veelgeprezen tijgerexpert, was belast met het leiden van de commissie na de dood van drie cheetawelpen in Kuno National Park.

Het comité, bestaande uit nationale en internationale experts en bedoeld om toezicht te houden op de uitvoering van Project Cheetah, had groen licht gegeven om de cheeta's in het wild vrij te laten nadat het de “afspraken, beheer en monitoring bevredigend had bevonden.

De cheeta's, waaronder een coalitie van twee mannetjes en een vrouwtje, een paar mannetjes en vrouwtjes en een eenzaam mannetje, bevinden zich momenteel in drie afzonderlijke jachtverblijven. Ze worden vrijgegeven vanaf de derde week van juni.

“We gingen rond hun verblijven en zagen zelfs twee cheeta's. Ze hadden een gevlekt hert gedood. We spraken met de lokale functionarissen in een lange interactie over de details met betrekking tot hun veiligheid. We voelden dat dit op de goede weg was. Geen alarm nodig,” Dat vertelde Gopal aan The Indian Express.

Hij verwierp de vrees met betrekking tot de beschikbaarheid van ruimte en sloot uit dat de bestaande cheeta's uit de KNP zouden worden verwijderd.

“Er is maar liefst 6.800 vierkante kilometer wildernis beschikbaar in en rond Kuno, inclusief het Madhav National Park en het bijbehorende gebied. KNP zelf heeft een oppervlakte van ongeveer 750 vierkante kilometer en een extra open stuk van 480 vierkante kilometer. Deze ruimte is voldoende voor 21 cheeta's, zoals vermeld in het oorspronkelijke actieplan voor de herintroductie van cheeta's,” Dr. Gopal zei.

Advertentie

Voor hun vrijlating zullen de experts van de commissie de KNP-autoriteiten helpen bij het uitvoeren van een fragmentatieanalyse van het landschap van het KNP-gebied met behulp van teledetectiegegevens en een geografisch informatiesysteem (GIS).

De commissieleden zijn van mening dat dit moet gebeuren. uitgevoerd om “de kwetsbare gebieden in de context van jachtluipaardbewegingen te achterhalen”.

“Er zijn negen veldpersoneel voor het bewaken van één jachtluipaard in het wild. De dieren krijgen een halsband en er wordt elke 24 uur één beeld vastgelegd. We zullen maandelijkse vergaderingen houden en indien nodig problemen bespreken,” Dr. Gopal zei.

Advertentie

De stuurgroep heeft de KNP-autoriteiten gevraagd om een ​​community stewardship-systeem te starten voordat er meer cheeta's worden vrijgelaten, waar de lokale bevolking kan worden opgeleid en betaald om samen met het afdelingspersoneel te patrouilleren.

“Gemeenschapsgroepen moeten worden gemaakt van dorpsclusters op basis van fragmentatieanalyse en er moet geld op hun rekening worden gestort,” Zei Dr. Gopal, benadrukkend dat dit systeem succesvol was met het tijgerproject

Lees ook

Coromandel Express ongeval Live updates: dodental stijgt naar 261 in Odis… 2 Indiase worstelaars, 1 topscheidsrechter, 1 staatscoach: 4 getuigen die bevestigen

Race tegen de klok voor reddingsteam op de plaats van het treinongeluk in Odisha als tol…

Karnataka de laatste die zich aansloot bij DBT-bandwagon

Tot nu toe zijn er zes doden gevallen (waaronder drie pasgeboren welpen) plaats binnen twee maanden, hoewel Dr. Gopal zei dat de “sterfgevallen als natuurlijk werden bevonden”. Hij zei dat de vierde welp in goede gezondheid verkeert en binnenkort uit de behandelingsfaciliteit kan worden verplaatst.

© The Indian Express (P) Ltd