Madhya Pradesh Lokayukta om schade aan Mahakal Lok Corridor-standbeelden te onderzoeken

0
63

Lokayukta uit Madhya Pradesh heeft suo motu kennis genomen van de recente schade die windvlagen hebben veroorzaakt aan zes standbeelden die zijn geïnstalleerd als onderdeel van het Mahakal Lok Corridor Project in de Mahakaleshwar-tempel van Ujjain en heeft opdracht gegeven voor een onderzoek.

>

Een Lokayukta-functionaris zei donderdag dat justitie NK Gupta opdracht had gegeven tot het onderzoek en dat er spoedig een team naar de locatie zou worden gestuurd om een ​​voorlopig rapport op te stellen.

Ambtenaren zeiden dat het team zou worden belast met het onderzoeken van het “materiaal dat is gebruikt om de beelden te maken, de verantwoordelijkheid van het bedrijf dat het contract heeft gekregen en of het materiaal van mindere kwaliteit heeft gebruikt om de beelden te maken”.

De eerste fase van het Mahakal Lok Corridor Project was ingehuldigd door premier Narendra Modi in oktober vorig jaar met veel tamtam.

Districtsverzamelaar Ujjain Kumar Purshottam vertelde lokale media dat de beelden van FRP waren gemaakt en na verloop van tijd zouden worden vervangen door stenen sculpturen. “De beelden werden op een voetstuk geplaatst en ze werden niet gecementeerd (ter ondersteuning) omdat dit de verfraaiing van de beelden zou hebben belemmerd. Over drie dagen zullen we ze vervangen. De beelden zijn gemaakt van FRP en zullen langzaam vervangen worden. Zie je, het kost tijd om stenen beelden te maken. Het belangrijkste doel is om ze in de loop van de tijd om te zetten in stenen beelden', zei hij.

Het congres beweerde dat een 'urn bij Nandi Dwar (op het terrein van Mahakal Lok) ook is gevallen en dat mensen op doorreis er zijn ternauwernood ongedeerd ontsnapt”. De oppositiepartij viel Chief Minister Shivraj Singh Chouhan aan vanwege de schade. “Dhr. Shivraj, schaam je. Je hebt zelfs God beroofd”, stond er.

Lees meer | Saptarishi-idolen beschadigd in Mahakal-gang: alles wat je moet weten

Voormalig eerste minister Kamal Nath beschuldigde de BJP-regering ervan een schone lei uit te vaardigen zonder de zaak te onderzoeken. “Lord Mahakal is het centrum van het geloof van de hele hindoeïstische samenleving. De manier waarop de afgoden van Sapta Rishi vielen in Mahakal Lok en nu het nieuws over schade aan andere godheidsidolen ook naar voren komt, op dezelfde manier lijkt de houding van de regering van Shivraj de zaak volledig te verdoezelen. In plaats van een onafhankelijk en eerlijk onderzoek naar de zaak in te stellen, geven de ministers van de regering-Shivraj zonder enig onderzoek schoon geld aan hun regering. De congrespartij heeft al duidelijk gemaakt dat de Mahakal Lok-zwendel moet worden onderzocht door een zittende rechter van het Hooggerechtshof. Als de regering deze eis van het congres niet accepteert, zal er een duidelijke boodschap naar het publiek worden gestuurd dat het de mentaliteit van de regering-Shivraj is om het geloof van de hindoes te kwetsen en volledige bescherming te bieden aan de oplichters”, tweette de congresleider. .

Advertentie

De BJP probeert de schuld bij de vorige regeringen van het Congres te schuiven, inclusief de kortstondige onder leiding van Kamal Nath, aangezien het project al lang in de maak was. Senior BJP-leiders hebben het congres gevraagd om bewijs van corruptie te overleggen en beweerden dat het besluit met betrekking tot de idolen werd genomen tijdens het bewind van het congres. Ze zeiden dat op 7 maart 2019 een werkorder voor 100 FRP-idolen ter waarde van Rs 7,75 crore was uitgegeven.

Slechts een week nadat Modi het project had ingehuldigd, benaderde het Ujjain Congress MLA Mahesh Parmar de Lokayukta wegens vermeende financiële onregelmatigheden in de constructie, waarna mededelingen werden gedaan aan 15 ambtenaren.

Lees meer | Mahakal-tempel in Ujjain: Waarom het een speciale betekenis heeft in het hindoeïsme

Parmar zegt dat ambtenaren hun positie misbruikten om de aanbesteding te gunnen aan het in Gujarat gevestigde parlementslid Babariya, aanbestedingen met lagere prijzen negerend, akkoord gingen met ontwerpwijzigingen ten voordele van de aannemers en “onnodige” facturen” zonder adequate verificatie.

Advertentie

De MLA van het Congres beweert dat nadat de kennisgevingen waren uitgegeven, “de zaak niet vooruitging omdat de deelstaatregering de druk had opgevoerd”. “Als mijn klacht was opgevolgd, zouden dwalende ambtenaren zijn onderzocht en zou dit incident niet hebben plaatsgevonden”, zei hij.

De gang, naar verluidt een van de langste van het land, doorkruist het oude Rudrasagar-meer, dat nieuw leven is ingeblazen als onderdeel van het herontwikkelingsproject rond de Mahakaleshwar-tempel, een van de 12 “jyotirlinga's” in het land.

Lees ook

Ongeval Coromandel Express Live updates: Minstens 207 doden, 900 gewonden … =450.250″ />

Eisen voor seksuele gunsten, minstens 10 gevallen van aanranding beschreven in…

Brij Bhushan bood aan supplementen voor me te kopen als ik zou toegeven aan seksuele avances…

Odisha treinongeluk: oproepen begin binnen te stromen in Chennai, Bengaluru

Met een lengte van meer dan 900 meter heeft de gang ongeveer 108 esthetisch versierde pilaren gemaakt van ingewikkeld gesneden zandsteen die de anand tandav swaroop verbeelden, een vorm van Lord Shiva's dans, en 200 standbeelden en muurschilderingen van Heer Shiva en godin Shakti.