Olie koopt van Rusland op een nieuw hoogtepunt in mei met een aandeel van 42% in de ruwe importtaart van India

0
41

India's import van ruwe olie uit Rusland steeg in mei naar een nieuwe recordhoogte toen 's werelds op twee na grootste olieconsument bijna 2 miljoen vaten per dag (bpd) van de grondstof uit Rusland importeerde , waarmee Moskou's nieuwe positie als New Delhi's grootste oliebron wordt geconsolideerd, toonden gegevens die werden gedeeld door energievrachttracker Vortexa. De totale raffinagecapaciteit van India bedraagt ​​ongeveer 5 miljoen vaten per dag en het land is afhankelijk van import om aan meer dan 85 procent van zijn oliebehoefte te voldoen.

Met 1,96 miljoen vaten per dag was Russische ruwe olie goed voor bijna 42 procent van de totale olie-import van India gedurende de maand, waarmee het de cumulatieve importvolumes van ten minste de volgende vijf grote leveranciers overtrof, waaronder traditionele zwaargewichten zoals Irak en Saoedi-Arabië, volgens de Vortexa gegevens. De importvolumes uit Irak bedroegen 839.000 vaten per dag, goed voor 18 procent van de Indiase olie-import in mei. Met 560.000 vaten per dag vormde de invoer uit Saoedi-Arabië 12 procent van de invoer van ruwe olie in New Delhi. De aanvoer uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) bedroeg in mei 203.000 bpd, of 4 procent van de totale olie-import van India. India's importvolumes van Russische ruwe olie waren in mei 14,6 procent hoger dan in april en bijna 162 procent hoger vanaf mei 2022.

“India's invoer van Russische ruwe olie blijft nieuwe hoogtepunten testen… (Indiase) raffinaderijen hebben getest en hebben vertrouwen gekregen in de verwerking van Russische ruwe olie, en hun vraatzuchtige honger naar Russische ruwe olie zal waarschijnlijk net zo groeien als ze hebben ruimte om hun aankopen van ruwe olie terug te dringen', zegt Serena Huang, hoofd Azië-Pacific-analyse bij Vortexa.

Uitgelegd | Hoe India het Westen helpt om aan zijn energievraag te voldoen door Russische olie te importeren

India lijkt nu echter de grenzen van de Russische olie-import op de proef te stellen, menen experts. Huang had eerder gezegd dat de invoer van Russische olie uit India in mei een hoogtepunt zou kunnen bereiken door een combinatie van factoren, waaronder toegenomen concurrentie van Chinese raffinaderijen voor Ruslands vlaggenschip Oeral-ruwe olie., en inkoopverplichtingen van Indiase raffinaderijen voor zure soorten op basis van termijncontracten met hun traditionele leveranciers in West-Azië.

De Oeral was in mei goed voor 71,4 procent van de Russische olie-import van India. India's import van Oeral – een middelzure soort ruwe olie – lijkt de afgelopen maanden te zijn afgevlakt, wat aangeeft dat er een limiet is aan de capaciteit van India om meer van deze soort te importeren. West-Aziatische landen zijn van oudsher India's belangrijkste leveranciers van zure ruwe olie, en een aanzienlijk deel van deze leveringen vindt plaats op jaarbasis, met minimale afnameverplichtingen. Het grootste deel van de Russische olie wordt daarentegen op spotbasis gekocht door Indiase raffinaderijen. Dit betekent in wezen dat de mate waarin Oeral andere zure ruwe olie kan vervangen, wordt beperkt door de minimale afnameverplichtingen van Indiase raffinaderijen in het kader van termijnovereenkomsten. Ondertussen hebben Chinese raffinaderijen ook de aankopen van Oeral opgevoerd, wat heeft geleid tot meer concurrentie tussen New Delhi en Beijing.

Theoretisch kunnen Indiase raffinaderijen de aankoop van Russische olie verder opdrijven door de invoer van zoetere ruwe olie te verhogen. Het aandeel van zoetere of laagzwavelige ruwe olie heeft de afgelopen maanden zelfs een toename gezien in de Russische olie-import van India. Een verdere substantiële verhoging kan echter gepaard gaan met uitdagingen en complexiteiten met betrekking tot betalingen en westerse sancties. Dit komt omdat zoete ruwe olie over het algemeen duurder is dan zure ruwe olie en het prijsplafond van $ 60 in het Westen zou kunnen overschrijden. Urals, aan de andere kant, wordt sinds december grotendeels onder de prijslimiet verhandeld. Hoewel Indiase raffinaderijen zoete ruwe olie uit Rusland importeren, zijn de volumes tot nu toe niet groot genoeg om grote problemen met betalingen of sancties te veroorzaken.

Mis het niet | Brandstoffen uit Russische olie krijgen via India via een achterdeur toegang tot Europa

De Europese Unie verbood in december de invoer van Russische ruwe olie over zee en legde samen met haar belangrijkste westerse bondgenoten een prijsplafond op van $ 60 per vat voor andere kopers van Russische olie. Hoewel India het prijsplafond niet heeft ondertekend en het ook niet heeft geaccepteerd, zou het nog steeds worden getroffen als er wijdverbreide schendingen zijn van zijn aankopen van Russische olie. Dit komt doordat het prijsplafond westerse verladers en verzekeraars verbiedt betrokken te raken bij de handel in Russische olie als deze voor meer dan $60 per vat wordt verhandeld.

Lees ook

FCNR-obligaties waren 'minst slechte' optie om dollars in te zamelen: Raghuram Rajan

Union Budget 2023 inkomstenbelastingschijven: Nieuw belastingregime is standaard, korting incl…

RBI stelt strengere PSO-normen voor om de veiligheid van digitale betalingen te versterken

RBI haalt biljetten van Rs 2.000 uit de circulatie, vraagt ​​iedereen om te ruilen of…Advertentie

Indiase raffinaderijen begonnen kort daarna Russische olie op te pikken de oorlog in Oekraïne brak vorig jaar februari uit, toen Moskou kortingen begon aan te bieden. Van minder dan 1 procent vóór de oorlog in Oekraïne, is het aandeel van Russische ruwe olie in de olie-importmand van India nu gestegen tot meer dan 40 procent. De aanhoudende stijging van de olie-import van India uit Rusland heeft Moskou in de club van India's top-vijf handelspartners gekatapulteerd.