Periodiska tabellkapitlet togs bort från klass 10 NCERT-lärobok i “rationaliseringsövning”.

0
49

“Det periodiska systemet är utan tvekan det viktigaste begreppet inom kemi, både i princip och i praktiken…. En medvetenhet om det periodiska systemet är avgörande för alla som vill reda ut världen och se hur den är uppbyggd av de grundläggande byggstenarna i kemin, de kemiska elementen.”

Kapitlet om ‘Klassificering i element och periodicitet i egenskaper’ i NCERT’s Class 11 Kemi lärobok börjar med dessa ord av den amerikanske kemisten Glenn T Seaborg. Ändå har ett helt kapitel, som introducerar eleverna till ämnet, tagits bort från NCERT’s Class 10 Science-lärobok som en del av rådets “rationalisering” träning. Klass 11-kapitlet om ämnet förblir dock en del av kursplanen.

Borttagningen från klass 10-läroböckerna gjordes av NCERT i juni 2022 och sa: “Med tanke på covid-19-pandemin är det absolut nödvändigt att minska innehållsbelastningen på eleverna.” Bland andra raderingar, som gjordes förra året, från läroboken i klass 10 Naturvetenskap inkluderar avsnitt om ‘Evolution’. De nya läroböckerna med raderingar och ändringar som gjordes förra året har nu kommit ut på marknaden.

‘Evolution’, inklusive den darwininska teorin om naturligt urval, förblir en del av skolans läroplan men som NCERT& #8217;s klass 12 biologi lärobok har ett helt kapitel om ämnet. Bland andra ämnen som har spetsats från naturvetenskapliga läroböcker inkluderar kapitel om fibrer och tyger i klasserna 6, 7 och 8.

Klass 6 kapitlet om ämnet hade en referens om Mahatma Gandhi i sammanhanget av charkha. “En annan handmanövrerad enhet för spinning är charkha. Användningen av charkha populariserades av Mahatma Gandhi som en del av självständighetsrörelsen. Han uppmuntrade människor att bära kläder gjorda av hemspunnet garn och undvika importerat tyg tillverkat i bruken i Storbritannien,” stod det.

Läs | NCERT-raderingar visar “icke-akademisk, partipolitisk agenda”: Historiker

En annan strykning som sticker ut är av kapitlet “Varför blir vi sjuka” från klass 9 vetenskap lärobok. Ironiskt nog introducerar kapitlet eleverna till virus och luftburna sjukdomar som Covid-19, med hänvisning till vilka rationaliseringsövningen genomfördes av NCERT.

“Sådana sjukdomsframkallande mikrober kan spridas genom luften. Detta sker genom de små dropparna som kastas ut av en infekterad person som nyser eller hostar. Någon som står i närheten kan andas in dessa droppar, och mikroberna får en chans att starta en ny infektion. Exempel på sådana sjukdomar som sprids genom luften är förkylning, coronavirussjukdom (Covid-19), lunginflammation och tuberkulos,” läs ett stycke i kapitlet som uppdaterades efter att pandemin bröt ut.

Annons Läs | Räcker det med NCERT-läroböcker för JEE Advanced-förberedelser? Professorn i IIT Delhi förklarar

Men hela kapitlet togs bort med hänvisning till behovet av att minska innehållsbelastningen på grund av störningar i lärandet orsakade av Covid-19. Förutom sina interna experter hade NCERT anlitat 25 externa experter, hämtade från fakulteten vid Delhi University, ICHR, olika Kendriya Vidyalayas och privata skolor för att genomföra rationaliseringen.

Läs även

Maharashtra Board SSC 10:e resultat 2023 Live: 151 elever fick 100 % poäng, r…

RBSE 10:e resultat 2023 Länk: Resultatlänk aktiv, kontrollera poängen på rajeduboa…

Maharashtra SSC 10:e resultat 2023 (Ut): Webbplatser för att kontrollera resultat på mahr…

Maharashtra SSC klass 10:e resultat 2023 deklarerade på mahresult.nic.in , 151…

De faktorer som NCERT citerar bakom raderingarna inkluderar innehåll som är “överlappande”, “inte relevant eller föråldrat i det aktuella sammanhanget”, “svårt”, “lätttillgängligt för barn och som kan läras genom självlärande eller kamratlärande”.