Home Svenska LAC: Indien, Kina möts, kommer överens om nästa omgång av militära samtal snart

LAC: Indien, Kina möts, kommer överens om nästa omgång av militära samtal snart

0

Indien och Kina höll i onsdags personliga diplomatiska samtal här och diskuterade förslag om frigörelse i de återstående friktionspunkterna längs Line of Actual Control (LAC) i östra Ladakh på ett “uppriktigt och öppet sätt”.

Utrikesministeriet (MEA) sa att båda sidor enades om att hålla den 19:e omgången av militära samtal på hög nivå vid ett tidigt datum för att återställa fred och lugn i gränsområdena.

Mötet ägde rum inom ramen för Working Mechanism for Consultation and Coordination on India-China Border Affairs (WMCC).

Indiska och kinesiska trupper är låsta i en över tre år lång konfrontation i vissa friktionspunkter i östra Ladakh, även när de två sidorna slutförde frigörelsen från flera områden efter omfattande diplomatiska och militära samtal.

“De två sidorna granskade situationen längs LAC i den västra delen av Indien-Kinas gränsområden och diskuterade förslag om frigörelse i återstående områden på ett uppriktigt och öppet sätt, sade MEA. “Återställande av fred och lugn kommer att skapa förutsättningar för att normalisera de bilaterala förbindelserna”, stod det.

I opinion | Den tidigare utrikesministern Shyam Saran skriver: Kina är stadigt i Rysslands hörn – Indien måste notera

“För att uppnå detta mål, i enlighet med befintliga bilaterala avtal och protokoll, enades de om att hålla nästa (19:e) omgång av högre befälhavare’ möte vid ett tidigt tillfälle”, står det i MEA:s uttalande.

MEA sa att de två sidorna var överens om att fortsätta diskussionerna genom militära och diplomatiska kanaler.

Annons

Detta var det 27:e mötet för den WMCC. Det föregående WMCC-mötet hölls i Peking den 22 februari.

Den gemensamma sekreteraren (Östasien) från MEA ledde den indiska delegationen. Den kinesiska sidan leddes av generaldirektören för avdelningen för gräns- och oceanfrågor vid det kinesiska utrikesministeriet.

Den 18:e omgången av militära samtal på hög nivå mellan de två sidorna hölls den 23 april under som de kom överens om att hålla nära kontakt och utarbeta en ömsesidigt acceptabel lösning på de återstående frågorna i östra Ladakh tidigast.

Annons Läs även | Kina kan spela en aktiv roll för att få Ryssland att dra sig ur Ukraina: Norges minister

Dagar senare besökte Kinas försvarsminister Li Shangfu Indien för att delta i ett möte med Shanghai Cooperation Organization (SCO). Vid sidan av SCO-mötet höll försvarsminister Rajnath Singh ett nästan 45 minuter långt bilateralt möte med Li.

I samtalen sa Singh till sin kinesiska motsvarighet att Kinas överträdelse av befintliga gränsavtal “urholkar” hela grunden för banden mellan de två länderna och att alla frågor som rör gränsen måste lösas i enlighet med de befintliga pakterna.

Den 4 maj förmedlade utrikesminister S Jaishankar till sin kinesiska motsvarighet Qin Gang vikten av att lösa den östra Ladakh-gränsen och säkerställa fred och lugn längs LAC för utveckling av bilaterala band.

Läs även

Rättslig panel för att undersöka våld i Manipur: Amit Shah

Brottare' protest: Lita på polisen, säger Anurag Thakur; Tikait ringer …

Krav på sexuella tjänster, minst 10 fall av ofredande som beskrivs i …

DMK kommer starkt att motsätta sig Delhi-förordningen, säger M K Stalin efter att ha träffat A…

En dag efter samtalen hade Jaishankar sagt vid en presskonferens att situationen längs gränsen i östra Ladakh är “onormal” och Relationerna mellan Indien och Kina kan inte vara normala om fred och lugn i gränsområdena störs.

© The Indian Express (P) Ltd