NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg: 'Veiligheid niet langer regionaal… wat er in Azië gebeurt, is belangrijk voor Europa'

0
64

NAVO-secretaris-generaal JENS STOLTENBERG heeft gezegd dat China de oorlog in Oekraïne op de voet volgt, omdat dit van invloed zal zijn op de berekeningen van Peking over mogelijk geweldgebruik. Voor India, zei hij, is de oorlog van belang omdat het gaat om wereldwijde veiligheid en een op regels gebaseerde internationale orde. In de marge van de informele bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO in Oslo op donderdag sprak Stoltenberg met SHUBHAJIT ROY over een reeks kwesties – van de contacten van India met de NAVO tot het agressieve gedrag van China. Bewerkte fragmenten:

Het is 15 maanden geleden dat de oorlog in Oekraïne begon. Vorig jaar zei premier Modi dat dit niet het tijdperk van oorlog is. Het lijkt erop dat dit geen invloed heeft gehad.

Wat we nu zien is een voortdurende aanvalsoorlog tegen een soevereine, onafhankelijke natie met internationaal erkende grenzen. En wat president (Vladimir) Poetin en de leiding in Moskou deden, was schaamteloos het internationale recht schenden, tienduizenden troepen en gevechtstanks naar Oekraïne sturen, en dit heeft enorm veel leed veroorzaakt. Het recht op zelfverdediging is verankerd in het VN-Handvest en daarom verdedigt Oekraïne zich tegen agressie, en NAVO-bondgenoten helpen hen om dat recht te handhaven.

Lees | China kan actieve rol spelen om Rusland terug te trekken uit Oekraïne: minister van Noorwegen

India heeft deze diplomatieke koorddans gedaan, met Rusland aan de ene kant en het Westen aan de andere kant. Wat vind je ervan?

Ten eerste denk ik dat de oorlog in Oekraïne niet alleen belangrijk is voor Oekraïne, maar voor ons allemaal. Het is van belang voor de mondiale veiligheid, want als president Poetin slaagt in Oekraïne, zal dat een tragedie zijn voor de Oekraïners, maar het zal de wereld ook gevaarlijker maken. Het zal de boodschap sturen dat wanneer autoritaire leiders geweld gebruiken, ze kunnen bereiken wat ze willen en dat maakt ons allemaal kwetsbaarder.

En we weten dat Peking de oorlog in Oekraïne nauwlettend in de gaten heeft gehouden, want hoe hoger de prijs die president Poetin betaalt, hoe hoger de beloning die hij kan krijgen. Dat zal deel uitmaken van de beoordeling van Peking met betrekking tot mogelijk gebruik van geweld. Dus dit is van belang voor India… voor ons allemaal… het gaat om wereldwijde veiligheid, op regels gebaseerde internationale orde.

China heeft Rusland gesteund op verschillende mondiale fora. Hoe kijkt de NAVO naar de rol van China?

Advertentie

Wat we zien is dat China deze flagrante schending van het internationaal recht niet heeft kunnen veroordelen. We zien hoe Rusland en China steeds nauwer samenwerken.

Het agressieve gedrag van China in de Indo-Pacific is nauwlettend in de gaten gehouden. Gaat er bij de NAVO alarmbellen rinkelen?

Het laat zien dat veiligheid niet langer regionaal is, maar wereldwijd. Wat er in de Indo-Pacific en Azië gebeurt, is van belang voor Europa en wat er in Europa gebeurt, is van belang voor Azië. Beijing volgt Oekraïne op de voet, omdat het hun berekeningen over eventueel gebruik van geweld zal beïnvloeden. En dit is, nogmaals, van belang voor ons allemaal. We hebben gezien hoe China de controle heeft overgenomen over delen van de Zuid-Chinese Zee, hun dwingende gedrag, de dreiging van mogelijk geweld tegen Taiwan.

En ook aan de grens met India?< /p>Advertentie

Ja… natuurlijk hebben we een assertiever China gezien dat zijn buren probeerde te dwingen. En dit benadrukt dat wanneer China en Rusland gezamenlijke marinepatrouilles, luchtpatrouilles, grote marine-oefeningen hebben, het idee dat we één Aziatisch theater hebben en dan het Europese theater absoluut verkeerd is. Veiligheid is mondiaal, we moeten eensgezind zijn en India is de grootste democratie ter wereld, deelt dezelfde waarden als de NAVO-bondgenoten en gelooft in een op regels gebaseerde internationale orde. Natuurlijk moeten we opkomen voor die regels.

Er zijn de afgelopen jaren enkele contacten geweest tussen India en de NAVO onder uw secretaris-generaalschap. Wat zijn de samenwerkingsgebieden waar de twee partijen naar kijken?

Lees ook

Coromandel Express ongeval Live Updates: Dodental stijgt tot 233, meer dan 9…

Odisha treinongeluk: de oproepen stromen binnen in Chennai, Bengaluru

Eisen voor seksuele gunsten, minstens 10 gevallen van aanranding beschreven in …

Karnataka de nieuwste die aanhaakt op de DBT-trein

Voor de NAVO is het belangrijk om ook partners buiten hun grondgebied te hebben… Ik denk dat er een potentieel is in het ontwikkelen van meer contacten en de nauwe relatie met India, maar het is natuurlijk aan India om te beslissen of ze er klaar voor zijn.

© The Indian Express (P) Ltd