India zal leefgebieden van jachtluipaarden niet afschermen: hoofd van het regeringspanel

0
48

India wil geen omheinde leefgebieden voor cheeta's zoals die in Zuid-Afrika en Namibië, omdat het in strijd is met de basisprincipes van natuurbehoud. project donderdag gezegd.

Experts uit Zuid-Afrika en Namibië, die helpen bij de herintroductie van cheeta's in India, hebben aanbevolen hun leefgebieden af ​​te schermen om stroperij en versnippering van leefgebieden te voorkomen en conflicten tussen mens en dier tot een minimum te beperken.

Deskundigen in India zeggen echter dat hekken natuurlijke verplaatsingen van dieren kunnen verstoren en genetische uitwisseling tussen populaties kunnen belemmeren.

< p>“Het is absoluut onzin om te denken aan het omheinen van de leefgebieden. Het druist in tegen de basisprincipes van natuurbehoud. Wat daar in een omheind park gebeurde (in Afrika) zal hier niet gebeuren.

Ons begrip is dat regionale netwerken van beschermde gebieden zouden moeten opgaan in een nationaal netwerk van beschermde gebieden, zodat er porositeit is voor de genenstroom van dieren in het wild, & #8221; zei Rajesh Gopal, voorzitter van de 11-koppige cheetah-stuurgroep.

“We hebben onze eigen sociaal-culturele problemen. We behandelen al 50 jaar tijgers en we weten wat het raakvlak tussen mens en dier is. We kunnen ook cheeta's aan,” zei hij.

De Zuid-Afrikaanse natuurexpert Vincent van der Merwe, die nauw betrokken is bij het project, had eerder tegen PTI gezegd: “Er is nog nooit een succesvolle herintroductie (van cheeta's) in een niet-omheind reservaat geweest in de geregistreerde geschiedenis. Het is 15 keer geprobeerd in Afrika en het is elke keer mislukt.

Advertentie

“We pleiten er niet voor dat India al zijn jachtluipaardreservaten moet omheinen, we zeggen dat je er gewoon twee of drie moet omheinen en creëer bronreserves om putreserves aan te vullen.

Bronreservaten zijn habitats die optimale omstandigheden bieden voor de voortplanting van een bepaalde soort. Deze gebieden hebben overvloedige hulpbronnen en gunstige milieuomstandigheden. Ze kunnen zelfvoorzienende populaties ondersteunen die een overschot aan individuen produceren, die zich vervolgens kunnen verspreiden naar andere gebieden.

Sink reserves daarentegen zijn habitats met beperkte hulpbronnen of milieuomstandigheden die minder gunstig zijn voor het voortbestaan ​​of de voortplanting van een soort. Sink-reserves zijn afhankelijk van het verspreiden van individuen uit bronreserves om hun populatieaantallen te behouden.

Advertentie

Verschillende experts, zelfs het Hooggerechtshof, hebben hun bezorgdheid geuit over het gebrek aan ruimte en logistieke ondersteuning in het Kuno National Park en hebben voorgesteld om cheeta's naar andere reservaten te verplaatsen.

Ambtenaren zeiden dat het Gandhi Sagar Sanctuary, Madhya Pradesh, wordt tegen november voorbereid als alternatief leefgebied voor cheeta's.

De minister van Milieu van de Unie, Bhupender Yadav, zei maandag dat officieren en werknemers die betrokken zijn bij het behoud en beheer van cheeta's zullen worden geselecteerd en op studiereis zullen worden gestuurd naar Namibië en Zuid-Afrika als onderdeel van het project.

De centrale overheid zal dit doen. alle noodzakelijke steun bieden, inclusief financiële middelen, voor de bescherming, het behoud, de promotie en een cheeta-beschermingsmacht, zei hij.

Volgens de voorzitter van de cheetah-stuurgroep, Gopal, zullen nog zeven cheeta's, waaronder twee vrouwtjes, worden tegen de derde week van juni in het wild vrijgelaten.

Advertentie

Premier Narendra Modi heeft op 17 september vorig jaar de eerste groep van acht gevlekte katachtigen uit Namibië vrijgelaten in een quarantaineverblijf in Kuno in Madhya Pradesh.

Lees ook | Cheeta's keren terug naar India: 70 jaar na uitsterven laat premier Modi 'gasten van India' vrij in Kuno National Park; dorpelingen vrezen conflict tussen mens en dier

Bij de tweede dergelijke translocatie werden 12 cheeta's vanuit Zuid-Afrika ingevlogen en op 18 februari vrijgelaten in Kuno.

Advertentie

Drie cheeta's stierven in maart en april. Van de 17 overgebleven volwassen cheeta's zijn er al zeven in het wild uitgezet.

Een vrouwelijke Nambische cheeta is in maart bevallen van vier welpen. Drie van hen zijn overleden als gevolg van blootstelling aan hitte en uitdroging.

Advertentie

Deskundigen die betrokken zijn bij het project zeggen dat de sterfgevallen binnen het normale bereik liggen.

Om het probleem van de cheeta-mensen-interface aan te pakken , zei Gopal dat er een op GIS gebaseerde analyse van landschapsfragmentatie zal worden uitgevoerd om de overheidsinstanties te helpen kwetsbare gebieden te identificeren.

Lees ook

Coromandel Express-ongeluk Live updates: minstens 207 doden, 900 gewonden .. .

Eisen voor seksuele gunsten, op minstens 10 gevallen van molestering beschreven in …

Brij Bhushan bood aan supplementen voor me te kopen als ik toegaf aan seksuele avances…

Odisha treinongeluk: de oproepen stromen binnen in Chennai, Bengaluru

“We kan niet zeggen dat de cheeta's hun hele leven in Kuno zullen doorbrengen. Ze zullen menselijke nederzettingen binnengaan en er zullen enkele problemen zijn. We moeten het voorzien en er klaar voor zijn,” zei hij